Four more years: Boss Ladies får 16 mio. kr. og fortsætter til 2028

Med en bevilling på 16 mio. kr. fra Villum Fonden kan Boss Ladies fortsætte indsatsen med at få flere piger og kvinder til at tage en erhvervsfaglig uddannelse - og at de kan få lærepladser og job.
Tømrer Martha Kjærsgaard er en af de rollemodeller, som Boss Ladies gerne vil dele med nye generationer af piger og kvinder, så de kan få øjnene op for en erhvervsfaglig uddannelse indenfor f.eks. byggeriet. Foto Frank Pedersen
Tømrer Martha Kjærsgaard er en af de rollemodeller, som Boss Ladies gerne vil dele med nye generationer af piger og kvinder, så de kan få øjnene op for en erhvervsfaglig uddannelse indenfor f.eks. byggeriet. Foto Frank Pedersen

Det landsdækkende ambassadørkorps Boss Ladies, der består af 500 unge kvindelige håndværkere, der blev etableret i 2018, har fået fire år mere til at få flere kvinder ud på erhvervsuddannelserne, i byggeriet og i industrien.

Muligheden for fortsat at kunne give råd, vejledning og støtte til de næste generationer af piger og kvinder er opstået via en bevilling på 16 mio. kr. fra Villum Fonden.

Bag projektet står Dansk Industri, 3F, Dansk Metal, Tekniq, Arbejdsgiverne, Dansk El-Forbund, Blik & Rør, Danske Malermestre, Malerforbundet, Kommunernes Landsforening, Byggeriets Uddannelser, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier og Divérs.

Læs også: Faglærte får en god løn. Bliv faglært

Her er der stor enighed om, at der er behov for et initiativ som Boss Ladies – også i de kommende fire år. Andreas Petersson, konsulent i Blik- og Rørarbejderforbundet, der organiserer de traditionelle mandefag VVS’ere, blikkenslagere, ventilationsteknikere og skorstensfejere, siger:

– Hvis Danmark skal nå i mål med den grønne omstilling, er der brug for flere grønne faglærte. Det gælder især i bygge- og installationsbranchen. Derfor skal vi have flere kvinder til at vælge en teknisk erhvervsuddannelse. Men hvis det skal lykkes, er der brug for flere kvindelige rollemodeller til at inspirere andre unge kvinder. Her kan de seje Boss Ladies-ambassadører spille en afgørende rolle.

Vil mangle 100.000 faglærte i 2030

Udvidelsen af Boss Ladies kommer på et tidspunkt, hvor Danmark står til at mangle 100.000 faglærte i 2030. Derfor er der mere end nogensinde et behov for et løft af landets erhvervsskoler og lærepladser, så de faglærte fag gøres mere attraktive for alle elever – uanset køn:

Læs også: Går sammen om diversitet – Ambercon, Arkil, CG Jensen og Stark stifter forening

– Vi ser i dag et udtalt behov for en kulturændring på landets erhvervsskoler og desværre også på alt for mange lærepladser. Vi er derfor enormt glade for, at vi kan fortsætte og styrke forandringsarbejdet og sætte tryk på udviklingen, fortæller Nina Groes, direktør og initiativtager til Boss Ladies.

Syv procent flere kvinder

Siden Boss Ladies lagde fra land, er andelen af unge kvinder, der vælger indgangen ‘Teknologi, byggeri og transport’ efter 9. eller 10. klasse på landsplan steget med syv procent. Potentialet er dog langt større, lyder det fra Søren Meyer fra Grundejernes Investeringsfond, der støtter projektet:

Gry Astrup er en af landets exceptionelt dygtige murere. Hun har vundet DM i Skills hele tre gange og er et godt eksempel på, at kvinder sagtens kan gøre sig bemærket i en ellers traditionelt set mandebranche. Foto: Boss Ladies
Gry Astrup er en af landets exceptionelt dygtige murere. Hun har vundet DM i Skills hele tre gange og er et godt eksempel på, at kvinder sagtens kan gøre sig bemærket i en ellers traditionelt set mandebranche. Foto: Boss Ladies

– Projektet Boss Ladies har virkelig fået kønsskævheden i byggeriet på dagsordenen. Men der er lang vej endnu. Vi håber, at Boss Ladies i den kommende etape kan veksle al den gode omtale til øget velvillighed hos håndværksmestrene i forhold til at ansætte kvindelige håndværkere.

Går forrest

De 16 millioner kroner fra Villum Fonden gør, at Boss Ladies kan fortsætte frem til 2028.

Her vil man sætte ind på følgende niveauer:

– Kønskloge elever og uddannelsesvejledere: Vil skabe forandring for de piger, der står foran et uddannelsesvalg og bygge bro mellem erhvervsuddannelserne og den enkelte elev. Med ambassadørkorpset som rollemodeller vil Boss Ladies åbne over 20.000 grundskoleelevers øjne for de faglærte fag. Sammen med arbejdsmarkedets parter vil fællesskabet udvikle et stærkt hold af uddannelsesvejledere med en solid værktøjskasse til at agere kønsklogt i klasselokale.

– Kvalitetsløft af erhvervsskolerne: Vil professionalisere skolernes tilgang til køn. Projektet vil bl.a. opskalere og udbrede metoderne fra bl.a. Herningsholm Erhvervsskole, der på fire år har øget andelen af deres kvindelige elever på de tekniske erhvervsskoler med 106 %.

Læs også: Signe er Boss Lady-ambassadør: “Jeg vil vise unge piger, at der er andre uddannelser derude”

– Virksomhedsambassadører går forrest: Vil arbejde for at skabe lige adgang til lærepladser uanset køn. Styrke netværket af offentlige og private bygherrer samt 250 virksomhedsambassadører, der har mod på at gå foran i brancherne med diversitetsfremmende tiltag.

– Et stærkt og empowering fællesskab: Fortsætte og udvide Boss Ladies-fællesskabet, så den enkelte kvinde får støtte og vejledning og uddanner dem som rollemodeller for næste generation af faglærte.

Programdirektør i Villum Fonden, Agi Csonka, siger:

– Boss Ladies har skabt fantastiske resultater – ikke alene er antallet af kvindelige elever øget markant, der hvor de har samarbejdet med konkrete erhvervsskoler, men de bidrager også til at skabe stærke studiemiljøer, som inkluderer alle elever. Den nye bevilling skal i høj grad bruges på at udvikle redskaber og aktiviteter, som kan bære denne positive udvikling videre, også når bevillingen hører op.

Relateret indhold