Af Henrik Malmgreen
Over årene har James Hardie fået rigtig godt fat i det grønlandske byggeri. Lige nu er den grønlandske entreprenør Permagreen i gang med et projekt, der omfatter 240 boliger i Nuuk, det såkaldte Vandsøvej-projekt, der bliver til et helt nyt boligområde i udkanten af byen. Til dette benytter man store mængder af den kendte fermacell® Fibergipsvæg fra netop James Hardie.
– Behovet for nye boliger i Nuuk er stort, blandt andet på grund af en rimelig stor tilflytning til byen. Årligt vokser indbyggertallet med cirka 150-200, forklarer Jesper Petersen, der er produktionsdirektør i Permagreen. Til dette byggeri har James Hardie leveret i omegnen af 26.000 kvm fermacell® Fibergipsvæg, som Permagreen i øvrigt også har anvendt til flere andre byggerier over de seneste år. Den mængde, der anvendes i det aktuelle byggeri, er dog ganske stor.
Storleverandør til Grønland
James Hardie har tidligere leveret 14.000 kvm fibergips til den nye lufthavn i Illulisat, men leverancen til Vandsøvej-projektet har altså sat ny rekord. Leverancen er gået gennem Stark Grønland. Det er projektsælger Niels Thimm fra Stark Grønland i Aalborg, der har haft ansvaret for afskibning af leverancen.
– Byggeriet er cirka halvvejs i opførelsesfasen, så der er et stykke vej endnu. For os handler det altså om at have styr på logistikken og få den rigtige mængde plader pakket i containere og få dem af sted på det rigtige tidspunkt, så de ikke bare ligger og forgår i det barske klima på Grønland. Det er dog ikke kun til Vandsøvej-projektet, vi har afskibet fermacell® Fibergips fra James Hardie, men også til en række andre byggeprojekter i Grønland, siger Niels Thimm.
Håndterer fugt overlegent
En af årsagerne til, at fermacell® Fibergipsvæggen fra James Hardie er blevet så populær, ikke bare i Grønland men i hele den nordatlantiske region, er, at der er tale om en ét-lags løsning, der ikke blot gør transport samt montage mere enkel, men også, at der er tale om en løsning, der er robust set i relation til det grønlandske klima.
– Selv om vores fibergipsplader skal monteres indendørs, stiller klimaet i Grønland andre krav, end vi er vant til fra Danmark. Vores produkter klarer sig rigtig godt under disse forhold og er afgørende for entreprenørens valg af produkt. Det er især blevet relevant grundet klimaændringerne, der blandt andet betyder, at Nuuk er isfri hele året rundt, forklarer Rasmus Kokholm, der er Ares Sales Manager Nord i James Hardie.
En 100 % genanvendelig plade
Samtidig udmærker fermacell® Fibergipspladerne fra James Hardie sig ved at være baseret på op til 20 % biobaserede materialer, nemlig cellulose fra genbrugspap- og papir. Desuden er det muligt at genbruge dem 100 %, idet mellem 20 og 30 % af indholdet i en ny fibergipsplade kan udgøres af gamle plader.
En LCA-rapport dokumenterer, at klimaaftrykket kan reduceres, hvis man anvender lette fermacell® Fibergipsvæge i stedet for tunge vægkonstruktioner. Resultaterne viser en tydelig tendens til, at klimapåvirkningen fra en let væg er betydeligt mindre end fra en tung væg. Det indikeres, at der for en indervæg kan opnås en reduktion i væggens klimapåvirkning på mellem 63 % og 86 %, og for lejlighedsskel kan der opnås en reduktion på mellem 74 % og 90 %.”