Praktikpladsgaranti skydes i gang i Faaborg-Midtfyn

Faaborg-Midtfyn Kommune og en række lokale uddannelsesinstitutioner og virksomheder tilbyder kommunens unge en lokal praktikpladsgaranti inden for otte centrale erhvervsområder.
Anders Pedersen er formand for DI Dansk Byggeris lokalforening Faaborg-Midtfyn. Pressefoto.
Anders Pedersen er formand for DI Dansk Byggeris lokalforening Faaborg-Midtfyn. Pressefoto.

Virksomhedspanelet består af:

  • Faaborg-Midtfyns Erhvervsråd, LO, Tekniq Arbejdsgiverne, Dansk Byggeri, Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier, Faaborg Gymnasium, Social- og sundhedsskolen Fyn, Dalum Landbrugsskole, FGU Syd- og Midtfyn samt Faaborg-Midtfyn Kommune.

Godt 11.500 unge på landsplan mangler en praktikplads (pr. 1 juni 2020). I Faaborg-Midtfyn er tallet 70. Samtidig er der virksomheder og brancher, der efterlyser kvalificeret arbejdskraft.

Derfor er Faaborg-Midtfyn Kommune og en række virksomheder, uddannelsesinstitutioner og fagorganisationer gået sammen i et fælles virksomhedspanel, hvor det er et erklæret mål at indføre en praktikpladsgarantiordning for unge i kommunen. Virksomhedspanelet tæller blandt andet LO, Dansk Byggeri, Faaborg-Midtfyns Erhvervsråd, Faaborg-Midtfyn Kommune og en række uddannelsesinstitutioner. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

– Det er fantastisk at mærke sammenholdet i panelet og lysten fra alle parter til at forene kræfterne, så vi kan sikre både de unges fremtid, og at virksomhederne kan få den arbejdskraft, de har brug for, fortæller borgmester Hans Stavnsager (S) og fortsætter:

– Vi skal simpelthen have flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse – og en uddannelse, hvor der også er et job i den anden ende. Og så skal vi vise de unge, at selvom de måske skal tage et kortere skoleforløb i Svendborg eller Odense, så kan de altså godt få en praktikplads tæt på, hvor de bor.

Garanti på otte områder

Virksomhedspanelet har identificeret otte fagområder, hvor det lokalt allerede er svært at få nok kvalificeret arbejdskraft – eller hvor det forventes at blive det i fremtiden. På den baggrund indfører virksomhedspanelet nu en praktikpladsgaranti for elever, der vil uddanne sig til smed, industritekniker, murer, tømrer, landmand, VVS, SOSU-assistent og elektriker.

– Vi står over for massive udfordringer med at skaffe den nødvendige arbejdskraft i fremtiden. Derfor har vi alle et ansvar for at sikre, at flere bliver uddannet til de brancher, vi allerede nu kan se, er eller bliver udfordrede, siger direktør hos PH Byg Faaborg Anders Pedersen og tilføjer:

– For os er det helt nødvendigt at have lærlinge. De er en del af fødekæden. En stor del af vores medarbejdere er “egen avl” og vores vækst på medarbejdersiden over de sidste 11 år er primært båret af uddannelse af egne folk.

Sådan fungerer ordningen

Virksomhedspanelet har givet håndslag på at hjælpe de unge, der gerne vil have en uddannelse inden for de otte områder til også at få en praktikplads.

Virksomhedspanelet har netop lanceret en ny hjemmeside, hvor de unge kan blive klogere på de otte uddannelser og samtidig se kontaktoplysninger på både uddannelsesinstitutioner, vejledere og ikke mindst de lokale virksomheder, der allerede nu har praktikpladser. Flere virksomheder forventes at blive en del af ordningen over tid.

Målet er, at alle praktikpladssøgende unge i kommunen skal uddannes, hvis muligt, i en lokale virksomhed. Dermed bliver deres transporttid under uddannelse mindsket i praktikperioderne og samtidig vil det øge andelen af unge, der vælger at blive boende i kommunen frem for at flytte til enten Svendborg eller Odense, før eller under deres uddannelse.

Relateret indhold