Ejby Mose er Glostrup Kommunes største sammenhængende naturområde. Den tidligere tørvemose blev fra begyndelsen af 1970’erne udviklet til et rekreativt friluftsområde med søer og stisystemer. Det grønne område afgræsses i dag af får i sommerhalvåret til glæde for både brugere, biodiversitet og bekæmpelsen af invasive arter.
Med dette rekreative område som nærmeste nabo finder man Skovhusene seniorboliger. De seks træhuse på hver godt 100 kvadratmeter er alle Svanemærkede og designet samt opført med fokus på social bæredygtighed, herunder fællesskab på tværs af beboerne. Seniorboligerne stod færdige i 2022 og vandt i 2024 Glostrup Kommunes første arkitekturpris for materialevalg, fokus på naboskab samt formgivningen af de seks rækkehuse med tydelig reference til nordisk funktionalisme.
Arkitekturprisen skal ifølge kommunen ’inspirere og fremme interessen hos borgere og bygherrer for god arkitektur for derigennem medvirke til, at der skabes gode miljøer og en smuk og oplevelsesrig kommune. Kommunalbestyrelsen ønsker med arkitekturprisen at fremhæve og præmiere eksempler på byggeri, anlæg og design, som er en æstetisk oplevelse samt noget, der skaber visuel og levemæssig kvalitet i kommunen.’
Bygget ind i naturen
Sagsarkitekt, kreativ leder og arkitekt MAA hos Sweco Architects, Peter Refsgaard-Iversen, glæder sig over anerkendelsen af det byggeri, som er blevet til virkelighed på baggrund af hans tegninger.
– Priser kan noget, fordi de er med til at løfte arkitekturen i byer. De peger på noget, som kan skabe præcedens for fremtidigt byggeri, fortæller arkitekten, der har tegnet projektet sammen med sin kollega Rasmus Strebøl.
De seks rækkehuse på Ejby Mosevej i Glostrup er opført efter en enkel plan, idet de er bygget sammen i to rækker af tre huse med facaderne vendt mod hinanden. En lille fælles gangsti går ned mellem de to rækker af huse, der forskyder sig en anelse i forhold til hinanden, således at det ved første øjekast kunne se ud som om, husene faktisk er adskilt. Langs stien er der små private forhaver, der fungerer som en kantzone, hvor naboer kan møde hinanden.
Bygningerne er udført i træbeklædning og har alle såkaldte sedumtag belagt med vegetation, hvilket både forsinker regnvand og bidrager til biodiversiteten i området. Kombineret med trævæggene skaber sedumtagene et naturligt udtryk, der giver en glidende overgang til den omgivende natur omkring Skovhusene. Dommerbemærkningen til uddelingen af Glostrup Kommunes arkitekturpris lagde endvidere vægt på, at rækkehusene er velproportionerede med en tydelig reference til den traditionelle, nordiske funktionalisme, som var udbredt byggestil i 50’erne og 60’erne.
Ikke bare facadebeklædning men også selve konstruktionen er lavet i træ, og sedumtagene har en hældning på 25 grader, der klæder husenes bredde og dermed skaber ideelle proportioner til livet og samlivet i det lille samfund ved Ejby Mose. Samtidig er bygningerne placeret optimalt i forhold til solen, hvilket giver masser af lyse timer på boligernes terrasser.
Skovhusene seniorboliger
Seks træhuse, der stod færdige i 2022, beliggende ved Ejby Mose i Glostrup Kommune. De seks boliger er 3- og 4-værelses enheder, der samlet fylder 615 kvadratmeter. Bygherren er Danhaus, mens Sweco Architects har stået for arkitektrådgivning. Skovhusene modtog i august 2024 Glostrup Kommunes første arkitekturpris blandt andet for materialevalget, fokus på naboskab samt formgivningen af de seks rækkehuse med tydelig reference til nordisk funktionalisme. www.sweco.dk/showroom/skovhusene/
Gennemlyst for fællesskabet
Udover at Skovhusene er bygget til at blende ind i den omgivende natur nær Ejby Mose, har Peter Refsgaard-Iversen ligeledes lagt vægt på at tegne boligerne med et socialt bæredygtigt perspektiv for øje.
– Mange rækkehuse inviterer ikke folk ind; du møder en hæk og en garage. Her prøver vi at åbne for en anden måde at bo på. Vores huse er godt nok separate men alligevel forbundne, og de vender alle ud mod et fællesareal, hvor man møder hinanden over hækkene eller på stien gennem området. Strøget mellem husene skal fremelske biodiversiteten og samtidig skal det være hyggeligt og rart at gå der, så de to hensyn arbejder sammen, siger arkitekten.
Beboerne efterlader deres biler ved en fælles parkeringsplads, og bevæger sig derefter til fods ind i beboelsesområdet, hvor hvert hus har en lille, semiprivat terrasse ud mod stien og en privat have bagtil. Inde i husene er stue og køkkenalrum bygget ud i ét, og rummet gennemlyses via store glaspartier i begge ender af boligen.
– Gennemlyste rum er vigtige for at understøtte fællesskabet. Samtidig er det gode rum at opholde sig i, fordi du oplever lysets skiften i løbet af dagen. Stuerne til kip giver en større rummelighed, og det er vigtigt, at alrummet også fungerer på en gråvejrsdag, understreger Peter Refsgaard-Iversen.
Seniorboligerne er alle forsynet med eget depotrum, så ældre, der ofte flytter ind efter et langt liv i en villa eller en større lejlighed, ikke nødvendigvis behøver at få ejendele opbevaret andetsteds. Adgangsforholdene er ubesværede og badeværelserne er tilgængelige med kørestol.
– Husene er bygget til, at folk kan blive her – det er boliger med plads til et langt liv, fortsætter arkitekten.
Integreret bæredygtighed
Det prisbelønnede byggeri er beskedent i omfang men til gengæld gennemført fra de første pennestrøg på tegnestuen hos Sweco Architects til den endelige manifestation af boliger i træ fra inderst til yderst i de grønne omgivelser ved Ejby Mose. Peter Refsgaard-Iversen har tegnet mange andre tegninger siden projektet fra 2022, men han glæder sig stadig over at kunne arbejde med bæredygtighed på flere parametre i Skovhusene.
– De ligger smukt i en skov, så det skulle ikke være for tungt byggeri. Derfor blev det til disse enkle træhuse, hvor træelementerne blev leveret og sat sammen på stedet. Alle husene er svanemærkede, så vi har taget stilling til brug af kemikalier i alle produkterne. Man kan sagtens lave huse med bæredygtige tiltag uden fordyrelser eller ekstra arbejde, og det synes jeg er vigtigt. Heldigvis stiller bygherrer og pensionskasser også større krav til bæredygtighed, så det er blevet en del af den måde, man starter arbejdet op på, siger arkitekten.
Om Sweco Architects
Sweco Architects’ 280 medarbejdere udvikler arkitektur på tværs af alle byggeriets æstetiske og tekniske discipliner i Danmark. De formgiver boliger, skoler, daginstitutioner, arbejdspladser, landskab og byrum med respekt for mennesker og miljø. De forlænger levetiden af eksisterende bygninger og skaber ny arkitektur med bæredygtige materialer og den lange levetid for øje. Sweco Architects er en del af Sweco, der planlægger og designer fremtidens bæredygtige byer og samfund. Sweco er Europas førende arkitekt- og ingeniørrådgiver med 22.000 ansatte og en aktuel årlig omsætning på 18,6 milliarder kroner.