Inden nye BR-krav: Guider byggefolk til større viden om ressourceforbruget

Ny guide for ConTech Lab er udviklet for bl.a. at give entreprenørvirksomheder metoder til måling og dokumentation af ressourceforbrug på byggepladsen.
En mand i en gul refleksvest holder to hænder ud foran kroppen, som for at vise længden på noget. To andre går ved siden af ham og ser opmærksomt med.
Guiden udkommer på et tidspunkt, hvor Bygningsreglementet i 2025 skærper kravene til dokumentation af CO2-udledning og ressourceforbrug på byggepladser.

Et vigtigt skridt i den grønne omstilling af byggeriet er at reducere mængden og optimere brugen af ressourcer, og dermed opnå CO2-reduktion og økonomisk besparelse.

For mange byggefolk er det dog nemmere sagt end gjort, og derfor har ConTech Lab netop udgivet vejledningen ’Entreprenørens guide til dataindsamling og ressourceoptimering på byggepladsen’, som skal hjælpe med at omsætte entreprenørernes data til konkrete forbedringer i byggepladsdriften.

ConTech Lab er byggebranchens fælles udviklingsplatform, hvor byggeriets virksomheder sammen kan udvikle og eksperimentere med nye måder at benytte data, digitalisering og teknologi på.

Læs også

Vild byudvikling: Byggeriet får eget opslagsværk om biodiversitet

Udgivelsen kommer i kølvandet på et nyt studie fra Aalborg Universitets Institut for Byggeri, By og Miljø (Build), som viser, at data om ressourceforbrug som el, vand og brændstof bruges til dokumentation, men sjældent til optimering.

Det betyder, at mange entreprenører går glip af potentielle besparelser:

– Vi ser, at entreprenørerne anerkender vigtigheden af dataindsamling og analyse, men i praksis indsamles data kun for at kunne dokumentere, siger teknologichef i ConTech Lab, Mayes Ali, og uddyber:

– Når vi sikrer branchen lettere adgang til data på det reelle ressourceforbrug på byggepladsen, er det vores formodning, at entreprenørerne vil få lettere ved at udnytte potentialerne for både økonomiske og miljømæssige besparelser ved løbende at overvåge sit ressourceforbrug.

Læs også

Ny chatbot er på trapperne – viser vej rundt i bygningsreglementet

Guiden introducerer praktiske løsninger til opsætning af teknologi på byggepladsen, herunder sensorer til realtidsmåling af energiforbrug samt metoder til overvågning af vand- og varmeforbrug både manuelt og gennem automatiserede systemer som API’er.

Guiden henvender sig specifikt til entreprenører, der arbejder med byggeprojekter på over 1.000 m2, og har til formål at gøre dataindsamling så enkel og effektiv som muligt.

– Teknologien og de rette værktøjer er tilgængelige, og potentialet for besparelser er enormt, hvis branchen bliver bedre til at bruge den data, der allerede bliver indsamlet, siger Mayes Ali.

Relateret indhold