Parter i projektet
- Danske Erhvervsskoler og – Gymnasier (DEG) er involveret i projektet til blandt andet rekruttering af erhvervsskoler, der kan afprøve nye metoder i arbejdsmiljøundervisningen, samt ikke mindst en styrket brobygning mellem skole og læreplads, når det gælder om at sikre de unge lærlinge og elever en sikker start på arbejdslivet. Herudover er Dansk Industri (DI), Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Dansk Metal, 3F (Fagligt Fælles Forbund) og Landbrug & Fødevarer vigtige ambassadører for projektet.
- Projektet er støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden (AMFF).
Allerede på erhvervsuddannelserne grundforløb oplever otte ud af 10 lærlinge på bygge- og anlægsfagene (mindre) ulykker under deres lærepladsforløb.
Men det skal et nyt forskningsprojekt med Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i spidsen lave om på.
– Jeg håber, at denne forskning kommer til bidrage med ny viden og konkrete redskaber, der kan nedbringe risikoen for ulykker blandt unge på de danske erhvervsuddannelser. Det gælder både den skolebaserede og den lærepladsbaserede indsats, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.
Normer trumfer regler
Projektet, der foruden byggeriet også kommer til at fokusere på arbejdsulykker blandt unge lærlinge og elever i industrien og landbruget, bygger på et samarbejde mellem NFA, Regionshospitalet Gødstrup (AMK) og Center for ungdomsforskning (CeFU), AAU.
Overordnet skal projektet undersøge og dokumentere betydningen af henholdsvis undervisning i arbejdsmiljø på skolen, bedre sikkerhed på lærepladserne og samspillet imellem de to, da lærlinges måde at gå til opgaverne er i spændingsfeltet mellem den teoretiske og praktiske undervisning på skolerne og arbejdet på deres læreplads:
– Tidligere forskning viser, at lærlinge er mere optaget af at tilpasse sig de normer, de kommer ud til på arbejdspladserne, end at følge de arbejdsmiljøregler, de har lært på skolen, siger Johnny Dyreborg, seniorforsker på NFA og ekspert i sikkerhedskultur og arbejdsulykker på NFA.
DA: Behov for nye metoder
Viden fra projektet skal bruges i udviklingen af nye forebyggelsesstrategier til erhvervsskoler og lærepladser, og håbet er, at disse strategier efterfølgende kan føres ud på alle landets erhvervsuddannelser.
– Der findes ikke én silver bullet, der alene kan forebygge alle arbejdsulykker. Og der er behov for at tænke nyt og afprøve nye metoder. Denne nye – og flerstrengede – tilgang til arbejdsmiljøforskning hilser vi i DA meget velkommen, og vi ser frem til at være med til at drøfte NFA’s resultater, siger Christina Sode Haslund, arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).
Der er i alt omkring 40.000 lærlinge i gang inden for byggeriet, industrien og landbruget.
Projektet starter januar 2023 og forventes afsluttet i december 2025.