Byggeindustrien skal som bekendt reducere sit CO2-aftryk, og derfor har Teknologisk Institut nu sat fokus på mulighederne for anvendelse af biokul i byggematerialer.
Det sker i udviklingsprojektet Charbuild, der udføres i samarbejde med Stiesdal SkyClean, Leth Beton og Kronospan, og som er finansieret af Inno-CCUS-partnerskabet, der er støttet af Innovationsfonden.
– Projektet har til formål at demonstrere potentialet ved at anvende biokul som en essentiel komponent i byggematerialer. Dette vil ikke kun reducere CO2-aftrykket, men også spare på naturlige ressourcer og forbedre den indendørs luftkvalitet, siger projektleder Nina Marie Sigvardsen fra Teknologisk Institut.
– I projektet vil vi specifikt undersøge brugen af biokul i letvægtsbeton og spånplader uden at gå på kompromis med kvaliteten.
Branchen vil mere klimavenlige materialer – men ikke for enhver pris
Letvægtsbeton anvendes bredt i konstruktioner for at reducere vægten og forbedre isoleringsegenskaber:
– Ved at erstatte en del af betonens traditionelle tilslag af letvægtsklinker med biokul kan CO2-aftrykket reduceres markant, hvilket vil blive præciseret ved hjælp af en livscyklusanalyse, forklarer Nina Marie Sigvardsen
Om biokul
- Biokul er betegnelsen for kulstofbaserede materialer, der er produceret ved varmebehandling af organisk materiale ved høje temperaturer under iltfattige forhold.
- Selve processen betegnes som pyrolyse, og i denne proces omdannes rundt regnet halvdelen af kulstoffet i restproduktet til biokul, mens den anden halvdel ender som pyrolysegas.
- Biokul er et stabilt materiale, som kun nedbrydes meget langsomt, og den halvdel af kulstoffet, der bliver til biokul, er dermed effektivt fjernet fra atmosfæren.
- Materialet har en høj porøsitet og er kemisk stabilt, hvilket gør det velegnet til mange anvendelser, herunder som jordforbedringsmiddel i landbruget, til spildevandsbehandling og, hvad der afprøves i dette projekt, som komponent i byggematerialer.
Kilde: Teknologisk Institut.
Hun uddyber:
– Forskning har desuden vist, at op til 20 % af cementen i beton kan erstattes med biokul uden at kompromittere de mekaniske egenskaber, samtidig med at den termiske isolering forbedres.
CO2-reduktion på 35.000 ton om året
Byggesektoren bidrager med ca. 10 % af Danmarks samlede CO2-udledning. Det svarer til omkring 6,3 mio. ton CO2-ækvivalenter i 2020.
Ifølge Teknologisk Institut vil en udbredt anvendelse af biokul i produktionen af vægelementer af letvægtsbeton i Danmark potentielt kunne reducere disse udledninger med op til ca. 35.000 ton om året.
I projektet vil der blive udført en livscyklusanalyse for at præcisere CO2-gevinsten, der kan opnås ved anvendelse af biokul som delmateriale i letvægtsbeton.