Mere vild natur: Naturnationalpark Fussingø tager form

Arbejdet med Naturnationalpark Fussingø er sat i gang. Parken skal sikre dyr, planter og insekter bedre levevilkår bl.a. via naturlige småsøer og fældning af ikke-hjemmehørende arter.
Foto af grønt landskab med en sø i det fjerne. Et træs krone hænger ned i forgrunden
Træ- og landbrugsproduktionen ophører i området omkring Fussingø ved Randers, der forventes at åbne som naturnationalpark til næste år. Der skal bl.a. udsættes stude og krondyr i parken. Ved at afgræsse området hjælper de med at gøre naturen mere varieret. Foto: Naturstyrelsen

Tidligere på måneden blev det politisk besluttet at afsætte midler til flere naturnationalparker i Danmark, så der på sigt vil være 21 parker fordelt over hele landet. Arbejdet med en af de allerede planlagte naturnationalparker, Naturnationalpark Fussingø i Randers, har været i gang siden 2020.

Nu er den fysiske etablering af de 833 hektar sammenhængende natur begyndt. Helt konkret arbejder Naturstyrelsen netop nu med at fælde de træer, der skal give plads til hegnet omkring naturnationalparken, der bliver en af Danmarks første. Hegnet med låger og færiste forventes etableret i første halvår 2025.

Læs også

Strandhoteller og feriecentre: 9 kystnære projekter får en ny chance

Der vil også blive fjernet træer, der ikke oprindeligt vokser i Danmark. Det skal give mere plads og lys til de hjemmehørende arter.

Samtidig bliver der taget hensyn til store, gamle træer i hegnets forløb, så de fortsat vil være en del af naturen, og størstedelen af hegnslinjen følger eksisterende skovveje, stier og lysåben natur.

Mere vild natur

Formålet med parken er bl.a. at få sat gang i en opblomstring af vildere natur med grobund for flere forskellige arter end i dag. Naturen bliver vådere og mere varieret til gavn for biodiversiteten og de store naturoplevelser.

Miljøminister Magnus Heunicke udtaler:

Luftfoto af grønt område med vandhuller
Naturlige småsøer får plads til at genopstå i den nye naturnationalpark. Her vil store græssende dyr spise urter, knopper og bark – til gavn for en lang række dyr og planter. Arkivfoto: Kris Madsen/iStock

– Naturnationalparkerne er et afgørende værktøj til at hjælpe vores pressede natur. Derfor er det en vigtig milepæl, at en af Danmarks første naturnationalparker, Fussingø, nu tager fysisk form. Stude og krondyr vil på sigt skulle afgræsse området og hjælpe med at gøre naturen mere varieret. Det giver liv og plads til endnu flere arter. Når vi nu sætter hegn op, sikrer vi, at de store dyr ikke havner i trafikken eller på landmændenes marker. Omvendt bliver hegnet hverken en hindring for den øvrige natur eller menneskers adgang til området.

Gammelt herregårdslandskab

Fremover bliver det gamle herregårdslandskab Fussingø ved Randers mere varieret. Overgangen mellem skov og eng bliver mere flydende, naturlige småsøer genopstår, og store græssende dyr spiser urter, knopper og bark – til gavn for en lang række dyr og planter.

Læs også

Lytt Architecture nedbryder samfundssilo i vindende parkprojekt

Vicedirektør i Naturstyrelsen, Signe Nepper Larsen, siger:

– Der mangler store områder med vildere natur, hvor dyr og planter kan leve – og udbrede sig. Nu skaber vi mere plads til naturen, så truede og sjældne arter får bedre levevilkår. Samtidig kan vi alle se frem til vildere naturoplevelser, hvor vi bl.a. vil kunne se flere fugle, insekter, padder og svampe.

Sjældne fugle, pattedyr, insekter og svampe

Den kommende naturnationalpark Fussingø er i forvejen levested for en række sjældne fugle, pattedyr, insekter og svampe, der hovedsageligt lever i gammel løvskov. Flere arter er også tilknyttet skovlysninger – såsom hvepsevåge og rødrygget tornskade. Også sortspætter både ses eller høres hyppigt ved Fussingø.

Læs også

FRI: Aftale om den grønne trepart kan gøre en ægte forskel

Den mest sjældne art i Naturnationalpark Fussingø er planten kortskaftet skeblad, som man troede var uddød i Danmark. Den blev genopdaget i Fussing Sø i 2000.

Naturnationalpark Fussingø forventes at åbne i begyndelsen af 2025.

Relateret indhold