Gennem de seneste 3,5 år har byggeriet været ramt af bl.a. høje renter, høje byggeomkostninger og prisfald på boligmarkedet, og det er en kendt sag, at det har lagt en dæmper på igangsætningen i særligt 2023. Men der er en anden ting, som byggevirksomhederne har kæmpet med, og som slet ikke har fået nok opmærksomhed, lyder det fra Prognosecenteret:
– Risikoen for at købe for dyrt og sælge for billigt steg kraftigt. Årsagen skal findes i de enorme udsving i prisen på både den samlede varekurv af byggematerialer, men også på de enkelte materialer. Det har skabt prisforvirring, og gjort det svært at navigere i markedet, siger seniorøkonom Lasse Lundqvist og uddyber:
– Da priserne steg med raketfart, var det under en hel del turbulens. Som entreprenør kunne du ganske enkelt hverken forudsige det samlede omkostningsniveau eller markedspriserne på byggematerialer, når du skulle give tilbud på en opgave.
Læs også: Nye tal: Markant dyrere byggeomkostninger udhuler fortjenesten
Han henviser til, at f.eks. prisen på jern og stål steg med 139 % i perioden juli 2020 til april 2022, men siden er faldet med 35 %:
– Denne prisforvirring har samtidig medført hyppige genovervejelser af materialevalget og ledt til stor variation i indholdet af indkøbskurven fra det ene projekt til det næste. Samlet set betød det en uventet gevinst for nogle, men også overraskende tab for andre, hvilket igen skiftede fra projekt til projekt.
Læs også: Regimeskifte årsag til ‘forvirrende’ markedsudvikling
Resultatet var en kraftig stigning i risikoen for byggevirksomheder, og risiko er gift for virksomheder, supplerer cheføkonom Martin Kyed:
– Selvom branchens gennemsnitlige overskud var overraskende stabil, så er det ikke rart at have sin formue placeret i aktiviteter, der nok kan give et afkast, men hvor man også risikerer at miste det hele, forklarer han.
Kan sænke skuldrene
Ifølge Prognosecenteret viser nye data for materialepriser, at der er godt nyt:
Pristurbulensen er overstået, lyder det fra økonomerne.
– Vi ligger på et nyt højere niveau, men prisudsvingene for den samlede varekurv er igen landet i kendt territorie med prisudsving på mindre end 3 % per år. Samtidig er prisforvirringen mellem de enkelte materialerne også ophørt, og de relative prissving imellem materialer ligger nu på samme niveau, som før priserne eksploderede i slutningen af 2020.
– Risikoen for virksomhederne har afgørende betydning for branchens sundhed og stabilitet, og derfor kan flere entreprenører nu sænke skuldrene. Vi er tilbage i et risikoscenarie, virksomhederne kender fra før corona og forsyningskrise, udtaler Martin Kyed.