Tæt kamp om betonpriser

Brancheorganisationen Dansk Beton i Dansk Byggeri uddeler om en måneds tid Bæredygtig Beton Prisen for sjette gang.
Sydhavn Genbrugscenter i København. Foto: Krilov A/S.
Sydhavn Genbrugscenter i København. Foto: Krilov A/S.

Alle nominerede projekter til Bæredygtig Beton Prisen kan komme først over målstregen. Slutspurten bliver afgørende.

– Resultatet af afstemningen til Bæredygtig Beton Prisen er så tæt, at alle tre nominerede kandidater kan løbe med sejren. Det afgørende bliver slutspurten. Så hvis du vil sikre, at din lokale favorit skal vinde, gælder det om at stemme nu, siger Thomas Uhd, branchedirektør i Dansk Beton i Dansk Byggeri.

Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik- og Miljø i Aarhus Kommune, hepper på den lokale århusianske kandidat, SLETHs erhvervshus i Sonnesgade i Aarhus. Mens enhedschef Merete Kristoffersen i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning holder med Sydhavn Genbrugscenter. Op imod sig har de Grøn Beton II-projektet, som forskere og ansatte på Teknologisk Institut og DTU samt borgerne i Lyngby, Rødby og Holstebro har som favorit.

Dommernes begrundelser for nomineringerne

I dommerkomiteens begrundelse for nomineringen af Sonnesgade hedder det:

SLETHs erhvervshus er på mange måder et flot eksempel på et bæredygtigt projekt, hvor det med succes er lykkedes at udnytte betonens unikke egenskaber og æstetiske udtryk til at skabe attraktivt og anderledes kontorbyggeri. Der er både genbrugt beton fra fortidens eksisterende ostelager, der lå på grunden tidligere, og fremtidens robotteknologi ved de flotte støbte revner i facaden. Samtidig har arkitekterne taget hensyn til, at huset er med til at skabe liv i bydelen til glæde for århusianerne.

Om nomineringen af Sydhavn Genbrugscenter siger dommerne:

Sydhavn Genbrugscenter rykker grænserne for brug af cirkulær beton. Her har man genbrugt den knuste beton konstruktivt frem for at bortskaffe den eller bruge den i vejbelægning. Desuden sprænger byggeriet også rammerne for, hvor meget knust beton, man kan genbruge, da betonen består af hele 40 procent knust beton fra en tidligere skorsten på Amagerværket. Derfor fortjener byggeriet at blive nomineret som et af tre bæredygtige projekter til Bæredygtig Beton Prisen.

Om Grøn Beton II lyder dommervurderingen:

Det er ingen hemmelighed, at produktionen af cement og beton bidrager med fem procent af CO2-udledningen. Det er prisværdigt, at beton- og cementindustrien allerede for fire år siden gik ind i at finde en konstruktiv løsning på klimaaftrykket. Af den grund – og fordi der er et enormt potentiale i at bruge grøn beton – fortjener de grønne broer og laboratoriebyggeriet at blive nomineret til Bæredygtig Beton Prisen.

Afstemningen løber frem til 5. marts. Alle kan stemme på deres favorit her – og deltage i konkurrencen om flotte præmier.

Vinderen af Bæredygtig Beton Prisen afsløres den 28. marts ved en prisfest i Dansk Arkitektur Center, hvor også In-situ Prisen og Betonelement-Prisen uddeles.

SLETHs erhvervshus på Sonnesgade 11 i Aarhus. Foto: Rasmus Hjortshøj.
SLETHs erhvervshus på Sonnesgade 11 i Aarhus. Foto: Rasmus Hjortshøj.
Grøn Beton II projektet er nomineret til Bæredygtig Beton Prisen. Foto: Torben Eskerod.
Grøn Beton II projektet er nomineret til Bæredygtig Beton Prisen. Foto: Torben Eskerod.

Relateret indhold