Med vindhastigheder på op til 50 meter i sekundet og med den grønlandske mængde af nedbør er der ifølge Tommy Bunch-Nielsen fra virksomheden Bunch Bygningsfysik ApS brug for mere viden om, hvordan vi bygger i Grønland.
– I arktiske områder er bygningsmassen oppe mod ekstrem kulde, sne, masser af regn og kraftige vindhastigheder. Det kan få selv små utætheder på en bygning til at blive til store problemer med vand, som trænger ind og skaber fugtskader, der kan udvikle sig til skimmelsvamp.
Vi ved meget – men ikke nok
Bunch Bygningsfysik, der gennem mange år har udført rådgivning i Grønland og på Færøerne, er eksperter inden for bygningsfysik og rådgiver således om alt fra fugt og varme over energi og indeklima til statik og brand.
– Vi ved allerede meget om, hvad der fungerer under de klimatiske forhold i Grønland. Men vi vil kunne bygge endnu bedre, hvis vi i højere grad havde videnskabelig dokumentation for, hvilke materialer og konstruktioner, der egner sig bedst til vejrliget, fortæller ingeniøren.
Inspiration fra Norge
Han er med sit forslag om at etablere en prøvestation i Grønland inspireret fra Norge, hvor eksperter og forskere blandt andet afprøver forskellige facadeløsninger og konstruktionsmodeller, der kan forbedre fremtidens byggeri.
– På prøvestationen i Norge arbejder de blandt meget andet med at montere en glasplade i kort afstand bag facadebeklædning og vindspærre; opstået fugt vil tydeligt vise sig på glaspladen. Dette er et lavpraktisk eksempel på, hvordan man med sikkerhed kan vurdere, om et produkt og dets konstruktion kan håndtere ekstrem høj luftfugtighed.
Nuuk Lufthavns facade måtte ned
Med sin idé til en prøvestation i Grønland er det Tommy Bunch-Nielsens plan at engagere andre aktører i branchen og ikke mindst at få DTU med i projektet.
– Jeg har været censor på DTU, både i Danmark og Grønland, i årevis, og det vil bestemt være relevant, at vi har forskerdelen med på en prøvestation i f.eks. Nuuk.
Jeg har været censor på DTU, både i Danmark og Grønland, i årevis, og det vil bestemt være relevant, at vi har forskerdelen med på en prøvestation i f.eks. Nuuk.
Tommy Bunch Nielsen, Bunch Bygningsfysik ApS
Ifølge ingeniøren er der mange eksempler på, at både nybyggeri og renoveringsprojekter møder problemer med fugt. Han fortæller om, at man senest har måtte nedtage alle facadeplader på den nye lufthavn i Nuuk på grund af fugt i konstruktionerne.
– Det er jo både dyrt og besværligt, når der opstår sådanne situationer, som tilfældet var med sandwichpladerne i den nye lufthavn. Vi har at gøre med et meget komplekst klima, som kræver velafprøvede, videnskabeligt funderede byggeløsninger. Derfor har vi brug for en ny prøvestation i Grønland, fortæller Tommy Bunch-Nielsen. Han siger afslutningsvis:
– Med en gennemtænkt prøvestation kan vi f.eks. teste facadeplader, vinduesmonteringer, ventilations- og isoleringsløsninger, forskellige opsætninger af vind- og dampspærrer samt tagkonstruktioner. Alt sammen med det formål at skabe sundere bygninger, der ikke kræver omkostningstung og unødig vedligeholdelse og reparation.
Specialister i bygningsfysik og byggeteknik
Tommy Bunch-Nielsen er civilingeniør, direktør og partner i Bunch Bygningsfysik ApS, der er et rådgivende ingeniørfirma med speciale i bygningsfysik og byggeteknik. Medarbejdere fra Bunch Bygningsfysik deltager i forskningsprojekter og i udarbejdelse af Byg-erfa blade, SBi-anvisninger m.m. og opbygger herved specialviden, som kan bruges ved rådgivning af bygherrer, entreprenører og andre rådgivere. Desuden er flere medarbejdere aktive som skønsmænd inden for bygningsfysik og almindelig byggeteknik.