Op til 1.100 grader – stort energiprojekt stiller høje krav til brandsikkerheden

Multiconsult har ansvaret for projekteringen af kompenseringsstation, hvor brandsikringen af transformatorskakte har særligt fokus.
Byggeplads med brandvægge af beton.
Yggdrasil er den største igangværende udbygning på norsk sokkel. Foto: Xella.

På Årskog i den norske by Fitjar er en kompenseringsstation, der skal hjælpe med at forsyne Yggdrasil-området i Nordsøen med energi fra land, ved at blive opført.

Projektet inkluderer en ny transformatorstation og en 11 kilometer lang 145 kV-strømkabel i Samnanger, et kompenseringsanlæg i Fitjar og et 255 kilometer langt søkabel fra Samnanger til Yggdrasil-området i Nordsøen.

Når produktionen starter i 2027, skal Yggdrasil fjernstyres fra et integreret operationscenter på land.

Læs også

Størst i Skandinavien: Udskifter zinktag med integreret solcelletag

Skanska er entreprenør for landanlæggene, Multiconsult har ansvaret for projekteringen, og som en del af sikkerhedsforanstaltningerne har Xella Norge leveret særligt brandvægge til at sikre transformatorskakterne:

– Der skulle bygges en transformatorskakt i beton med fokus på driftstid og driftssikkerhed. I dette projekt er sikkerhed førsteprioritet, og vi har bygget til det værst tænkelige scenarie, selv for det, der er meget usandsynligt, fortæller Karl-Jørgen Kristiansen, der er civilingeniør inden for konstruktionsdesign og projekteringsleder hos Multiconsult.

Den mest enkle og bedste løsning

Civilingeniøren forklarer videre, at olien i transformatoren ved en brand potentielt kan brænde over tid, hvorfor man definerede opgaven omkring, hvordan betonvæggene i transformatorskakten kan beskyttes mod en to-døgns hydrocarbonbrand:

– Almindelig brandsikring er certificeret til maksimalt 300 minutter med en standard på 240 minutter. Derfor måtte vi tænke anderledes og finde en ny løsning. Efter mange overvejelser om sikkerhedsforanstaltninger fandt vi frem til, at porebeton var den mest enkle og bedste løsning.

Læs også

Dansk Beton: Vi skal bygge smartere og med mindre beton

Ifølge Karl-Jørgen Kristiansen kan en hydrocarbonbrand nå temperaturer på op til 1.100 grader, som selvom beton er brandsikkert, kan det udvikle revner ved brand, hvilket kræver arbejde og udgifter til reparation af betonvæggene:

– Selvom beton ikke brænder, kræver det vedligeholdelsesarbejde, hvis det udsættes for høje temperaturer over længere tid. Derfor var det afgørende at finde noget, der kunne brandsikre og beskytte betonen. Porebeton tåler temperaturer op til 1.100 grader. Vi har nøjagtigt beregnet, hvor tyk porebetonen skal være for at give den rette beskyttelse til skakten.

– Jeg er meget tilfreds med konceptet. Vi har kombineret teori og praksis på en fremragende måde, og jeg har stor tillid til løsningen.

Relateret indhold