Med det stigende fokus på byggeriets klimaaftryk retter stadigt flere aktører i branchen blikket på værdien i at genbruge funktionstømte bygninger og materialer, kombinere gammelt og nyt og finde identitet i det genbrugte.
Nu inviterer Arkitektforeningen og Dreyers Fond tre tværfaglige hold af arkitekter, landskabsarkitekter, kunstnere, konstruktører m.fl. til at indgå i udviklingen af en udstilling, der netop viser, hvordan et konkret bygningskompleks, som for få år siden kunne have været betragtet som nedrivningsmodent, kan finde ny anvendelse.
Skaber eksklusivt hotel ud af gammel kontorbygning
– Mange i byggebranchen arbejder allerede på værktøjer, der fremmer genanvendelse og transformation, men hidtil har der primært været fokus på generelle løsninger, der hurtigt kan skaleres. Det, vi mangler, er velafprøvede metodikker baseret på stedsspecifikke bygninger og lokale genbrugsmaterialer, siger bestyrelsesmedlem i Dreyers Fond, Kathrin Susanna Gimmel.
– Samtidig ønsker vi at udfordre den traditionelle og rigide opdeling af nyt og gammelt, værdifuldt og værdiløst, som er begrænsende for, hvor hvordan vi kan arbejde med eksisterende bygninger.
Radikale løsninger og kirurgiske indgreb
Den kommende udstilling vil tage form af et kollektivt transformationsgreb, hvor processen kan følges på stedet, og resultatet skal stå som et eksempel på, at en ny og mere bæredygtig byggeskik er på vej.
De tre hold kommer til at arbejde med kapelområdet på Frederiksberg Hospital (tegnet og opført i 1954), som Frederiksberg Kommune har stillet til rådighed i perioden.
Guld, stuk og marmorering: Nyrestaureret balkonrundgang står som i 1874
Komplekset omfatter ca. 300 m2, som inkluderer kapelrummet, tilstødende lokaler, korridorer, toilet og køkken, to små haver samt en cirkulær forplads med adgang til Tesdorpfsvej på Frederiksberg.
– Vi håber at blive præsenteret for nogle nye og overraskende tanker og idéer, som kan spænde fra nye metodikker og radikale løsninger til små kirurgiske indgreb, der tilsammen viser, hvordan man ved udelukkende at arbejde med det eksisterende, kan skabe noget nyt og værdifuldt, fortæller kunsthistoriker og ph.d. i arkitektur Marianne Krogh og Sidsel Gelting Hodge, arkitekt MAA og fagkonsulent i Arkitektforeningen.
”Der gambles med Danmarks kulturarv” – 3D-projekt skal sikre bevaringsværdige bygninger
Sammen udgør de kuratorteamet bag udstillingstransformationen, der indgår som en del af Agenda Earth-initiativet.
Initiativet sætter ord og billeder på fremtidens byggede miljø og landskaber og afsøger de lovgivningsmæssige rammer, der skal gøre det muligt. Initiativet drives af Arkitektforeningen og udvikles løbende i samarbejde med Dreyers Fond og Advokatsamfundet, og det er støttet af Dreyers Fond.
Transformationen vil blive udstillet for offentligheden i september og oktober 2025.
Arkitektforeningen skal have modtaget ansøgningen senest den 24. januar 2025.