I december 2023 tilsluttede AP Pension sig Reduction Roadmap 2.0, som er blevet til i et samarbejde mellem ingeniørvirksomheden Artelia og arkitektvirksomhederne Cebra og Effekt.
Siden oprettelsen og den efterfølgende hyldest af Reduction Roadmap i 2022 har mere end 400 virksomheder og organisationer tilsluttet sig initiativet, der skal anspore branchen til, at nybyggerier i 2025 højest må udlede 5,8 kg co2e årligt pr. m2 i gennemsnit. Den konkrete grænse forankres i byggeriets mulighed for at indfri Parisaftalens målsætning om en temperaturstigning på højest 1,5 grader i 2050.
Læs også: Top10: Svanemærkede byggerier i 2023
Adm. direktør i AP Pension, Bo Normann Rasmussen, udtalte i den forbindelse:
– Vi ser hele tiden på, hvor vi kan være med til at påvirke udviklingen i den rigtige retning, og her spiller vores ejendomsinvesteringer en faktor. Jeg er sikker på, at vi herhjemme kommer til at se endnu flere innovative løsninger, hvis forslaget bliver et lovkrav for alle. Det er ambitiøst, men jeg er ikke i tvivl om, at byggebranchen godt kan nå 2025 forslaget fra Reduction Roadmap 2.0.
Under kravet for 2025
At pensionsselskabet allerede er kommet et godt stykke af vejen mod en maxudledning på 5,8 kg co2e årligt pr. m2, viser den livscyklusvurdering, LCA, som datterselskabet AP Ejendommes 97 nye Kalundborg-boliger, der opføres i boligområdet Munkesøhuse i Kalundborg, har undergået. En LCA-vurdering beregner byggeriets samlede CO2-udledning fra vugge til grav. I regnestykket indgår blandt andet produktion, udskiftninger og affaldsbehandling af byggematerialer.
Beregningen for Munkesøhuse viser, at bebyggelsen udleder 8,4 kilo CO2-ækvivalenter pr. kvadratmeter pr. år, hvilket ikke blot lever op til byggereglementets nuværende krav – det er også under de vejledende grænseværdier for 2025, som er 10,5 kilo CO2 ækvivalenter pr. kvadratmeter pr. år. Kravet for 2024 lyder på 12 kilo CO2.
Er ikke i mål endnu
På projektet i Kalundborg har man f.eks. valgt at benytte biobrændte less-tegl i stedet for klassiske mursten, og fundamenter støbt med Aalborg Portlands CO2-reducerede cementtype, FutureCem, der har op til 30 % lavere CO2-aftryk end traditionel cement.
Læs også: LCA-beregning skal være for alle – ikke kun eksperterne
Projektchef i AP Ejendomme, Michala Velin, ser LCA-resultatet på Munkesøhuse som endnu et bevis på, at selskabets arbejde for den grønne omstilling har effekt:
– Med resultatet begynder vi at se frugterne af de optimeringstiltag, som vi arbejder med i forhold til at nå kravene i lavemissionsklassen. Vi er ikke i mål endnu. Men vi forventer, at vores kommende projekter vil leve op til vores overordnede målsætning frem mod 2025, nemlig at leve op til lavemissionsklassen, siger Michala Velin.
Større indsigt i den miljømæssige påvirkning
Projektleder i totalentreprenøren 5E Byg, Kasper Kongsgaard Egsvang, kalder bygherren ambitiøs, og er godt tilfreds med, at Munkesøhuse lander på en beregning, som er under de vejledende grænseværdier for 2025.
Læs også: Nye LCA-krav ved årsskiftet: Massivt behov for konkret kompetenceløft i byggebranchen
– For os som totalentreprenør er det vigtigt, at vi kan være med til at opføre et projekt, som gavner den grønne omstilling inden for byggeriet, hvilket Munkesøhuse bidrager til. Samtidig er projektet med til at give os en større indsigt i den miljømæssige påvirkning, der opstår under byggeriets livscyklus, siger han.
Munkesøhuse-boligerne, der bliver certificeret med Svanemærket, er fordelt på syv punkthuse med samlet cirka 8.800 etagemeter bolig.