Sætter genanvendelse i system – på tværs af branchen

En take back-ordning initieret af Bygma gør det muligt for branchens virksomheder at arbejde sammen om genanvendelse af brugte byggematerialer. Et projekt i Albertslund viser vejen.
En hvid murvæg under spær hvor man kan kigge op til to metalbeholdere over loftet. Til venstre vindue ud
Via et samarbejde mellem en producent, en murermester og Bygma Næstved er det lykkedes at genanvende gamle kalksandsten fra en facaderenovering. Stenene fik nyt gennem take back-ordningen. Foto: Bygma

Byggecenterkæden Bygma har indgået en række strategiske partnerskaber med kunder og samarbejdspartnere. Via en take back-ordning kan de involverede virksomheder bidrage til den cirkulære dagsorden og spare unødvendig CO2-udledning ved at minimere anvendelsen af nye ressourcer. Materialerne får nyt liv og rykker op i affaldshierarkiet.

Eksempelvis fik man i Bygma Næstved kendskab til en renovering i Albertslund, hvor tag, facade og vinduer skulle renoveres. Det betød, at de gamle kalksandsten skulle tages ud. Ekstern sælger Tobias Krigger og kollegaer så straks en mulighed for at genanvende kalksandstene.

Læs også

Nyt robotanlæg indviet: Kan sortere 25.000 ton byggeaffald årligt

– Herefter faciliterede vi en kontakt imellem Murermester Andreas Mogensen og TS Tegl – og det har gjort, at de gamle kalksandsten er blevet genanvendt og derefter brugt som nye overliggere i projektet, fortæller Tobias Krigger.

Flere samarbejder på vej

Han og det øvrige team i byggecenteret forsøger at genbruge materialer, samtidig med at de hjælper kunderne med at finde den rigtige løsning.

Tobias Krigger i lyseblå skjorte står foran en væg der er todelt i rød øverst og gul nederst. Bygma og logo med et hus står med hvidt
Ekstern sælger Tobias Krigger og kollegaerne i Bygma Næstved kigger altid efter muligheder for at genanvende byggematerialer. Foto: Bygma

– Vi tror på, at samarbejder som disse er noget, som vi kommer til at se mere af i fremtiden, lyder det fra Tobias Krigger. 

Giver nyt liv til produkter

For de to deltagende virksomheder har det været afgørende, at Bygma tog initiativet til at etablere den indledende kontakt. Sælger hos TS Tegl, Carsten Hald, siger:

– Det er vigtigt, at vi kan give nyt liv til produkter som ellers ville blive betragtet som affald. Det er ikke blot en forpligtelse, men også en stolt del af vores virksomheds identitet og vores bidrag til en mere bæredygtig fremtid.

Læs også

Nyt forsikringsdomicil i Cortex Park får et grønt skær

Også murermester Andreas Mogensen sætter ord på betydningen af projektet:

– At vi kan bruge hinanden for at øge genanvendelse, er en nødvendighed. Hos os som murerfirma prøver vi at genbruge alt, hvad vi kan, både i store projekter og ude hos Hr. og Fru Jensen. Vi har en løbende dialog om, hvordan vi kan optimere det grønne byggeri og sikre, at vores arbejde bidrager til en mere bæredygtig fremtid.

Relateret indhold