Vandkunsten vinder: Giver helt konkrete værktøjer til ny fingerplan

Fem forslag til en revidering af fingerplanen for hovedstadsområdet bidrager med vigtige og perspektivrige indspark til debatten, lyder det fra formand for bedømmelsesudvalget.
Vandkunstens vinderforslag ’En decentral organisme vokser frem’ foreslår bl.a., at der skal være bedre adgang til grønt og til vandet i byer som Frederikssund. Illustration: Vandkunsten

Den første fingerplan, der blev lavet for hovedstadsregionen, er mere end 75 år gammel. Nu har konkurrencen om Fingerplan 2.0 fundet sin vinder blandt de oprindeligt 43 visioner, der blev indsendt i den åbne idékonkurrencens første fase.

Fem visionsforslag blev udvalgt til at gå videre til konkurrencens fase to. Her trak Tegnestuen Vandkunsten sig sejrende ud med forslaget ’En decentral organisme vokser frem’. På en delt andenplads kom Cobe og Masu Planning.

Et dige langs kysten skal omkranse nye fjorde og vådområder og skal kystsikre området fra Charlottenlund, omkring Amager og til Køge mod stormflod og oversvømmelser. Illustration: Vandkunsten

’Der er brug for en ny fortælling og et nyt blik på planlægningen, en helhedstænkning, der adresserer de store udfordringer, vi står overfor i Danmark og i Hovedstadsregionen’, skriver Vandkunsten på sin LinkedIn-profil og tilføjer:

Konkurrencen om Fingerplan 2.0

  • Den oprindelige Fingerplan havde 75-års jubilæum i 2022.
  • Her udskrev Arkitektforeningen og Dreyers Fond en idékonkurrence om Fingerplanen 2.0 for Københavnsområdet plus opland.
  • 43 tegnestuer indsendte visionsforslag.
  • 5 projekter blev udvalgt til at gå videre i konkurrencen:
  • ‘En decentral organisme vokser frem’ af Team Vandkunsten
  • ‘Den Blå Metropol’ af Team Cobe
  • ‘Mere landskab – mere by!’ af Team Masu Planning
  • ‘Kredsløb’ af Team Nordland arkitekter
  • ‘Fingerplan 2.0’ af Team Gründl Haahr

’Vi mener der oplagt er behov for en samlende strategi for de kommende års udvikling. En strategi der kan skabe nye positive fortællinger og billeder på en fremtid, hvor de store udfordringer med oversvømmelser, CO2-udledning og biodiversitetskrise får reel indflydelse på byudviklingen. En strategi hvor vi udvikler nye løsninger, der positivt peger på de mange potentialer, der ligger i udfordringerne.’

Små fiktive fremtidsfortællinger

En helhedsplan for hovedstadsområdet skal understøtte den fælles opgave, der ligger i at ruste hovedstaden og dens byer og landskaber til de udfordringer, vi står foran. Udfordringerne omfatter bl.a. vandet, landskabet, byen, trafikken og en ny organisering på tværs.

Vinderteamet er dykket ned i de fem temaer:

  • Hovedstadens egenart og kontekst
  • Klimaforandringer
  • Landskab og biodiversitet
  • Sammenhæng og infrastruktur
  • Mangfoldighed, demografi og blandet by

Temaerne bliver diskuteret i fem kapitler, der ved hjælp af små fiktive fremtidsfortællinger, før og efter illustrationer, samt en række klare værktøjer og procesbeskrivelser, sætter billeder på fremtiden for hovedstadsområdet.

Afslutningsvis præsenterer projektet forslag til nødvendige administrative og politiske tiltag, der gennem et nyt fagligt organ skal sikre, at de fremstillede strategier gennemføres.

Læs også

Fingerplanen strammer – arkitektforening lægger op til Fingerplan 2.0

I dommerbetænkningen lyder det bl.a.:

’Projektet ’En decentral organisme vokser frem’ præsenterer et stærkt og gennemarbejdet bud på en robust transformation af fremtidens hovedstadsområde. Decentralisering er, som projekttitlen antyder, den gennemgående tråd i Vandkunstens forslag, hvor den fremtidige robuste byorganisme i høj grad skal bygge videre på den eksisterende fingerplansstruktur’.

Alt der i dag er grønt, skal ifølge Vandkunsten bevares. Boliger skal renoveres eller ændres til andre behov. Skal der bygges nyt skal det være tæt på de stationer, fingerplanen er rundet af. Illustration: Vandkunsten

’Forslaget omfatter alle de væsentligste spørgsmål, der har relevans for udviklingen af et storbyområde og underbygger som det eneste af de fem forslag alle sine antagelser med helt konkrete værktøjer. Denne systematik gør det nemt at diskutere vejen frem – hvordan vi når i mål – hvilket sikrer et godt afsæt for en samtale om hovedstadsområdet fremtid.’

Vigtige og perspektivrige indspark

Bag konkurrencen står Arkitektforeningen i samarbejde med Dreyers Fond. Direktør i førstnævnte og formand for konkurrencens bedømmelsesudvalg, Lars Autrup, vurderer, at de fem forslag bidrager med vigtige og perspektivrige indspark til debatten – og til en kommende revidering af Fingerplanen.   

Læs også

40.000 nye boliger i København – kommuneplan vedtaget

– At sætte retning for, hvordan vi skal bo og leve sammen om 40, 60 eller 100 år kræver en grundig analyse af nuværende og fremtidige udfordringer og politisk vilje til at løse dem. Med Fingerplan 2.0-konkurrencen ønsker vi at sætte fokus på disse udfordringer og fremkalde fælles billeder på fremtiden, der kan bruges som inspirationsoplæg til politiske beslutningstagere og planlæggere. For vi har akut brug for en fornyet debat om, hvordan vi sikrer en helhedsorienteret og bæredygtig udvikling af hovedstaden for nuværende og kommende generationer, udtaler Lars Autrup.

Dommerudvalget, der har kåret vinderen, består af:

  • Lars Autrup, arkitekt M.A.A, direktør Arkitektforeningen (formand for bedømmelsesudvalget)
  • Steen Christiansen, borgmester Albertslund Kommune
  • Tina Mandrup, borgmester Lejre Kommune
  • Lone Loklindt, viceborgmester, Frederiksberg Kommune
  • Johan Celsing, arkitekt, Johan Celsing arkitektkontor, Professor KTH (SE)
  • Karl Otto Ellefsen, Arkitekt, Professor emeritus v. Institut for urbanisme og landskapsarkitektur, AHO (NO)
  • Tom Nielsen, arkitekt M.A.A, professor v. Arkitektskolen Aarhus
  • Ellen Braae, arkitekt M.A.A, professor v. Landskabsarkitektur og planlægning, Københavns Universitet
  • Mathilde Petri, arkitekt M.A.A, Mathilde Petri Arkitekter

De fem forslag kan ses her.

Relateret indhold