Byg-Erfa: Populært materiale kan give problemer i vådrum

Med tiden er der opstået fejl ved brug af microcement i vådrum, som peger tilbage på udførelsen, materialevalg og uegnede gulvafløb.
Bruseniche af microcement, hvor både vægbeklædning og gulvbelægning er ved at blive nedbrudt af påvirkningerne. Foto: Byg-Erfa.

I et nyt erfaringsblad fra Fonden Byg-Erfa sættes fokus på materialet microcement, der har et højt indhold af såkaldte polymerer og mineralske tilsætningsstoffer, som giver materialet nogle unikke egenskaber.

Men det cementbaserede produkt adskiller sig fra andre cementbaserede produkter ved at have mange opbygningslag og lav indbygningshøjde, og i takt med, at microcement bliver mere udbredt i vådrum, optræder der fejl, som kan henføres til udførelsen, valg af materialer og gulvafløb, der ikke er egnede til anvendelsen, fortæller Kim Risgaard Sildorf.

Læs også

Tester biokul i byggematerialer: ”20 % af cementen i beton kan erstattes”

Han er bygningskonstruktør og chefkonsulent i Gulvbranchen/DI Byggeri og forfatter af erfaringsbladet:

– Microcement er populært som både gulvbelægning og vægbeklædning i vådrum. Nogle typer microcement kan tåle vand, men de er normalt ikke vandtætte i sig selv. Microcement skal derfor være en del af en dokumenteret vådrumssystemopbygning for at måtte anvendes i vådrum.

Dokumentation, system og vådrumsklasse

Kim Risgaard Sildorf understreger, at vådrum naturligvis skal udføres, så de overholder alle krav i bygningsreglementet, og han påpeger videre, at der er krav om, at materialer skal være holdbare og egnede til formålet.

For microcement betyder det ifølge ham, at det kun må anvendes, hvis produktet kan tåle vand og kemiske påvirkninger – f.eks. fra sæber og rengøringsmidler – uden at tage skade, hvis f.eks. overfladebehandlingen bliver beskadiget eller misligeholdt.

Læs også

Byg-Erfa: Sådan forebygges brand i ældre bygninger under renovering

– Man skal være opmærksom på, om den løsning, der vælges, er dokumenteret som egnet til formålet f.eks. med en MK-godkendelse, teknisk godkendelse til anvendelsen (TGA), eller lignende. CE-mærkning iht. en Europæisk Teknisk Vurdering (ETA) er ikke en garanti for, at en løsning overholder danske krav til vådrum, siger Kim Risgaard Sildorf og fortsætter:

– Et vådrumssystem med microcement består normalt af en vandtætningsmembran, microcement og en overfladebehandling. Den specifikke opbygning af vådrumssystemet skal fremgå af dets godkendelse og må ikke erstattes af andre produkter, da disse ikke er testede eller godkendt som en del af det samlede vådrumssystem. Microcement må kun anvendes til den vådrumsklasse, som fremgår af dets dokumentation, typisk er microcement kun godkendt til vådrumsklasse L (lav) og M (middel)”.

Ikke alle typer er til vådrum

Bygningskonstruktøren fortæller også, at microcement har en god vedhæftningsevne, som gør den i stand til at hæfte på næsten alle typer overflader.

Og mens nogle typer microcement kan tåle vand, kan andre ikke, og derfor er det langt fra alle typer, der er egnede til vådrum:

Læs også

BBR-oplysninger kan bremse ulovligt arbejde med asbest

– Der findes produkter, der til forveksling ligner microcement uden at være det. Når microcement bruges til gulvbelægning og vægbeklædning i vådrum, kan der opstå skader og tvister, fordi microcementen opløses, der opstår revner i overfladen, microcementen fremstår anderledes end forventet og meget andet, siger Kim Risgaard Sildorf og tilføjer:

– Nogle typer microcement kan også tåle vand, men normalt er de ikke vandtætte i sig selv. Microcement skal derfor være en del af en dokumenteret vådrumssystemopbygning for at måtte anvendes i vådrum.

Relateret indhold