Nye byrum skal binde Ørestads scener sammen – tre visionære teams giver deres bedste bud

Tre teams med BIG, Snøhætta og Schul Landskab i spidsen er videre i kunst- og arkitektkonkurrencen Byens Scene, der skal skabe liv mellem Ørestads tre store scener.
Visualisering af forpladsen til Roayal Arena der ses bagest i billedet. På pladsen går mennesker omkring. Belægningen er skåret op af en åre, hvorfra de kommer lys
Sprækker med gyldent lys - 'en guldåre' - skal i Team BIG's forslag løbe langs facaden på Fields og hen over motorvejsbroen til forpladsen ved Royal Arena. Visualisering: Team BIG

Fem danske og internationale teams har siden september arbejdet på højtryk for at udvikle hvert deres bud til konkurrencen Byens Scene. En konkurrence som Danmarks Radio, Bellagroup, Bellakvarter, Live Nation, By & Havn, Metroselskabet og Ørestad Innovation City Copenhagen (ØICC) står bag.

Formålet med konkurrencen er at komme med forslag til udformning af tre ekstraordinære byrumsoplevelser med en stærk og særegen kunstnerisk og arkitektonisk nerve. Forslagene har derfor skulle tydeliggøre et fælles narrativ mellem stederne, samt det stedspecifikke i hver af de tre projektområder.

Foto af ørestad. Markeret er Royal Arena, Bella Arena og DR's koncerthus
Byens Scene-konkurrencen skal binde de tre spillesteder Royal Arena, Bella Arena og DR’s Koncerthus bedre sammen. Foto fra udbudsmaterialet

Nu er tre teams udvalgt til at gå videre til konkurrencens anden fase. Søren Leth, CCO & partner i Sleth og konkurrencens fagdommer for arkitektur, siger:

– Vi i dommerkomiteen har været på en interessant og overraskende rejse, hvor både mine egne, men også andres fagligheder er blevet pirret og udfordret undervejs. Det er jo netop det, der er styrken i at kombinere forskellige discipliner, og det, der gør, at resultatet er født med en ekstra dimension helt fra begyndelsen.

The Impact, Bellscape og Byens Scener – Alice i Ørestad

De tre teams, der er blevet udpeget til at gå videre til konkurrencens fase to er:

Team BIG med den amerikanske kunstner Doug Aitken, Niras og Volcano

De kommer til konkurrencen med forslaget The Impact. Her brydes byrummenes belægninger op, så naturen kan genindtage byen. Meteornedslag, vilde haver og guldrush skaber sprækker, hvor vand, vegetation og lys, bryder frem og forbinder de tre centrale byrum med metrostationerne.

Visualisering af et område med klipper, vand og gulåren i belægningen. Mennesker sidder, står og hopper mellem stenene
Team BIG og Team Cobe var forhåndsudtaget til arkitektkonkurrencen. Team BIG er videre med forslaget The Impact, der har karakter af en vild have, hvor klippestykker, planter og mindre vandbassiner tilsammen skaber varierede rekreative rum. Visualisering: Team BIG

The Impact er et helhedsgreb, der ’disrupts the ordinary and unveils the extraordinary’, som teamet selv beskriver det.

Team Schul Landskab med Judith Hopf, Henrik Plenge Jakobsen og Esben Weile Kjær

Teamet beskriver forslaget Byens Scener – Alice i Ørestad som en ‘lang fantasi-fortælling om at fortabe sig, finde vej, om skalaspring og måske også om at blive voksen – ligesom Ørestad er ved at blive det’.

En række skakfigurer går igen som forbindelse mellem Royal Arena og DR Byen i Team Schul Landskabs forslag. I rummet omkring arenaen etableres plantebede. Visualisering: Team Schul Landskab

Projektet vil skabe identitet og sammenhæng i og mellem de tre projektområder ved at arbejde med belægningen, beplantning og lys som gennemgående greb.

Team Snøhetta i samarbejde med Camille Norment Studio og WSP Danmark

Teamet lægger øre til Ørestad med forslaget Bellscape. Her er den samlende idé en myriade af klokker, både som lydbillede i byrummene og fysiske klokker i forskellige udformninger. Klokken indgår som et nyt urbant instrument, hvor struktur, vind og akustik bidrager sanseligt til byrummets udtryk.

Forslaget Bellscape bygger på en samlende idé om et ‘sonisk klokkelandskab’ . Ideen omfatter både et lydbillede og fysiske klokker i forskellige udformninger. Visualisering: Team Snøhætta

Projektet har fokus på Ørestads miljø og lyde – og hvordan forskellige brugere – både lokale og besøgende – interagerer med dette.

Utraditionelle greb

By & Havn, Københavns Kommune og DR finansierer konkurrencen med støtte fra Realdania. Adm. direktør i By & Havn og forperson for dommerkomitéen, Anne Skovbro, udtaler:

Læs også

Splinterny campus kan være på vej til Ørestad

– Dommerkomiteen har ønsket at forslagene skal tænke ud over traditionelle greb og skabe løsninger, der er samlingspunkt for både hverdagsliv, overraskelse, fordybelse og dialog. Det synes jeg, vi har fået nogle rigtige gode bud på i de tre forslag, der nu går videre til næste fase.

Meget forskellige bud

I konkurrenceprogrammet har bl.a. samspillet og integrationen mellem arkitektur og kunst haft en særlig rolle. Det er væsentligt, at de bidrager ligeligt til de æstetiske såvel som de sociale og hverdagsprægede aspekter i byrummene.

Royal Arena, DR’s koncertsal og Bella Arena er udgangspunktet for konkurrencen. Foto: By & Havn

Konkurrencens fagdommer for kunst Ulrikke Neergaard, direktør for KØS, Museum for kunst i det offentlige rum, er begejstret for diversiteten i de tre teams, der går videre. Hun siger:

– Der er tale om tre højt kvalificerede teams, der har valgt at spille ind med kunstneriske og arkitektoniske greb af meget forskellig karakter. Det betyder, at vi forhåbentlig kan ende med tre meget distinkte greb, der på hver deres måde, vil kunne leve op til de ønsker, som er udtrykt i konkurrenceprogrammet for Byens Scene.

Læs også

Udvikler vil forvandle træt industriområde til moderne boligkvarter

De tre forslag The Impact, Bellscape og Byens Scener – Alice i Ørestad skal udvikles over de kommende måneder. En endelig vinder kåres inden sommeren 2025.

Relateret indhold