Onsdag har minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen (V) præsenteret en ny beredskabsaftale, hvor der sættes flere ressourcer af til at styrke cybersikkerhed og beskytte den kritiske infrastruktur mod sabotage.
Konkret afsættes i alt 608 mio. kroner i 2025 og 2026 samt 183 mio. kroner årligt frem til og med 2033.
Danmarks sikkerhed afhænger i høj grad af byggeriets indsats
Hos DI mener viceadm. direktør Thomas Bustrup, at udspillet indeholder flere fornuftige initiativer:
– Forliget er et godt første skridt. Danmark skal være klar til det opdaterede trusselsbillede, og det arbejde er erhvervslivet selvfølgelig en central del af. Derfor er vi glade for, at politikerne har taget vores forslag om et forum for erhvervslivet med i aftalen.
Utrygge tider får danske virksomheder til at øge sikkerheden
Han tilføjer:
– Private virksomheder har en enorm kapacitet i form af viden, ekspertise og udstyr, der kan spille en nøglerolle, hvis Danmark skulle blive ramt af fjendtlige angreb. Det gælder både ift. cybersikkerhed og beskyttelse af den kritiske infrastruktur, som i overvejende grad ejes og drives af private virksomheder. Derfor er det også godt, at politikerne bakker op om virksomhederne, og vi er allerede klar med Virksomhedsberedskabet.
Der skal gøres mere
Thomas Bustrup understreger dog også, at der i lyset af de nye trusselsvurderinger skal gøres mere på både cyberområdet og generelt for at forbedre Danmarks beredskab:
– Vi har brug for en samlet beredskabsplan for Danmark, hvor erhvervslivets bidrag er med som en aktiv del. Så vi ser frem til at fortsætte samarbejdet om den nationale beredskabsindsats, og vi er klar til at bidrage aktivt til Danmarks sikkerhed.
Rettidig omhu
Hos SMVdanmark, der repræsenterer godt 18.000 små og mellemstore virksomheder, roser direktør Jesper Beinov aftalen:
– Det bliver godt med styrket cybersikkerhed og rådgivning af virksomhederne. Truslerne stiger både i omfang og intensitet fra ondsindede aktører. Også mod vores virksomheder. Så det er rettidig omhu med flere ressourcer og fokus.
Pensionsselskab: Ny forsvarsaftale kan blive OPP-modellens gennembrud
Ligeledes er han positivt stemt overfor nedsættelsen af et forum for erhvervslivet og opstart af en række analyser, hvor også virksomhedernes rolle i samfundsberedskabet skal tænkes ind:
– Jeg vil godt kvittere for, at aftalen betyder, at erhvervslivet og vores 300.000 SMVer bliver inddraget i arbejdet. Erhvervslivet har ressourcer og kompetencer, der kan hjælpe os til et styrket samfundsberedskab.
Regeringen har indgået den nye aftale med Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, SF, Konservative, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.