Klar til 300 år mere: Historisk flådebase åbner snart op til sprudlende storbyliv

Kuglegården har gennem århundreder været synonym med dansk historie og militær tradition. I starten af 2025 står det første af tre nye tilføjelser til den historiske matrikel klar.
I starten af det nye år står Trangravshusene klar, og året efter følger Proviantgården trop med yderligere 7.000 m2 stemningsfuldt byggeri.

De seneste år er den gamle flådebase på Kuglegården-matriklen, hvor Forsvaret i gamle dage opbevarede krudt og kugler, trådt ind i en ny tid med en omfattende renovering og transformation til moderne erhvervslejemål.

Med tilføjelsen af den første af tre nye bygninger, Trangravshusene, tages nu yderligere et stort skridt, som skaber plads til flere virksomheder i det dynamiske miljø, som i dag præger området.

I begyndelsen af 2025 rykker de første lejere ind i Trangravshusene, mens arbejdet med det udendørs landskab fortsætter et godt stykke ind i 2025.

– Vi er meget ydmyge og virkelig stolte over at være med til at skrive det næste kapitel i den imponerende historie om Kuglegården og Holmen, siger Lisa de Linde, der er kommerciel chef i Byggeselskab Mogens de Linde.

Læs også

Byggeselskab åbner historisk flådebase op

Kuglegården blev tegnet og opført i 1742 af Philip de Lange som flådebase for at demonstrere kongerigets styrke. Navnet Kuglegården stammer fra det grønne gårdrum, hvor man førhen opbevarede kanonkugler.

Forsvaret ejede området frem til 2017, hvorefter Byggeselskab Mogens de Linde renoverede og genoplivede de historiske bygninger.

Siden midt 2018 er designvirksomheder og moderne erhvervslejere flyttet ind i de nyrenoverede historiske omgivelser.

3 byggerier tilpasset historien

De tre nye byggerier er arkitektonisk tilpasset Holmens særlige, maritime historie:

  • Trangravshusene – i flertal, fordi det udefra ligner sammenbyggede huse eller skure.
  • Proviantgården, der vender ud mod Proviantmagasingraven.
  • Operaparken, der afspejler områdets maritime historie med store portåbninger i stueetagen.

Om yderligere et par år vender Lystøndeskuret tilbage til sine gamle omgivelser ved Kuglegården, når Byggeselskab Mogens de Linde genopfører det karakteristiske træhus ved Trangravskanalen.

I slutningen af 2025 står Proviantgården færdig. Byggeriet af Lystøndeskuret forventes påbegyndt i første halvår af 2025.

Både Trangravshusene og Proviantgården har åbne, indbydende stueetager og er beklædt med håndstrøgne, italienske skærmtegl, fortæller Lisa de Linde:

– Der er mere spil i de håndstrøgne skærmtegl end i de maskinfremstillede. Det er vigtigt for os, når det skal stå ved siden af de gamle, smukke bygninger, hvis patina fortæller flere hundrede års historie.

Flere detaljer tilføjer stemning og taktilitet til de nye byggerier.

Læs også

Se billederne: Arne Jacobsens ikoniske fabrik giver nu liv til hele kvarteret

Det udvendige landskab præges af græs, træer og historisk granitbelægning. I Trangravshusenes indgangspartier ligger mini chaussésten i gulvet, mens vindueskarmene er beklædt med originale jernfliser fra Centralværkstedet i Aarhus – landets ældst bevarede jernbaneværksted fra 1880, som Byggeselskab Mogens de Linde også ejer og har istandsat.

Flere skillevægge er beklædt med genbrugstegl, og side om side med in-sito-støbte betonvægge er den rå kontrast med til at fremhæve områdets historie og tilføje sjæl til det nye byggeri.

Også nye materialer sætter deres præg på stemningen. Bl.a. massive træsøjler af azobétræ, som står frit i de åbne lejemål, er med til at bære bygningen. Hvor det har været muligt, er beton skiftet ud med træ – både af hensyn til klima og æstetik.

Kan stå i mindst 300 år endnu

Kuglegården ligger i dag som et livligt knudepunkt i hovedstaden, der forbinder Indre By, Christianshavn, Holmen og Refshaleøen. Det, der engang var Forsvarets lukkede område, sprudler i dag af liv med aktive københavnere, der sejler i de gamle kanaler, nyder et glas vin ved vandet eller cykler forbi via Inderhavnsbroen.

Når Proviantgården om et års tid står klar, bliver det med en indre gård med plads til orangeri og med altaner og terrasser på de øvre etager.

– Vi har gjort os mange overvejelser om udformningen af Kuglegårdsområde, så det passer ind i dét Holmen, som vi elsker – og så det udvidede Kuglegården kan stå i 300 år endnu. Mindst, siger Lisa de Linde.

Arkitekter Gjøde og Partnere har bistået Byggeselskab Mogens de Linde med udarbejdelsen af Kuglegårdens nye bygninger.

Relateret indhold