65 meter.
Så langt er der på gåben fra Vestergade 69 til Vester Allé 23 i centrum af Aarhus. Og hvad har de to adresser så til fælles?
Bygningerne på adresserne har begge været ramt af så store, gennemgående revner, at beboerne har været nødsagede til at blive evakueret til et hotel.
Begge gange har det været på grund af et nærliggende byggeri. Begge gange har det byggeri været udført af MT Højgaard.
Tilbage i 2004 erkendte entreprenørvirksomheden, at det var deres byggeri, der var skyld i evakueringen. Det har de endnu ikke gjort på den etageejendom, der i sidste uge blev ramt.
– Det giver ikke mening at sammenligne den seneste uges forløb på Vestergade 69 med et forløb fra mere end ti år siden på Vester Alle. Dengang blev der anvendt en helt anden metode, skriver MT Højgaards sektionsdirektør Peter Rantil Smith i en mail.
Nænsom tilgang
De to adresser ligger tæt på det ældst bevarede område af Aarhus, Latinerkvarteret. Her er der meget af den ustabile gytjejord, mens der også er en høj vandstand. Derfor er området også kendt som et meget svært område at bygge i. I den nyeste revnesag har man derfor gjort alt, hvad man kunne for at fundere jorden så nænsomt som muligt, da man har sat en sekantpælevæg i jorden i stedet for at vibrere en spunsvæg ned, hvilket man gjorde i 2004.
– Vi har anvendt den mest skånsomme nedbrydningsmetode samt metode til at etablere byggegrubeindfatning til arbejdet på Vestergade. Vi har fulgt alle retningslinjer som foreskrevet, skriver Peter Rantil Smith.
Ekspert: Svært at sige, hvor fejlen ligger
På grund af det seneste uheld har NorCap Development, der er en del af bygherrekonsortiet Biblioteksparken A/S, indkaldt fem eksperter til at klarlægge, hvordan det er gået så galt. En af dem er Torben Thorsen, der er seniorprojektleder hos den rådgivende ingeniørvirksomhed GEO.
– Det er endnu for tidligt at sige noget omkring, hvor der er blevet begået en fejl. Den måde, MT Højgaard har grebet det an på, er ikke usædvanlig, men når sådan noget her går galt, er der nogen, der har begået en fejl. Om det så er etageejendommen ved siden af, om MT Højgaard burde have undersøgt det bedre på forhånd, eller om man helt burde have ladet vær med at bygge op ad så gammel en bygning, kan vi ikke sige endnu, siger Torben Thorsen.
Bygningen er fra 1907 og har en svag fundering, der blot var halvanden meter dyb og meget smal. Det vurderer eksperten dog er en ting, der går igen i det område af Aarhus.
– Der er slet ingen tvivl om, at bygningen ikke ville leve op til dagens standard, men hvis vi undersøgte alle fundamenterne i det område af Aarhus, ville vi helt sikkert finde mange funderinger, der slet ikke ville være gode nok i dag, siger Torben Thorsen.
Beboerne i Vestergade 69 har stadig ikke haft mulighed for at hente personlige ejendele i deres lejlighed. For tiden bor de på Scandic Hotel, hvor de har fået opholdet betalt af MT Højgaard.