Naturgenopretter giga græsplæne til glæde for biodiversiteten

Insekthoteller, opsamling af regnvand og blomsterenge. Et to hektar stort græsområde i Ballerup bliver naturgenoprettet i samarbejde mellem et ejendoms- og et pensionsselskab.
Foto af to kontorbygninger med en langhåret græsplane med masser af røde valmuer. Himmelen står meget klart blå bag bygningerne
Ved at etablere blomsterenge foran de to kontorejendomme på Lautrupvang 8 og 10 i Ballerup styrkes biodiversiteten. Senere skal der plantes træer og buske. Foto: Wihlborgs

Et stort område med græs foran kontorejendommene på Lautrupvang 8 og 10 i Ballerup er blevet udpeget som et nyt naturgenopretningsprojekt.

Det samlede areal udgør to hektar. Her skal tiltag som opsamling af regnvand for klimasikring og habitatudvikling samt etablering af blomsterenge fremme områdets biodiversitet med ændret vedligeholdelse og naturpleje.

Læs også

Grøn københavner-akse går efter europæisk pris

Det er ejendomsselskabet Wihlborgs der har igangsat projektet i samarbejde med pensionsselskabet Velliv. Driftsleder for Wihlborgs’ grønne områder, Tommy Andersen, fortæller om baggrunden:

– Vi ønsker at udvikle et koncept for biodiversitet og rekreativ værdi i området, og ved et samarbejde mellem flere virksomheder og matrikler opnås synergieffekter, der både har miljømæssige og økonomiske fordele. Et fælles udgangspunkt gør det nemmere at skabe sammenhængende levesteder over større arealer. Det gavner naturen og styrker biodiversiteten over et større område, siger han.

Mindre men målrettede tiltag

I Velliv har biodiversitet et stort fokus både i forhold til selskabets ejendomsportefølje og i selskabets samlede investeringer. Derfor var det naturligt for Velliv at indgå i samarbejdet, fortæller ejendomsdirektør Solveig Rannje.

Blomster, vand og planter er til stor nytte for f.eks. bier, sommerfugle, myrer og biller. Foto: Getty Images

– Vi ved i dag, at vi skal passe på dyr og planter for at opretholde balancen i verden. Gennem mindre men målrettede tiltag omkring vores ejendomme så som at lade græsset gro i udvalgte sektorer, plante flere blomster og buske og for eksempel at opsætte insekthoteller kan vi gøre en stor forskel for miljøet. Og så er det tilmed pænt at kigge på. Det er et tiltag, der giver mening.

Klipper græsset forskelligt fra gang til gang

Projektet i Ballerup Kommune er igangsat på baggrund af en indledende naturscreening af virksomhedernes udearealer på området. Screeningen havde til formål at sikre optimal biodiversitet og landskabelig oplevelsesværdi med størst mulig hensyntagen til den vedvarende driftsøkonomi.

Mette Bruun Yde er landskabsarkitekt, ejer af MBYland og tilknyttet projektet. Hun ser en klar styrke i, at flere virksomheder er med.

Læs også

Grøn fletning vil sno sig gennem Egedals nye Landskabsby

– At projektet strækker sig over flere matrikler gør, at vi kan skabe længere fauna- og flora-korridorer, der styrker biodiversiteten markant ved, at forskellige arter får mulighed for at brede sig mellem grundene. Fremover drifter vi med mosaik-klip, hvor græsset klippes forskelligt fra gang til gang. Det er et tiltag blandt mange, der styrker projektet i Ballerup, fortæller Mette Bruun Yde.

Grønne omgivelser til medarbejderne

Foruden de miljømæssige gevinster fører naturgenopretningsprojektet også klare fordele med sig for dem, som arbejder i området. Det vurderer ESG-ansvarlig i Wihlborgs, Mikkel Willard:

Læs også

Gubra-stifter skyder tocifret millionbeløb i Søuld

– Erhvervslejerne får et område, der kan bidrage til øget trivsel og velvære. De kan bruge de grønne omgivelser til pauser, walk-and-talks og få glæde af at være i et inspirerende miljø. Derved skabes der en bedre arbejdsplads med adgang til naturen, som er bevist stressreducerende og øger kreativiteten blandt medarbejdere.

Borgmester: Et godt eksempel

For borgmester i Ballerup Kommune, Jesper Würtzen, er projektet på Lautrupvang en vigtig brik i kommunens samlede indsats på området.

Læs også

Ballerups nye, 15-etagers vartegn er klart til brug

– Jeg er rigtig glad for at se, hvordan lokale virksomheder som Wihlborgs og Velliv er gået sammen om at skabe mere natur og biodiversitet i vores kommune. Deres indsats for at forbinde flere matrikler med grønne områder er et godt eksempel på, hvordan erhvervslivet kan bidrage til naturgenopretning. I Ballerup Kommune er vi selv godt i gang med en ambitiøs naturhandleplan, der skal sikre, at vi får endnu mere vild natur og biodiversitet til glæde for alle borgere, siger Jesper Würtzen.

Projektet har også en etape to. Her vil der bl.a. blive plantet træer og buske.

Relateret indhold