Global ingeniørmangel: Kampen om arbejdskraften bliver hård som aldrig før

En ny rapport fra den internationale sammenslutning af rådgivende ingeniørforeninger, FIDIC, viser, at manglen på ingeniører strækker sig langt ud over de danske grænser.
Mange af de lande, vi sammenligner os med, står over for samme problemstilling, som vi gør i Danmark, lyder det fra FRI. Foto: Gettyimages.

96 % af byggebranchens virksomheder i Danmark mangler ingeniører. Det viser den seneste konjunkturmåling fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.

Nu fremhæver en ny rapport fra den internationale sammenslutning af rådgivende ingeniørforeninger, FIDIC, flere af de samme problemer, som FRI længe har peget på om mangel på arbejdskraft.

– Den nye FIDIC-rapport peger på, at problemet er globalt, så vi kan ikke bare rekruttere dygtige folk i andre lande og løse manglen ad den vej – de skal bruge dem selv, siger adm. direktør i FRI, Henrik Garver.

Læs også

DI: Flere unge vil være ingeniører, men der er et problem

Direktøren er derfor stærkt kritisk over for den politiske linje, der er blevet lagt ifm. reformen af universitetsuddannelserne i Danmark, som vil føre til en beskæring i antallet af optagne på landets STEM-uddannelser, herunder ingeniøruddannelserne.

– Vi får derfor i den grad brug for at uddanne de næste generationer af ingeniører herhjemme, hvis vi fortsat skal kunne levere på den grønne omstilling, digital infrastruktur, forsyningssikkerhed, sundhed, mobilitet og bæredygtigt byggeri, understreger han.

Læs også

Ordrebøgerne bugner – men der mangler stadig “eklatant” mange ingeniører

Henrik Garver mener, at man på et internationalt niveau kunne med fordel udtænke en længere strategi, der kan sætte en retning for indsatsen mod mangel på arbejdskraft.

Han påpeger, at FIDIC-rapporten er en vigtig påmindelse om de globale udfordringer med at tiltrække og uddanne tilstrækkeligt mange ingeniører og STEM-kandidater:

– FIDIC-rapporten viser, at vi i Danmark står over for en problemstilling, der ligner den, mange af de lande, vi sammenligner os med, også har.

Lær af USA og Storbritannien

Han forudser, at konkurrencen om arbejdskraften i de kommende år bliver hård som aldrig før, og mener, at vi i Danmark kan lære meget af, hvordan lande som f.eks. USA og Storbritannien brander sig og gør det attraktivt at arbejde som ingeniør der:

– Vi skal som branche og virksomheder såvel som blandt vores beslutningstagere i fællesskab arbejde på at løse det her problem. For det er os alle sammen, der kommer til at mangle de ingeniører og dygtige STEM-kandidater, der skal være med til at løse de kommende års udfordringer, siger han.

Relateret indhold