Beton kan bruges mere bæredygtigt

Der kan gøres meget for at sænke miljøaftrykket ved brug af beton i byggeriet.
Det er muligt at udnytte beton bedre end man traditionelt har gjort - det sker for eksempel ved opførelsen af den ny genbrugsstation i Sydhavnen i København, hvor dele af konstruktionen opføres med genbrugsbeton. Arkivfoto. Torben Jastram.
Det er muligt at udnytte beton bedre end man traditionelt har gjort - det sker for eksempel ved opførelsen af den ny genbrugsstation i Sydhavnen i København, hvor dele af konstruktionen opføres med genbrugsbeton. Arkivfoto. Torben Jastram.

Fem fordele ved beton

  • 1. Beton er allerede cirkulært:
  • Cirkulær økonomi handler bl.a. om at genanvende mest muligt, så man kan spare på jomfruelige råstoffer. Hele 90 procent af betonaffaldet bruges i stedet for nye råstoffer.
  • 2. Alternativer til cement sparer CO2:
  • Cement er kilden til langt den største CO2-udledning ved produktion af beton. Men cement kan delvist erstattes med fx flyveaske eller slagger. Op mod 20 procent kan erstattes med andre bindere. Det gør CO2-udledningen meget mindre.
  • 3. Mindre armering, mindre miljøpåvirkning:
  • Moderne beton er lig med jernbeton. Altså beton, hvor armering giver materialet ekstra styrke. Armeringen kan optimeres, så man kan spare mere end 25 procent af den. Det giver mindre miljøpåvirkning.
  • 4. Lang levetid er god bæredygtighed:
  • Mange taler om cirkulær økonomi. Altså at byggematerialerne skal kunne genanvendes. Men faktisk er det mest bæredygtige byggeri det, som står længst muligt. Og beton har en meget lang levetid på 300 år eller mere. Se bare på Pantheon i Rom, som er mere end 2000 år gammelt.
  • 5. Over en livscyklus kan beton være lige så bæredygtigt som træ:
  • Tit hører man, at træ er mere bæredygtigt end beton. Men så simpelt er det ikke. Optimerer man produktionen og brugen – og ser på bygningen i en hel livscyklus, så kan beton være lige så bæredygtigt som træ.

At kalde beton for et bæredygtigt byggemateriale vil nok være at stramme den lidt rigeligt, for beton kan have et ret stort miljøaftryk – ikke mindst i produktionen.

– Men man kan gøre meget for at bruge betonen på en mere bæredygtig måde, sagde branchedirektør Thomas Uhd, Dansk Beton, da han faciliterede en learning session under sidste uges grønne byggemesse, Building Green, i Forum.

I Danmark udleder vi 30 procent mindre CO2 end producenter i andre lande, når man sammenligner danske betonproducenters udledning med den globale betonproduktion. Det skyldes, at betonindustrien i Danmark gennem en lang årrække har fokuseret på at optimere brugen af beton. Men potentialet er endnu større, og derfor samlede betonbranchen i sidste måned 63 personer fra hele byggeriet til seminar for at identificere fælles løsninger.

– Når vi taler om bæredygtigt byggeri, handler det ofte om en lidt unuanceret sammenligning af, hvilket byggemateriale der er mere eller mindre bæredygtigt. Men det er en for simpel måde at anskue tingene på. Flere svenske og norske livscyklusanalyser viser, at beton fuldt ud kan måle sig med andre materialer om at være bæredygtigt, hvis brugen optimeres. De erfaringer bør vi naturligvis lade os inspirere af i Danmark, så vi kan forblive det foregangsland, vi er inden for bæredygtig brug af beton, forklarer Thomas Uhd.

Så bæredygtig som træ

Det fik på seminaret tilhørerne til at spidse øre, da Anders Johansson fra ejendomsselskabet Rigsbyggen i Göteborg, dokumenterede, at betonbyggeri kan være lige så bæredygtig som byggeri af træ.

Erfaringerne fra Sverige viser, at miljøbelastningen ved optimeringen af brugen af beton, er på samme niveau, som hvis man i stedet havde valgt at bygge i træ. I projektet havde bygherren Riksbyggen reduceret miljøbelastningen ved at stille krav til bindemidlet, mængden af cementindhold og armeringen ved det klima- og energivenlige byggeri af lejligheder af tre etagebyggerier – Brf Viva i Göteborg. Målet var at opføre boligområdet, så det var så økonomisk og energieffektivt som muligt både under opførelsen og efterfølgende i driften.

– Vi sammenlignede livscyklusanalyser på henholdsvis træ og beton, og leverandører af de to materialer kontrollerede analyserne af hinandens produkter. Konklusionen var, at produktionsfasen har stor betydning for miljøbelastningen, fortalte Anders Johansson på seminaret.

I projektet fra Sverige blev betonen valgt frem for træ på grund af længere levetid, komfort og højden på huset som ville være større ved et byggeri i træ frem for et byggeri i beton. Mens energiklassen og lydklassen ville være de samme uanset materialevalg.

Seminaret endte med en fælles præsentation af 21 visionære og kreative idéer, der skal være med til at bringe beton i en endnu mere bæredygtig retning.

– Betonbranchen kan kun sammen med andre aktører i byggeriet gøre brugen af beton mere bæredygtig. Meget afhænger også af arkitekternes design, ingeniørernes beregninger og entreprenørernes konkrete løsninger. Men sætter vi fælles mål og arbejder med tidlig inddragelse, så er der et kæmpe potentiale for, at vi i Danmark kan fastholde positionen som et foregangsland, når det handler om bæredygtig beton, siger Thomas Uhd.

… man kan gøre meget for at bruge betonen på en mere bæredygtig måde.

Relateret indhold