Sådan kan solceller integreres i byens tage

Henning Larsen Architects og Gaia Solar vandt Kuben Management og Solar City Denmarks konkurrence om, hvordan solceller kan integreres i røde tegltage.
Henning Larsen Architects og Gaia Solar vandt i dag 8. december konkurrencen. Foto: Dorthe Krogh.
Henning Larsen Architects og Gaia Solar vandt i dag 8. december konkurrencen. Foto: Dorthe Krogh.

Om konkurrencen

  • Konkurrencens forslag viser resulterer i den bedst mulige balance mellem:
  • – Arkitektonisk helhedsvirkning ved integration af solceller i tegltage, herunder detaljering, farver, refleksion og overgange mellem tag og solceller
  • – Effektivt ydende 30 kW solcelleanlæg, der eventuelt skal kunne udvides
  • – God teknisk løsning, med lang levetid og let vedligeholdelse, i form af nem adgang og lange serviceintervaller
  • – Pris
  • I konkurrencen deltog tre teams, hver bestående af et arkitektfirma og en solcelleleverandør:
  • – Henning Larsen Architects og Gaia Solar
  • – Svendborg Architects og Solar Elements
  • – KANT Arkitekter og Komproment

Det er en særlig udfordring at få solceller og røde teglstage til at spille arkitektonisk sammen. Derfor har Kuben Management i samarbejde med Solar City Denmark netop gennemført en konkurrence, som har til formål at tilvejebringe gode skalerbare løsninger til bygningsintegration af solceller på etageejendomme, der står foran en tagrenovering.

I konkurrencen deltog tre teams, hver bestående af et arkitektfirma og en solcelleleverandør.

I mange år har den store udfordring med solceller været, at der ikke er arbejdet målrettet for at gøre dem æstetisk velfungerende.

Programchef Lennie Clausen Realdania

– I mange år har den store udfordring med solceller været, at der ikke er arbejdet målrettet for at gøre dem æstetisk velfungerende. Det har medvirket til, at solceller i mange tilfælde er blevet helt fravalgt, hvilket koster på den grønne dagsorden. I Realdania ser vi derfor også meget frem til realiseringen af vinderprojektet. Vi tror, det er den slags eksempler, der kan bryde isen for solcelleløsninger til en større del af byggeriet, siger programchef Lennie Clausen i Realdania.

Byens arvesølv

Offentliggørelsen af vinderen fandt sted ved et arrangement på Dansk Arkitektur Center, hvor fagdommerne begrundende dommerkomiteens afgørelse sådan:

“Vi står over for et nyt kapitel nu, hvor vi skal i gang med at renovere Københavns ‘arvesølv’, og det er vigtigt at diskutere, hvordan man skal tackle den udfordring. Det gør de tre forslag på hver sin eksperimentelle og indsigtsfulde måde. Vi har udpeget forslaget fra Henning Larsen Architects og Gaia Solar som vinder af konkurrencen, fordi det på sympatisk vis mimer det eksisterende tegltag og foreslår en tegllægning af solceller, der skaber en ensartet materielsammensætning. Vi lægger stor vægt på, at forslaget arbejder med hele tagfladen. Det er efter vores mening det eneste æstetisk forsvarlige at gøre. Vi vil gerne være med til at udbrede solceller i København, men vi skal også passe på byens egenart og er glade for, at vinderforslaget giver bud på løsninger, som løser begge udfordringer på en skalerbar og fleksibel måde,” lød det i begrundelsen

Realiseres næste år

Vinderforslaget skal realiseres i Andelsboligforeningen A/B Landsdommergården i løbet af 2016. Bebyggelsen ligger i Nordvest-kvarteret i København, og står foran en større byfornyelsesrenovering som er støttet af Københavns Kommune.

Renoveringen omfatter blandt andet tagudskiftning og det er derfor oplagt at kæde renoveringen sammen med integration af solceller.

Konkurrenceprojekterne vil blive udstillet i Københavns Kommune, og projekterne desuden samlet i en publikation, der ville kunne downloades fra www.solarcitydenmark.dk. Her kan øvrige informationer om konkurrencen desuden hentes.

“Vi har udpeget forslaget fra Henning Larsen Architects og Gaia Solar som vinder af konkurrencen, fordi det på sympatisk vis mimer det eksisterende tegltag og foreslår en tegllægning af solceller, der skaber en ensartet materielsammensætning,” hedder det i begrundelsen fra dommerpanelet.

Relateret indhold