For et år siden kunne repræsentanter for Københavns Kommune juble, da områdefornyelsesprojektet ‘Det store Sydhavnsløft’ vandt Byplanprisen 2023. En stor dele af sydhavnsløftet udgøres af Karens Minde Aksen, der via et teglstensbelagt forløb lader gående, cyklister og vand sno sig gennem kvarteret.
Aksen fungerer ikke bare som transportkorridor og som tiltrængt regnvandsafledning og klimasikring af kvarteret. Den binder også kvarteret naturligt sammen med naturområdet Sydhavnstippen i den ene ende og Vestre Kirkegård i den anden. Og skaber et rekreativt, sammenhængende og grønt by- og landskabsrum omkring boligejendomme, bibliotek, kulturhus, dyrehold og rideskole.
Et halvt år senere var det københavnerne selv, der hyldede aksen ved – med 3.705 stemmer – at stemme den ind som vinder af publikumsprisen i forbindelse med Københavns bygningspræmiering.
Udnytter merværdien af grønne infrastrukturer
Nu er Karens Minde Aksen nomineret til at deltage i den internationale konkurrence Green Cities Europe Award. Ti EU-landes grønne infrastrukturprojekter deltager i konkurrencen.
Borgmester: Den grønne omstilling starter lokalt
De indsendte projekter er vurderet ud fra, hvordan de udnytter merværdien af grønne infrastrukturer. Derudover skal projektet understøtte et eller flere af Green Cites-kampagnens fem temaer – klima, biodiversitet, social sammenhængskraft, trivsel og økonomi.
Det enkle, arkitektoniske greb
Schønherr var både totalrådgiver og landskabsarkitekt på projektet, der blev indviet i maj sidste år. Partner Rikke Juul Gram fortæller, at én af projektets største styrker er det enkle, arkitektoniske greb, der styrer de skybrudstekniske løsninger. Og ikke omvendt.
– Karens Minde Aksen giver begrebet ’akse’ tilbage til naturen, i form af en gul flodseng af tegl der bugter sig gennem de gamle træer, og omdanner ’byens mellemrum’ til en rigtig park, siger Rikke Juul Gram. Hun tilføjer:
Ni tilbage i kampen om årets Bæredygtige Element
– Vi har sammen med borgere og kommune bygget videre på områdets identitet ved at arbejde med den natur, der allerede er. Det har været et afgørende designparameter at bevare de store gamle træer og de områder, hvor der var nogle særlige naturværdier, som et lille vandhul med padder. Med den nye større sø har området også fået et åbent vandspejl, som er et stort aktiv for området og dets beboere.
600 meter lang
Karens Minde Aksen er 600 meter lang og er dimensioneret til at kunne håndtere 15.000 kubikmeter skybrudsvand. Udover det teglklinkebelagte vandførende element er der også etableret en cirkelbro – en rund svævende sti udformet i træ.
Årets skolebyggeri 2024: Her er finalisterne
Susanne Grunkin fra Danske Landskabsarkitekter er en del af juryen i den nationale udvælgelse til Green Cities Europe Award. Hun siger:
– Karens Minde Aksen er et mønstereksempel på, hvordan et landskabsarkitektonisk greb kan omfavne fællesskab og trivsel, klimasikring, gammel og ny bynatur og tilmed skabe den kvalitative sammenhængskraft som bydelen havde brug for til at kunne være et attraktivt alternativ til andre eksklusive boligområder i Danmarks hovedstad.
Ud over Susanne Grunkin bestod den nationale jury af Henning Roed, Danske Planteskoler, Michael Petersen, Danske Anlægsgartnere, Kristel Helena Jelstrup Hansen, Park- og Naturforvalterne, samt Morten Weeke Borup og Ole Kjærgaard fra Landskabsrådet.
Sikrer byen
Københavns Kommune og Hofor var bygherrer på projektet, som entreprenørfirmaet Ebbe Dalsgaard A/S udførte. Teknik- og miljøborgmester Line Barfod kalder Karens Minde Aksen for et fremragende eksempel på, hvordan vi kan sikre byen mod skybrud og klimaforandringer. Samtidig med at vi får en langt grønnere by.
– Parken er blevet til i tæt samarbejde mellem borgere i nærområdet, så den er til gavn for alle dem, der bor der, og samtidig hjælper med at holde vand tilbage, når det regner kraftigt.
I 2023 tog studieboligerne i BaseCamp Lyngby prisen med hjem til Danmark. Læs mere om det her:
Dansk bofællesskab vinder stor hæder i Bruxelles
Overrækkelsen af prisen, hvor Karens Minde Aksen er med i opløbet, finder sted i forbindelse med IMP-messen i Tyskland til januar.