Siden 90’erne har udviklingen af Aarhus Ø været på tegnebrættet, og over årene er der løbende blevet rettet kritik, bl.a. mod manglen på grønne rekreative områder samt fritids- og kulturelle aktiviteter i bydelen.
Pier 3 er det sidste tomme areal på Aarhus Ø og sætter dermed også sidste punktum i mange års byudvikling. Forslaget til en ny udviklingsplan for området er netop sendt i offentlig høring, og ambitionen er at skabe et levende bykvarter, der bygger bro mellem midtbyen og Aarhus Ø.

Nye tal forklarer de rekordmange konkurser i byggeriet
Borgmester i Aarhus, Anders Winnerskjold, glæder sig over denne mulighed for at høre aarhusianernes input ifm. udviklingsplanen:
– Vi er kommet en lang vej med Aarhus Ø, men inden vi runder det hele af med Pier 3, ser jeg frem til at høre, hvad aarhusianerne siger om den plan, som vi nu lægger frem. Som den sidste brik på havnen, er Pier 3 afgørende for, at vi får fuldendt bydelen på bedst mulig måde og koblet den solidt sammen med det øvrige Aarhus, så jeg håber mange vil give deres besyv med, siger han.
Midtbyen som inspirationskilde
Med udviklingen af Pier 3 er planen, at Aarhus Ø i højere grad vokser sammen med Aarhus Midtby. Derfor trækker det nye bykvarter inspiration fra gade- og karrébyens skala, proportioner og principper, for at skabe gader og rum, der bliver gode at opholde sig i.
– Der er ingen tvivl om, at aarhusianerne holder af midtbyens levende gader med forskellige stemninger og oplevelser, og at vi kan lide at bo i de klassiske karréer med liv i stueetagen. Heldigvis er der udsigt til endnu mere af det Aarhus, vi kender og holder af i det nye bykvarter på Pier 3, når bykvarteret bygges som en karréby med levende gade- og byrum og grønne, solrige rum, siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

Visionen er at skabe et levende og oplevelsesrigt byområde, som tilgodeser hverdagslivet for dem, der skal bo og arbejde der, men også som destination for hele byen med kulturtilbud og grønne rum.
Forslaget lægger op til et grønt byrum helt centralt i kvarteret, at Bernhardt Jensens Boulevard skal være en handelsgade, samt en større bypark på Pier 2 og de omkringliggende arealer.
Sammenhæng og balance
Forslaget til planen er udviklet af et udviklingsteam i samarbejde med Aarhus Kommune med udgangspunkt i den tidligere borgerinddragelsesproces på Aarhus Ø.
Efter høringsperioden skal planen politisk behandles, inden den kan danne grundlag for at stifte et arealudviklingsselskab, som skal sikre sammenhængen mellem både bygninger, byrum og byliv.

A. Enggaard har travlt som aldrig før
Udviklerteamet, som gennem det seneste år har arbejdet med planen, består af Kilden & Hindby, Bricks, AP Pension, Heartland og Voluntas. Derudover er et hold af arkitekt-, ingeniør- og rådgivningsvirksomheder tilknyttet: SLETH, Cobe, BRIQ, NIRAS og Artelia.