Drømmen om et nyt, samlende kraftcenter for Mols og Helgenæs opstod helt tilbage i 2014. Nu står Molsværket færdigt. Det binder Molsskolen og Molshallen sammen med børnehus, idræts- og kulturfaciliteter, fælleskøkken, multifunktionelle rum, kontorpladser, præstekontor, hyggekroge og udearealer til både leg, bevægelse, samtale eller refleksion.
Læs også: Endelig: Besøgscenter ved Kalø Ruin vedtaget – åbner i juni 2026
Desuden rummer huset mødelokaler, kontorer til bl.a. idrætsforening, menighedsrådene og præsterne, samt hjertet i byggeriet – køkken og madhus – som skal bruges til generationsmøder, fællesspisning og en hel masse andre aktiviteter, der har fællesskabet om maden i centrum.
Nye oplyste fodboldbaner samt bevægelsesbåndet Molsstriben forbinder Molsskolen med Molsværket. Molsstriben består bl.a. af tre skolegårde med aktivitets- og bevægelsesredskaber, der indbyder til masser af leg, fællesskab og motion.
Stor støtte
Bidragsyderne til etableringen af Molsværket har mange forskellige bagrunde: Syddjurs Kommune, Lokale og Anlægsfonden, Realdania, Nordea-fonden, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Tved Sparekasses Fond, LAG Djursland, Lokale borgere, virksomheder og mindre fonde, Borgerforeningen Mols og NRGI’s Værdipulje.
Læs også: Træ er førstevalg for Salling Group: “Vi er nødt til at tænke anderledes”
En af bidragsyderne er Realdania. Herfra siger adm. direktør Jesper Nygård:
– ‘Mols i Udvikling’ var én af de første landsbyklynger, som Realdania støttede helt tilbage i 2015. Det gjorde vi, fordi vi gerne ville støtte op om at skabe stærkere fællesskaber, samarbejder og aktiviteter på tværs af landsbyerne.
– Vi ved, at det betyder rigtig meget for fællesskaberne at have et fysisk mødested. Derfor er vi rigtig glade for at have bidraget til Molsværket, hvor de mange frivillige ildsjæle har leveret en helt afgørende indsats. Vi tror, at Molsværket bliver et samlingssted for både sommerhusejere, turister og ikke mindst lokalbefolkningen, siger han.