Om Urbantech
- Urbantech-programmet løber over i alt tre år og inviterer hvert år startups fra urban tech-feltet med i et tre måneders accelerationsforløb med efterfølgende alumne-program.
- Under de første to runder af Urbantech er der blandt andet arbejdet med udviklingen af nye tiltag, når det gælder gennemsigtige solceller, nye sensorer til forbedring af indeklimaet og sensor-baserede teknologi, der minimerer geotekniske usikkerheder på kæmpeprojekter.
- Urbantech er grundlagt af Cowi, VKR Holding/Velux og Ewii, som alle investerer både tid og penge i programmet. Urbantech er desuden støttet af foreningen Realdania og Industriens Fond.
- Formålet med Urbantech er at koble danske styrkepositioner inden for arkitektur, design og byudvikling med international ekspertise, teknologisk innovation og forretningsudvikling.
- Bloxhub bliver igen i år det samlende sted for alle fysiske events.
- Programmet faciliteres af Rainmaking.
10 iværksætter-virksomheder, heraf fire danske, er kommet igennem nåleøjet til acceleratorprogrammet Urbantech. Nu venter et intenst forløb, hvor de kan udvikle deres teknologiske idéer til at skabe bedre og mere bæredygtige byer at bo i. Det sker i samarbejde med tre store, danske virksomheder.
– Både dansk og international byudvikling skriger efter innovative og bæredygtige løsninger, og mange kigger i retning af Danmark, fordi vi har et stærkt ry i forhold til bæredygtig byudvikling. Og det med god grund. Niveauet blandt de udvalgte i årets Urbantech er tårnhøjt – både blandt de internationale og de danske startups. Det tegner godt for branchen, siger filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk.
De 10 deltagere er udvalgt af et felt på 140 virksomheder fordelt på 40 lande.
Høje forventninger
Det er tredje og sidste gang, at både danske og internationale startup-virksomheder kan blive en del af Urbantech-programmet. Og Mads Kann-Rasmussen, administrerende direktør i VKR Holding/Velux, har forventningerne i orden.
– Vi ser igen i år frem til holdet af innovative virksomheder med ideer til bæredygtig udvikling af fremtidens byer. Vores erfaring fra de første år er, at denne form for samarbejde beriger begge parter, og arbejdet i Urbantech er desuden en vigtig inspiration for vores forretningsområder – herunder produktudviklingen i Velux, siger han.
I år skal der blandt andet arbejdes med grøn bytransport, nye tilgange til lyd i det byggede rum samt robotter og sensorer til byggeriet. Alt sammen teknologier med potentiale til at blive brugt i stort format og med betydelige bæredygtighedsgevinster for byer over hele verden.
– Urbantech bidrager til et stærkere dansk økosystem inden for grønne og smarte byløsninger. Det sker blandt andet gennem tiltrækning af masser af innovative produkter, kreative virksomheder og talent til Danmark, siger administrerende direktør i Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang.
Starts-up inspirerer
Bag Urbantech står de tre danske virksomheder Cowi, VKR Holding/Velux og Ewii med støtte fra den filantropiske forening Realdania og Industriens Fond. I samarbejde med virksomhederne få de 10 starts-ups mulighed for at skalere og vækste deres løsninger.
Den cocktail er der store forretningsmæssige gevinster at hente ved.
– Hvis vi skal skabe mere leveværdige og bæredygtige byer samt lykkes med den grønne omstilling, har vi brug for data og ny teknologi. Derfor er Urbantech vigtigere end nogensinde før: Det giver os en unik platform for at arbejde med – og lære af – nogle af verdens mest lovende tech-startups, siger Lars-Peter Søbye, administrerende direktør i Cowi.
Han bakkes op af administrerende direktør i Ewii, Lars Bonderup Bjørn.
– Hvert eneste år, og igen i år, er jeg blevet overvældet af den gnist og det engagement, der bliver lagt for dagen. Jeg bliver inspireret af at møde startups, som jeg egentlig ikke troede oplagte for os, og så opdage en ny verden sammen med dem – en verden som får mig til at se nye muligheder i min egen virksomhed, siger han.
De 10 udvalgte til Urbantech 2021:
1) Cogo er en app, der samler alle dele-scootere, cykler, biler og knallerter, så længe de er med elektrisk motor. CoGo inkluderer over 150 forskellige operatører i 400 byer verden over, hvilket gør det lettere at bevæge sig rundt på den grønne måde ved at give et komplet overblik med prissammenligning. Den langsigtede vision er at lette deltagelsen i delt on-demand mobilitet for at reducere kulstofemissionerne i vores byer og dermed bidrage til en mere bæredygtig fremtid.
2) DeNoize kan reducere udendørs støj med op til 90 procent. Det gør de ved at kombinere mange års erfaring med banebrydende teknologi. Med andre ord, det er verdens første smarte glassystem, der omdanner en hvilken som helst glasfacade til et støjreducerende system.
3) Eliq er en SaaS-platform, der giver forsyningsselskaber mulighed for at opbygge stærkere relationer med deres privatkunder. De har udviklet features, hvor brugeren blandt andet kan kontrollere sit energiforbrug samt købe og få adgang til nye tjenester. Forsyningsselskaber får derigennem et stærkere forhold til deres kunder, hvilket øger kundeloyaliteten og driver et optag af nye energiteknologier.
4) Excess Materials Exchange er en B2B SaaS-platform. Platformen frigør potentialet i verdens overflødige (og brugte) materialer og produkter ved at matche med et nyt værdifuldt anvendelsesformål. Platformen kvantificerer de påkrævede økonomiske, miljømæssige og sociale data samt viser investeringsafkastet af genbrug, for at organisationer kan træffe datadrevne beslutninger. Excess Materials Exchange udnytter teknologier som AI, blockchain og machine learning til at skalere cirkulære løsninger og understøtte overgangen til en cirkulær økonomi.
5) FlexShape tilbyder smarte energi-applikationer og værktøjer, der kan hjælpe energisamfund, store og små, med at udnytte den tilgængelige energi-fleksibilitet (i tid, mængde og energitype) til at afbalancere grøn energiproduktion med forbrug, spare CO2 og energiomkostninger samt forstærke elnettet.
6) Kobots udvikler samarbejdende, mobile, stemmekontrollerede robotter, der hjælper og støtter medarbejdere i byggebranchen. Kobots ønsker at være en del af en positiv forandring gennem udviklingen af intelligente værktøjer til håndværkere, der kan give et bedre arbejdsmiljø, færre fysiske handicap og færre arbejdsrelaterede sygdomme.
7) Miru producerer elektrokroniske vinduer – såkaldt smart glas – til bolig- og erhvervsejendomsmarkedet. Smart glas muliggør en justerbar farvetone mellem klare og mørke tilstande med et tryk på én knap, hvilket gør det muligt for brugerne at kontrollere vinduets farvetone. Miru har til hensigt at tilbyde det første konkurrencedygtige elektrokroniske vindue.
8) Parametric Solutions leverer teknologidrevne og intelligente løsninger til de tidlige stadier i bygningers designproces. Parametric tilbyder en cloudbaseret platform, der hjælper ejendomsudviklere og arkitekter med at træffe datadrevne beslutninger og skabe bedre bymiljøer. I stedet for at designe en mulighed manuelt, genereres automatisk et væld af alternativer. Dermed kan man allerede i planlægningsfasen skabe en bedre visualisering af konsekvenserne ved forskellige designbeslutninger.
9) Treble udvikler et nyt cloudbaseret softwareprodukt til håndtering af lyd og akustik i det byggede miljø. Softwaren bygger på en simuleringsmotor, der modellerer rummets akustik. Ud over forbedret nøjagtighed tilbyder værktøjet et meget effektivt workflow ved at integrere 3D-modelling software. Trebles virtuelle akustikfunktion kombinerer realistisk simuleret lyd med interaktive 3D-modeller.
10) Woodsense har udviklet en IoT-løsning til overvågning af tømmerstrukturer for at forbedre kvalitetssikring og opdage evt. fugt- og andre skader i det øjeblik, de opstår.