Byggebranchen tegner sig for op mod en tredjedel af den samlede CO2-udledning i Danmark.
En af nøglerne til at nedbringe det nationale klimaftryk er en grønnere branche, men det kræver viden og en tværfaglig tilgang, mener lektor ved DTU, Tove Lading:
– Det kræver en dyb forståelse for kompleksiteten at bygge bæredygtigt. Værktøjer som beregninger og certificeringsordninger er gode, men de designer ikke bygningen – det gør kompetente mennesker, siger hun.
Derfor udbyder DTU og Aarhus Universitet i samarbejde med Syddansk Universitet og Aalborg Universitet en ny master i bæredygtigt byggeri, som kombinerer forskning- og evidensbaseret viden med praksisnær case-undervisning.
Uddannelse, der hovedsageligt henvender sig til bygningsingeniører, arkitekter og bygningskonstruktører med mindst to års relevant erhvervserfaring, baserer sig på en analyse af behovet for bedre kompetencer inden for bæredygtighed i byggeriet.
Den online deltidsuddannelse kan de studerende tage ved siden af deres fuldtidsjob.
Det helhedsorienterede perspektiv
Tove Lading, der også er studieleder på den nye uddannelse, fortæller, at der i dag typisk fokuseres på enkelte faktorer som bestemte materialer, energieffektivitet eller at opnå bæredygtighedscertificeringer, men at det helhedsorienterede perspektiv er afgørende for en grøn omstilling af sektoren:- Bæredygtigt byggeri handler ikke om at finde én smart løsning eller teknologi. Det er mere komplekst end som så. Det kræver, at man udvikler bygninger ud fra et bredt fagligt perspektiv, som medtænker alle relevante elementer i byggeprocessen.
Det bedste fra forskningen rettes mod praksis
Projektarbejde er et vigtigt element i den nye masteruddannelse, hvilket giver de studerende mulighed for at forme uddannelsen, så den matcher deres faglige baggrund og interesser.
– De studerende skal så vidt muligt arbejde med noget, der relaterer sig til deres hverdag. Uddannelsen kombinerer på den måde det bedste fra forskningen med en fleksibilitet, der giver mulighed for at rette indholdet mod praksis, siger Kasper Lynge, viceinstitutleder ved Institut for Byggeri og Bygningsdesign på Aarhus Universitet og en del af ledelsen bag masteruddannelsen.
– Det har været vigtigt for os at inddrage de bedste kompetencer, og de findes ikke på ét universitet alene. Derfor er vi stolte af, at vi er hele fire universiteter, der arbejder sammen om uddannelsen. Vi håber, at branchen vil bidrage til uddannelsen i samme ånd – nemlig ved at erkende at bæredygtigt byggeri er en samfundsopgave, vi skal stå sammen om, ikke konkurrere om, siger Kasper Lynge.
Master i Bæredygtigt Byggeri åbnede for ansøgninger i august 2022. Første hold starter i slutningen af januar 2023.