Andelsboliger: Nye finansieringsregler når ikke i mål

Erhvervsministeriets netop udsendte rapport vedrørende finansiering af andelsboliger løser ikke problemerne, mener Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, som har deltaget i udvalgsarbejdet, der ligger til grund for rapporten.
ABF har deltaget i udvalget, hvis hovedformålet var at gøre det lettere at opnå finansiering af andelsboliger. Men direktør Jan Hansen mener, at tiltagene langt fra står mål med den opgave, der blev stillet. Foto: Jacob Nielsen.
ABF har deltaget i udvalget, hvis hovedformålet var at gøre det lettere at opnå finansiering af andelsboliger. Men direktør Jan Hansen mener, at tiltagene langt fra står mål med den opgave, der blev stillet. Foto: Jacob Nielsen.

Regeringen har netop meldt ud, at det skal være nemmere for folk, der bor til leje, at skaffe de nødvendige penge til udbetalingen, hvis de ønsker at omdanne deres ejendom til en andelsboligforening ifm. et salg.

Læs mere: Det skal være lettere at låne til andelsboligen

Udmeldingen beror på en række anbefalinger fra Udvalg om finansieringsregler for andelsboliger, der i 2020 fik til opgave at kigge på, hvordan man kan gøre det mere overkommeligt at finansiere en andelsbolig.

Men de tiltag, der er blevet præsenteret i rapporten, er så små, at de ikke reelt løser noget.

Sådan lyder det fra Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF), som har deltaget i udvalgsarbejdet.

– Udvalget skulle undersøge mulighederne for at gøre andelsboligmarkedet tilgængeligt for flere og finde tiltag, der kunne forbedre finansieringsmulighederne, uden at svække forbrugerbeskyttelsen, fortæller Jan Hansen, der er direktør i ABF, og fortsætter:

– Det, der er præsenteret her, er ikke tilstrækkeligt ift. at sikre flere stiftelser eller at give en bredere befolkningsgruppe mulighed for at låne til en andelsbolig. I bund og grund mener vi altså, at kommissoriets formål ikke er opfyldt.

Ét skridt frem og et tilbage

I ABF oplever man, at flere tvinges ud på ‘det grå lånemarked’, fordi kravene er så stramme. Blandt andet er der eksempler på stiftelser af andelsboligforeninger, hvor man har været nødt til at delfinansiere med ‘kviklån’, siger Jan Hansen:

– Udvalgets arbejde var netop også at sikre forbrugerne, og det er altså dårlig forbrugerbeskyttelse, når det bliver så stramt, at folk må søge dyrere og usikre lånealternativer.

Ser gerne, at arbejdet fortsætter

I forbindelse med rapporten er ABF kommet med en mindretalsudtalelse, der problematiserer, at tiltagene er så få og begrænsede, da man dermed i praksis viderefører de meget stramme finansieringsregler, der er for køb af andelsboliger og stiftelser af nye andelsboligforeninger.

– Det er ærgerligt, at det bliver sådan et misk-mask uden egentlige løsninger. Der bliver talt meget om at etablere bofællesskaber og byggefællesskaber, hvor andelsboligen er det oplagte valg, men det er bare ikke muligt at få finansiering. Og der er endnu ikke blevet præsenteret tiltag, der samlet set vil rykke fundamentalt ved de udfordringer, der er i dag. Vi ser gerne, at man ikke stopper her, men arbejder videre mod reelle løsninger, siger Jan Hansen.

Relateret indhold