Langelands Plads er Danmarks første skybrudsplads, som er med til at løse fire samfunds- og miljøudfordringer: håndtering af skybrud, rensning af overfladevand for miljøfremmede stoffer, modvirkning af Urban Heat Island Effect samt rensning af luften. Der er i projektet fokus på bæredygtighed i både valg af materialer, energioptimering, belysning med videre.
– Bæredygtighed har altid været en grundsten i vores arbejdsprocesser. Det er fedt, når vi bliver del af et projekt, som sætter baren højt, når det handler om både at sikre gode parkeringsforhold, grønne, rekreative byrum og væres med til at løse vores samfunds miljøudfordringer, siger Claus Jensen, sagsarkitekt på Langelands Plads og partner i Rum.
Efter transformationen er Langelands Plads blevet til et byrum, hvor der er indtænkt aktiviteter for forskellige målgrupper, så som legelandskab, et 300 kvadratmeter soppebassin med fontæner, begrønnet boldbur og hyggekroge med bænke afskærmet af grønne beplantninger til gavn for beboerne i området.
OPS-aftale
Under Langelands Plads er der etableret en parkeringskælder i tre etager med 200 parkeringspladser. Områderne både under og over jorden er designet som et sammenhængende byrum, hvor de overordnede elementer som trappetårne, udformning af ramper, wayfinding med videre hænger sammen og skaber genkendelighed og identitet.
Arkitektfirmaet Rum vandt i 2016, i samarbejde med Casa, Apcoa og Rambøll, konkurrencen om Langelands Plads i OPS-aftale (Offentligt Privat Samarbejde) for Frederiksberg Kommune. Opgaven omfatter byrumsfornyelse samt etablering af parkeringsanlæg i på central plads i byens centrum.
Med i aftalen er option på yderligere to tilsvarende opgaver på Julius Thomsens Plads samt ved Frederiksberg Rådhus. De to yderligere optioner er på henholdsvist cirka 200 og 400 p-pladser.