Om Naturbydelen Ringkøbing K
- – Samlet areal: 840.000 kvm.
- – Antal boliger: 1.000 (120 kvm. i gennemsnit)
- – Etagemeter: 120.000 kvm.
- – Bebyggelsesprocent: 31 pct. i gennemsnit.
- – Fuldt udbygget i cirka 2040.
- – Ejet af Ringkøbing-Skjern Kommune og Realdania By & Byg.
- Kilde: naturbydelen.dk
Den store sø med trækfærgen er der allerede. Blomsterhaverne og tjørnetræerne er godt på vej. Insekthotellet står klar til sommerens summende gæster. Her er enge, vådområder og bugtede vandløb.
Naturen i den 840.000 kvadratmeter store Ringkøbing K-bydel blev grundlagt i årene 2015-2016, men først til sommer flytter det første menneske ind i Naturbydelen, der frem mod 2040 skal fyldes med 1000 boliger af forskellig størrelse og type.
Mange, især yngre mennesker, vil på et tidspunkt gerne flytte fra byen og ud til noget mere luft og natur. Men de vil gerne have byen tæt på og bevare samme følelse af et tæt bymiljø, hvor der er tæt imellem bygningerne og det offentlige og private rum. Her er der så bare natur i stedet for fortove.
Vicedirektør Peter Kjølby Realdania By & Byg
Natur før huse
Princippet er, at naturen skal komme først, så nye beboere i det tidligere landbrugsområde ikke flytter ind på en bar mark, men har adgang til naturen fra dag et. Modsat den typiske fremgangsmåde for parcelhuskvarterer: Først kommer betonen, ad åre efterfulgt af græsplæner og buskadser.
– Hovedgrebet handler om at skabe omgivelserne først, og så fylde byggeriet ind i det, forklarer vicedirektør i Realdania By & Byg, Peter Kjølby, mens han viser rundt i det første af de skiferbeklædte dobbelthuse, der i øjeblikket opføres i området. Den ene del bliver udstillingshus, det andet overtages til sommer af kvarterets første beboer, der har købt ejendommen.
Her er flot udsigt til fjorden og det bølgende, menneskeskabte naturområde, der få år tilbage bestod af gårde, lader og fremfor alt landbrugsjord. Modsat 1970’er-parcelhuskvarteret få hundrede meter derfra kommer her hverken rummelige carporte, ligusterhække eller store private haver.
– Skellet til naturen kommer lige her, når du træder væk fra terrassen. Og naboen kommer til at bo lige derovre på den anden side, siger Peter Kjølby, mens han træder ud over den linje af fliser, der markerer hvor husets terrasse kommer til at gå. Ideen er at spejle kvarterer kendt fra de større byer – bare med mere grønt og mindre asfalt.
– Mange, især yngre mennesker, vil på et tidspunkt gerne flytte fra byen og ud til noget mere luft og natur. Men de vil gerne have byen tæt på og bevare samme følelse af et tæt bymiljø, hvor der er tæt imellem bygningerne og det offentlige og private rum. Her er der så bare natur i stedet for fortove, siger han.
Løbende tilpasning
Realdania By & Byg udvikler sammen med Ringkøbing-Skjern Kommune den nye bydel, der kommer til at bestå af ejerboliger og lejligheder af forskellige typer, størrelser og i forskellige prislejer. Der kommer også seniorbofællesskaber. Alt sammen frem mod 2040, hvor træer vil være vokset op rundt omkring husene og en regulær skov sågar vil være etableret i kvarterets nordøstlige hjørne, der tidligere var en flad majsmark. Det er alt sammen med til at gøre Naturbydelen Ringkøbing K til et projekt, der ikke minder om ret meget andet.
– Jeg har aldrig prøvet noget lignende. Det er et eksperiment, vi er ude i, og som vi må tilpasse os løbende. Vi har lagt meget energi i at være så velforberedte på fremtiden som muligt. Der skal være en klar målsætning om noget, der ikke er til diskussion. For os betyder det, at vi ikke går på kompromis med ‘naturen først’-tilgangen. Så må vi justere på de enkelte bebyggelser, hvis det bliver nødvendigt, siger Peter Kjølby, der har stået i spidsen for en række af Realdania By & Byg’s byggeprojekter siden 2003.
Forretningsmuligheder på vej
Når modelhuset står klar, bliver det startskuddet til en salgsoffensiv overfor investorer, bygherrer og private boligkøbere. Økonomien vil i de første år være præget af investeringer i projektudvikling, forundersøgelser, naturprojekt og byggemodning. På længere sigt skal der ske tilbageførsel af investeret kapital og afkast til ejerne Ringkøbing-Skjern Kommune (25 procent) og Realdania By & Byg (75 procent). Døren står åben for gode kræfter, der øjner muligheder i den nye, vestjyske bydel.
– Der er stadig masser af åbne muligheder. Der skal bruges investorer, rådgivere, entreprenører og arkitekter. Udviklingsplanen er der, og vi har en styrende funktion som grundsælger sammen med kommunen. Vi har en dialog med køberne. Men vi skal bruge alle gode kræfter i Ringkøbing, siger Peter Kjølby.