Træ som byggemateriale bliver i stigende grad anvendt som en bæredygtig løsning, der både reducerer CO2-udledning og tilbyder æstetiske samt økonomiske fordele. Træ er nemlig ikke blot et fornybart materiale. Det fungerer ligeledes som et naturligt CO2-lager, hvilket gør det til et miljøvenligt valg for fremtidens byggeri. Træ bidrager således til såvel et bedre klima som en bedre økonomi samtidig med, at det giver mulighed for at skabe sunde og attraktive bygninger.
Brugen af træ i byggeriet har en direkte positiv effekt på miljøet. Træ absorberer og lagrer som nævnt CO2, hvilket betyder, at bygninger opført med træmaterialer kan fungere som kulstoflagre i årtier. I modsætning til traditionelle byggematerialer som beton og stål, der kræver energitunge produktionsprocesser, har træ en langt lavere CO2-belastning. Samlet set kan træbyggeri reducere CO2-udledningerne med op til 50 % sammenlignet med konventionelle byggemetoder.
Omkostningseffektivitet og økonomiske fordele
Ud over de miljømæssige fordele er træ også et økonomisk attraktivt materiale. Træ er lettere end stål og beton, hvilket reducerer transportomkostningerne. Derudover kan træbyggerier ofte opføres hurtigere takket være mulighed for præfabrikation, der kan samles på stedet, hvilket reducerer byggetiden og dermed de samlede omkostninger. Vedligeholdelsesomkostningerne er ligeledes lavere, da træ er holdbart og let at reparere.
Bæredygtighed og fremtiden for træbyggeri
Træ er ikke blot en fornybar ressource, men også et symbol på fremtidens bæredygtige byggeri. Bæredygtigt og certificeret skovbrug sikrer, at træressourcer forvaltes ansvarligt, så der plantes flere træer, end der fældes. Det gør træ til et langtidsholdbart valg i byggebranchen, som både imødekommer nutidens behov og beskytter fremtidige generationers muligheder. Med stigende fokus på miljøcertificeringer og grønne bygninger forventes træ derfor at spille en helt central rolle i fremtidens byggeri.
– Flere og flere bygherrer viser i dag interesse for at anvende træbaserede løsninger i forbindelse med nybyggeri. Det er dog ikke alle, der præcist ved hvorledes materialet udnyttes bedst muligt, så her kan vi som en koncern, som dækker en række aspekter af byggebranchen, være dem behjælpelige, forklarer Thomas Raunsbæk, der er koncerndirektør i Nordic Wood Industries. Her mærker man nemlig tydeligt en stigende efterspørgsel på træbaserede løsninger til byggeriet.
Hjælper med kvalificeret rådgivning
Thomas Raunsbæk forklarer videre, at selv om træ er særdeles velegnet til byggeri, er det ofte nødvendigt at komme på banen med kvalificeret rådgivning. Ofte handler det nemlig ikke kun om at bygge i træ, men også om at træ skal indgå i et byggeri sammen med traditionelle former for byggematerialer som f.eks. beton og stål.
– Det er helt klart vores målsætning at være med til at yde vores bidrag til, at vi som samfund kan opfylde den politiske målsætning om at reducere CO2-udledningen med 30 % i 2030, og da netop byggeriet tegner sig for en stor del af udledningen, har vi en forpligtelse til både at gøre en indsats og gøre det nemt for byggebranchens aktører at vælge træbaserede løsninger til, siger Thomas Raunsbæk.
Attraktivt på tværs af byggebranchen
Selv om fordelene ved at bygge i træ er indlysende, skal der gøres op med en række vaner og traditioner. Et af midlerne til dette er at udnytte træets fornemme muligheder for at skabe en spændende arkitektur såvel inde som ude. Blandt andre har den verdensberømte tegnestue BIG – Bjarke Ingels Group benyttet sig af træ i forbindelse med museet FLUGT – Refugee Museum of Denmark ved Oksbøl, lige som Sweco Architects har tegnet en imponerende gitterspærskonstruktion til en daginstitution i Gl. Rye.
– Vi har været leverandør til begge byggerier, og det viser med al tydelighed, at der er både er arkitektoniske og ikke mindst konstruktionsmæssige muligheder for at skabe spændende byggeri i træ. Moderne byggeri handler jo ikke kun om at gøre, som man plejer, men også om at tænke ud af boksen og prøve noget nyt. Når man så samtidig kan gøre byggeriet mere bæredygtigt, kan jeg ikke se, hvorfor man ikke skal give træet en chance, slutter Thomas Raunsbæk.
Hvem er Nordic Wood Industries?
Nordic Wood Industries er en af Danmarks førende producenter og leverandører af træbaserede materialer samt præfabrikation til bæredygtigt byggeri i Danmark samt udvalgte lande i Nordeuropa. Koncernen består af virksomhederne Palsgaard Spær, Nviro, Lilleheden, Roust Element, Scandi Byg, Roust Spær, Bisco Binder og Skandach Holzindustrie. Tilsammen beskæftiger de nævnte virksomheder mere end 700 medarbejdere.
Se mere på www.nowi.dk
Fakta om byggeri med træ
I maj 2024 udarbejdede Rambøll rapporten ’CO2-besparelser og omkostningseffektivitet ved træbyggeri’. Rapporten blev udarbejdet for Foreningerne Træ i Byggeriet, Træ- og Møbelindustrien samt Dansk Træforening, og den er opdelt i to hovedafsnit, hvor det ene omhandler LCA-beregninger. I dette undersøges det gennem seks konkrete cases, hvor store CO2ebesparelser, der kan opnås ved forskellige typer af byggeri i træ. Rapporten belyser den potentielle CO2e-besparelse ved at konvertere til træbyggevarer i forskellige bygningskategorier og bygningskomponenter.
Casestudierne analyseres først som konventionelle stål-, tegl og betonkonstruktioner og konverteres derefter trinvist til træbaserede konstruktioner og bygningsdele. For fem ud af seks cases udgør konverteringen af den bærende konstruktion den største potentielle CO2e-besparelse. Den samlede besparelse varierer mellem 7-31 % for de seks cases, svarende til en besparelse pa 0,28-1,92 kg CO2e/kvm/år.
Beregningerne er foretaget som statiske LCA’er jævnfør BR18. Tre af de seks cases ville i den træbaserede fase kunne overholde grænseværdiudkastet til 2029 på 7,5 kg CO2e/kvm/år fremsat af Social- og Boligstyrelsen. Derudover er dynamiske livscyklusvurderinger for hver af de seks cases inkluderet. Den dynamiske LCA er en alternativ metode til den statiske LCA og benytter en dynamisk fremskrivning af fremtidige emissioner.
Overordnet viser resultaterne, at mere biobaseret materiale medfører endnu større reduktion ved at skifte fra en statisk til en dynamisk beregning. Det skyldes, at de biobaserede materialer har størst udledning ved endt levetid, og dermed vægtes lavere ved den dynamiske beregning. De dynamiske livscyklusvurderinger for de seks cases viser resultater tæt pa 0 kg CO2e/kvm/år og endda negative resultater for en case.
Brugen af dynamisk LCA i rapporten rejser en vigtig diskussion om metode, men fremhæver ligeledes tidsperspektivet i, hvornår udledninger i realiteten forekommer og antagelserne om udledninger i fremtiden.
(Kilde: ’CO2-besparelser og omkostningseffektivitet ved træbyggeri’ Udgivet af Rambøll)