Nu kommer de hårde fakta om byggeriets spild på bordet

I foråret tog en række små og mellemstore virksomheder fat på opgaven med at reducere det alt for store spild, der opstår, når der bygges og renoveres.
Arbejde på en bygning

Det skete i marts med første del af en tretrins raket, hvor håndværksmestre fra hele landet arbejdede sammen om at identificere og finde løsninger til, hvordan de fejl i byggeprocessen, som fører til unødig brug af materialer og tid, kan minimeres. Nu skydes andet trin i forløbet af, og her kommer de barske fakta om spildet på bordet.

Efter ønske fra deltagerne har Dansk Håndværk, der står for arrangementet, nemlig inviteret seniorforsker Niels Halvor Bertelsen fra Build på Aalborg Universitet. Han har deltaget i udarbejdelsen af den omfattende rapport, der har påvist, at man på grund af fejl, manglende kommunikation imellem aktørerne i et byggeprojekt og dårlig koordinering af arbejdsprocesserne hvert år spilder, hvad der svarer til mellem 10 og 30 % af branchens samlede omsætning.

– Aalborg Universitet og Build er blevet flagskibet i den forskning, som kan hjælpe os med at effektivisere byggeriet. På kickoffmødet i marts havde deltagerne mange spørgsmål til rapportens kortlægning af spild. Derfor har vi nu givet dem direkte mulighed for at drøfte problemerne med en af dem, der ved allermest om de hårde fakta bag tallene, forklarer Dansk Håndværks direktør Morten Frihagen.

På et opfølgende møde har håndværksmestrene således også mulighed for at udveksle de erfaringer, de har gjort i månederne siden den første workshop i marts. Formålet er nemlig at holde løsningsforslagene så tæt på virksomhedernes dagligdag som muligt. Siden det første møde har håndværksmestrene været en del af diverse byggeopgaver, og Morten Frihagen er sikker på, at problemstillingen har ligget i baghovedet hos dem.

Ved at udveksle viden om både årsager og løsninger håber Dansk Håndværk, at man kan hjælpe virksomhederne med at opbygge rutiner, som kan styrke deres økonomiske bundlinje samtidigt med at man reducerer branchens klimaaftryk.

Viden om spild:

  • Hvis målet i den grønne omstilling skal opfyldes, kræver det en ændring af byggeriets fejl- og spildkultur.
  • Forebyggelse af fejl og spild ved systematisk fejllæring vil gavne både den økonomiske og grønne bundlinje.
  • Spild i byggeriet udgør ifølge en undersøgelse fra BUILD mellem 10 og 30 %. af branchens omsætning.
  • Byggeriet og produktion af byggematerialer står til sammen for omkring 12 % af Danmarks CO2-udledning.

Relateret indhold