En undersøgelse i slutningen af 2022, som SMVdanmark stod bag, viste, at antallet af faglærte håndværkere vil falde med næsten 6.000 frem mod 2032.
Nu viser Undervisningsministeriets uddannelsesstatistik, at knap 17.000 unge i Region Hovedstaden valgte en af de gymnasiale uddannelser i skoleåret 2023/2024. Mindre end halvdelen – ca. 7.400 – valgte en erhvervsfaglig uddannelse
Den fordeling kan ikke blive ved med at gå. Danmark mangler fagfolk nu og i fremtiden, så nu har regionsrådet i Region Hovedstaden besluttet at nedsætte et midlertidigt politisk udvalg, som skal arbejde med at gøre erhvervsuddannelser til et mere attraktivt valg for unge.
Håbet er, at arbejdet i udvalget kan vende udviklingen, lyder det fra udvalgets formand, Magnus Von Dreiager.
– Vi skal have flere folkeskoleelever til at se erhvervsuddannelserne som et ligeværdigt alternativ til det almene gymnasium. For at nå dertil skal vi have skabt gode ungemiljøer på skolerne, det faglige niveau på skolerne skal tilpasses elevernes forudsætninger, og den sociale trivsel skal op, siger Magnus Von Dreiager, formanden for udvalget, der løbende skal komme med anbefalinger til regionens udvalg for trafik og regional udvikling, som bl.a. udmønter midler til uddannelse 2024.
Læs også: Forsker får 3,1 mio. kr. til at løse håndværksfagenes imageproblem
Udvalget skal også se på, hvordan man kan få flere forskellige målgrupper – f.eks. unge, som hverken har job og uddannelse, og studenter, som ikke er kommet videre i uddannelsessystemet – til at søge erhvervsuddannelserne. Planen er bl.a. at tale med de unge selv, med borgmestre og interesseorganisationer, så flere får indflydelse på løsningen.
Højere karakterkrav til gymnasiet?
Ud over arbejdet med at øge søgningen til erhvervsuddannelserne, skal udvalget også se på, hvordan erhvervsskolerne kan styrke kompetencer til den grønne omstilling og velfærdssektoren. Det kræver opdatering af undervisningsfaciliteter såsom værksteder og ved at sikre, at underviserne er rustede til at undervise i bl.a. ny teknologi.
Om et regionalt udvalg er nok til at vende udviklingen, vil tiden vise. Ellers er der flere andre gode idéer derude. F.eks. kiggede regeringen i efteråret ind i, om det at indføre højere karakterkrav til gymnasiet kan få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse.
Første politiske møde i det nye udvalg i Region Hovedstaden finder sted til marts, mens arbejdet forventes afsluttet i august 2025 med en afrapportering om udvalgets arbejde og resultater.