Byudvikling: 27 træbaserede rækkehuse opført i en fart

Mere klimavenlige boligkoncepter er visionen for ejendoms- og udviklingsselskabet AKF i Kirkebjerg Søpark. 27 træbaserede rækkehuse står snart klar til indflytning.
luftfoto af toplansrækkehuse hvor man stadig kan se ind til den lilla isolering. Der er græs og solceller på taget. I baggrunden ses nye, højere etageboliger
Ud over at bygge med præfabrikerede træelementer, er der også tænkt flere andre miljøvenlige tiltag ind i designet, blandt andet solceller, sedumtage og genbrugstegl. Foto: Taasinge Elementer

Det er gået lynhurtigt med at opføre de 27 svanemærkede rækkehuse, der er skudt op på Søstien i det nye boligområde Kirkebjerg Søpark i Brøndbyvester. Ved at bygge med præfabrikerede træelementer kunne fire mand og en kran således montere og lukke en ’stang’ med seks huse på omtrent ti dage.

Sammenlagt har de brugt 9.800 kvm tag- og facadeelementer, lejlighedsskel, indvendige vægge og etagedæk. Alt sammen i træ.

Læs også

Opland skal hjælpe Kirkebjerg med at trække vejret

Byggeriet blev påbegyndt i november 2023, og i begyndelsen af november 2024 kan de første beboere begynde at flytte ind. Beboerne i Søstien bliver en del af Kirkebjerg Søpark, der er opført i et tidligere industriområde. Her har bygherren AKF allerede opført 452 etageboliger.

Solceller og sedumtage

I overensstemmelse med AKF’s vision for Kirkebjerg Søpark vil rækkehusene på Søstien få både DGNB Guld-certifikat og Svanemærket. Foruden valget af træ som det bærende materiale er der tænkt flere miljøvenlige tiltag ind i designet. Heriblandt solceller, sedumtage og rustikke, røde genbrugstegl til facaderne som en reference til Kirkebjergs historie som Den Røde By.

Nærfoto af rækkehusene i røde tegl
Der er leveret godt 9.800 kvm præfabrikerede træelementer til de 27 toplans rækkehuse. Boligerne er tæt på at være klar til indflytning. Foto: Taasinge Elementer

Projektchef i AKF, Thomas Koch, fortæller:

– Kirkebjerg Søpark er et projekt, hvor vi afprøver forskellige materialer og metoder med bæredygtighed som det overordnede fokus. Vi vil være visionære i vores tilgang til byggeri. Ikke kun for at reducere CO2-aftrykket, men også for at styrke den arkitektoniske kvalitet i de boliger, vi bygger. Her er præfabrikerede træelementer en velafprøvet og bygbar metode, der bidrager til at opfylde vores mål på begge fronter.

Træ til bærende konstruktioner

Organisationerne Træ i Byggeriet, Træ- og Møbelindustrien og Dansk Træforening offentliggjorde i foråret rapporten ’CO2-besparelser og omkostningseffektivitet ved træbyggeri’.

Læs også

Fornyer Glostrup Shoppingcenter med 200 nye boliger

Her kunne ingeniørfirmaet Rambøll gennem LCA- og skyggeprisberegninger af forskellige bygningstyper påvise, at der er store CO2-reduktioner at hente – og i flere tilfælde også en økonomisk gevinst – ved at skifte traditionelle byggematerialer ud med træ. Ikke mindst til de bærende konstruktioner.

Rapporten fremhæver netop rækkehuse som en af de bygningstyper, hvor brugen af f.eks. trækassetter i stedet for beton eller letbeton kan medføre både CO2-mæssige og økonomiske besparelser.

Luftfoto af de nye boliger
Vue ud over nogle af de nye boliger på Søstien, der føjer 27 rækkehuse til de 452 etageboliger, AKF allerede har fået opført i det nye Kirkebjerg Søpark i Brøndbyvester. Foto: Taasinge Elementer

– Tæt-lav er en bygningstypologi, som passer rigtig godt ind i vores overordnede strategi og produktion, fordi der både er mange gentagelser og samtidig en arkitektonisk ambition, der skal opfyldes. Og når vi, som her på Søstien, er med fra første streg, så har vi mulighed for at sikre, at projektet ikke bare er bygbart, men i høj grad også præfabrikationsbart, siger Allan Nykær Rosenhøj, salgschef i Taasinge Elementer, der har leveret træelementerne til Søstien.

Relateret indhold