Aktivitetshus – Forsøgsbyggeri i Kanalbyen
- Grundejer: Kanalbyen i Fredericia
- Lejer: Fredericia Kommune
- Bygherre: AP Ejendomme og Realdania By & Byg
- Arkitekt: Henning Larsen Architects
- Hovedentreprenør: MT Højgaard
- Ingeniør: Rambøll
- Teknisk rådgiver: Teknologisk Institut og FLSmidth
- Forventet byggestart: Maj 2024
- Forventes færdigt: Ultimo 2024
- Estimeret budget: 10 mio. kr.
- Omfang: 150 kvm, 1 bygning, 1 etage. Projektet omfatter opførelse af et aktivitetshus i Søndervold Parken i Fredericia. Fælleshuset opføres som et forsøgsbyggeri i beton, hvor der bl.a. eksperimenteres med 3D-printning af beton. Der arbejdes med at reducere CO2-aftrykket i et forsøg på at gøre byggeriet til Danmarks mest bæredygtige betonhus med en klimapåvirkning på maks. 5 kg CO2/m²/år (over en 50-årig periode). Huset skal bl.a. indeholde undervisnings- og udstillingsfaciliteter med tekøkken og toiletter og være et showroom for nye bæredygtige byggeteknologier.
- Kilde: SMART/Byggefakta
Hule og 3D-printede bærende betonsøjler. Et materialemix med mindre CO2-udledning. Klimapåvirkning på maks. 5 kg CO2/m²/år over en 50-årig periode.
Klimaambitionerne er høje i det 150 kvm fælleshus, som AP Ejendomme i et ambitiøst samarbejde med bl.a. Aalborg Portland, Teknologisk Institut, Rambøll, Henning Larsen, Unicon og hovedentreprenøren MT Højgaard
Planen er, at fælleshuset skal fungere som showcase, der kan vise fremtidens innovative løsninger til en mere grøn omstilling af betonbyggeriet og bidrage til vigtig dokumentation, erfaring og læring undervejs i byggeriet.
Læs også: Bygger et helt hus for at granske beton
Eksempelvis får ejendommen, der er i et plan, et let etagedæk udført i konstruktionstræ, mens ydervæggene bliver lette træskeletvægge med træfiberisolering, hvorpå glaspartierne er monteret. Indervæggene bliver udført som stålskeletvægge. Ålegræs bliver brugt til akustikpanelerne.
Morten Leen, Chief Sustainability Officer i AP Ejendomme og projektchef på projektet, siger:
Læs også: 120.000 ton plastaffald får nyt liv i omfangsrigt sorteringsanlæg
– Det er et meget spændende projekt, som vi helt fra begyndelsen har været med til at starte op i Fredericia. Det har blandt andet til formål at vise, hvor innovativ byggebranchen kan være, når der gives tid og muligheder for at udfordre de sædvanlige byggemetoder, og hvor der i jagten på CO2-reduktioner ikke gås på kompromis med kvalitet og funktionalitet. Vi er af den overbevisning hos AP Ejendomme, at beton fortsat vil blive anvendt til nybyg i udlandet. Derfor er det vigtigt at vise omverdenen, at betonbyggeri også kan gøres mindre klimabelastende.
Alle værktøjer skal i spil
Nikolaj Haaning, Director Sustainability & Innovation fra Rambøll, der er rådgiver på projektet, ser fælleshuset som et projekt, som alle kan lære noget af, mens projektchef Stig Hessellund fra Realdania, der er med på finansieringen, ser fælleshuset som et vigtigt led i byggeriets grønne omstilling:
Læs også: Fredericia blæser til kamp for det klimasikre og CO2-venlige byggeri
– Vi håber, at fælleshuset kan skabe ny viden og nyskabende løsninger, der kan motivere andre i byggebranchen til at anvende en mere bæredygtig tilgang, også når det indebærer brug af materialer som beton. Det er afgørende at fremme innovation og udvikling på tværs af alle materialer for at mindske klimapåvirkningen. Det gælder om at tænke bredere og få alle værktøjer i spil i form af optimering af materialemængder, genbrug, 3D print og meget mere.