Tag på fælleden og oplev ballonhangaren

Balloner var en gang højteknologisk militært isenkram - nu vises den over 100 år gamle nyrestaurerede og fredede ballonhangar på Amager Fælled frem
Den restaurerede ballonhangar på Amager er blandt de få tilbageværende i Europa. Foto: Lars Gundersen
Den restaurerede ballonhangar på Amager er blandt de få tilbageværende i Europa. Foto: Lars Gundersen

Balloner hørte en gang til den højteknologiske udrustning af en velforsynet hær. Især under 1. verdenskrig spillede ballonerne en vigtig rolle, hvor de kunne observere bag fjendens linjer og rapportere om batteriernes stilling og fjendtlige troppebevægelser.

Danmark fik sin første ballon i 1889, og den skulle i første omgang observere kanonkuglernes nedslag under artilleriets skydeøvelser på Amager Fælled. Observationsballonerne krævede et større mandskab og en hel del udstyr at manøvrere med.

Kæmpe træbygning

I takt med militærets brug af balloner opstod et naturligt behov for at huse dem, og det krævede specielle bygninger.

En observationsballon kunne lige lirkes gennem porten
En observationsballon kunne lige lirkes gennem porten

I dag er sporene fra den æra slettede, og kun ganske få ballonhangarer har overlevet i Europa. En af dem, er ballonhangaren på Artillerivej 73 ude ved Amager Fælled, som blev opført i 1917.

En usædvanlig stor og høj træbygning på ca. 18 meter høj, 40 meter lang, 15 meter bred uden indvendige bærende konstruktioner. Hele hangarens sydgavl udgøres af en mægtig tofløjet skydeport, så ballonen kunne transporteres ud og ind.

For at give den størst mulige åbning kunne portfløjene oprindelig glide helt til ud til siderne i en rammeformet tømmerkonstruktion, der i begge sider var støttet af parvise skråstolper. Forneden kørte portfløjene på små hjul i en tipvognsskinne.

Praktisk og funktionel - engang
Praktisk og funktionel – engang “garage” for balloner, i dag holder en rideskole til i hangaren.

Varmekanoner i sidebygninger

For at kunne producere varm luft til ballonerne blev der opført en lille muret “varmekammerbygning” i hhv. sydøst- og nordvesthjørnet til hangaren.

Varmekammerbygningerne bestod af tre små rum, et fyrrum lige inden for indgangsdøren, et kulrum med en luge i facaden og et varmekammer, hvor der stod en cylinderformet ovn.

Ad to luger kunne den varme luft via en stofpose ledes ind i hallen og fylde ballonen op.

Ballonhangaren indgår nu i Realdania By & Bygs samling af godt 60 historiske ejendomme, som levendegør fortællingen om dansk bygningskultur.

Den er fredet og er nu blevet færdigrestaureret af Realdania By & Byg, som inviterer på åbent hus søndag den 6. juni.

Man kan tilmelde sig arrangementet her – det er gratis. Enkelte tidspunkter kan være udsolgt, vælg da en anden tid i oversigten.

Relateret indhold