I dag er det ikke nok at kunne levere markedets bedste byggevarer, hvis det koster tid og masser bøvl, før de er ordentligt installeret i det færdige byggeri.
Den producent der omvendt kan sikre en smidig byggeproces har derfor en stor fordel. Men det kræver ofte ny viden og andre kompetencer ude i den producerende virksomhed.
Det kunne man konstaterer hos HB Trapper i Herning, hvor direktøren satte sig selv på skolebænken og tog en akademisk efteruddannelse inden for teknologi-styring på Aalborg Universitet.
En Master in Management of Technology – den såkaldte MMT-uddannelse – som er et to-årigt forløb for ledere og mellemledere.
Her lærer man at omstille virksomheder til fremtidens marked gennem digitalisering og forandringsledelse. Hvordan man får forretning, produkter, it-systemer og produktionssystemer til at spille optimalt sammen.
– Rigtig meget byggeri er i dag udfordret af, at der i stigende grad fjernes fokus fra det egentlige byggeri, fordi det omkringliggende granskningsarbejde og projekteringen tager for meget tid. Det forsøger vi at imødekomme i håb om, at det får os et skridt tættere på at blive en mere holistisk leverandør, forklarer Karsten Vang, der var gennem et uddannelsesforløb med HB Trapper som et MMT-projekt.
I dag er vi løsningsleverandør
HB Trapper er en af Danmarks førende producenter af trapper, altaner, gelændere og stålkonstruktioner. Virksomheden er både entreprenør og underleverandør med høj egenproduktion.
Men ifølge Karsten Vang er det ikke længere nok at tilbyde et godt produkt i nutidens marked. Derfor gennemgår virksomheden i øjeblikket en omfattende transformation fra produktleverandør til løsningsleverandør. Det betyder, at man i højere grad tilbyder en række serviceelementer sammen med de egentlige produkter.
– Det handler både om at udvikle nye funktionaliteter og intelligente produkter, men også at vi formår at blive en effektiv projektvirksomhed. Det kræver også fuld gennemsigtighed i alle processer, både internt og eksternt.
Professor: Et paradigmeskifte for producenterne
Det er det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet som udbyder MMT-udannelsen, og her ser man eksemplet med HB Trapper som en ny og vigtig tendens.
– Vi oplever generelt et skifte i disse år, hvor traditionelle produktionsvirksomheder i stigende grad anlægger et helhedssyn på deres forretning. De begynder i højere grad at samtænke produkter, serviceydelser og informationer på tværs af hele forsyningskæden, fortæller professor John Johansen, som leder MMT-uddanelsen.
Han understreger, at der kan være meget at vinde for virksomhederne ved at opruste med akademiske kompetencer.
– Det er et paradigmeskifte inden for de produktorienterede brancher. Det kan ende med at få stor betydning for danske virksomheders konkurrenceevne på sigt. Her kan akademikere med specialiserede kompetencer være gavnlige i forhold til at styrke de ledelsesmæssige og organisatoriske forandringer, siger han.
HB har hentet endnu mere hjernekraft
Produktionsvirksomheder kan både efteruddanne egne medarbejdere eller hente akademikerkompetencerne via nyansættelser. I tilfældet HB Trapper er man således gået begge veje, for senest har man ansat en medstuderende til Karsten Vang fra samme hold tilbage i 2020 – David Christensen, som nu er blevet ansat som produktionschef på virksomheden.
Han skal være med til at styre transformationen fra fabrik til løsningsleverandør.
– Vi er naturligvis stolte af, at vi som mindre virksomhed kan være med til at formulere nogle jobs, som både har mission og vision til at kunne tiltrække højkompetente medarbejdere, siger Karsten Vang.
– Vi skal skabe flow og få mest mulig kundeværdi ud af de ressourcer, vi tilsætter et projekt. For at få mest byggeri for pengene sætter vi strøm til vores nuværende processer og omfavner i højere grad den digitale udvikling. Hos os er det en mulighed fremfor en udfordring, påpeger han.