Realdania trækker sig fra vestjysk boligprojekt – for få flytter til byen

Den forventede nettotilflytning lød på ca. 40 husstande om året, men prognoserne viser nu kun 10-12, hvorfor kommunen og Realdania afvikler det fælles arealudviklingsselskab.
Luftfoto af sorte rektangulære boliger.
Godt 100 boliger er bygget, men den forventede tilflytning er ikke fulgt med. Foto: Palmephoto.

Da Naturbydelen i Ringkøbing blev lanceret i 2011 som en ny bydel med moderne tæt-lave etageboliger var det ud fra en forventet nettotilflytning på ca. 40 husstande om året.

Et naturgenoprettet område er nu blevet anlagt, og godt 100 boliger er bygget, men den forventede tilflytning er ikke fulgt med.

De seneste prognoser fra Danmarks Statistik og forskningsinstituttet Dream viser, at der kun er behov for ca. 10-12 nye etageboliger pr. år i bydelen. Og dét antal er for lavt til at opretholde en selskabskonstruktion omkring projektet, mener de to ejere af arealudviklingsselskabet bag Naturbydelen – Ringkøbing-Skjern Kommune og Realdania By & Byg – hvilket betyder, at arealudviklingsselskabet derfor går i gang med at sælge al jorden fra.

I 2022 udvidede Ringkøbing-Skjern Boligforening ellers byggeriet ‘Fjordudsigten’ i Naturbydelen med yderligere 33 boliger.

Læs også

Ringkøbing: Et stort hit at have bolig i naturen

På et møde tirsdag i denne uge besluttede byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune at købe hovedparten af de arealer, som er tiltænkt bebyggelse syd for jernbanen. Derved står kommunen for den videre udvikling med nye boliger i Naturbydelen fremover.

Realdania By & Byg køber et mindre areal i tilknytning til lejeboligbyggeriet Havtorn, som selskabet i forvejen ejer – ligeledes med henblik på senere videresalg til boligformål – og så sættes Naturbydelens areal nord for jernbanen i nærmeste fremtid til salg til fortsat landbrugsmæssig drift.

Læs også

Helhedsplan vil koble fjord og hav bedre sammen

– Forudsætningerne for projektet har ændret sig, og efterspørgslen efter etageboliger er væsentligt lavere end oprindeligt forudsat. Det giver derfor ikke længere mening at opretholde et selskab, og jeg er glad for at vi i fællesskab har fundet en løsning, siger adm. direktør Peter Cederfeld fra Realdania By & Byg.

– Der er etableret 100 boliger, hvor beboerne er glade for at bo, og ikke mindst er der lavet nogle virkelig gode investeringer, som hele byen har glæde af – med det meget flotte naturgenoprettede område, som er hyppigt benyttet af borgerne, tilføjer han.

Når Ringkøbing-Skjern Kommune i de kommende sælger jord fra til nye udstykninger, vil kommunen videreføre navnet og brandet ’Naturbydelen’ i eget regi.

Relateret indhold