143 pct. flere søger grøn viden på AMU-kurser

Nye tal fra PensionDanmark viser, at flere efteruddanner sig til grønnere kompetencer i byggesektoren.
Der kommer til at mangle op mod 100.000 faglærte frem mod 2030. Foto: Gettyimages.
Der kommer til at mangle op mod 100.000 faglærte frem mod 2030. Foto: Gettyimages.

I 2022 udbetalte Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond til 384 grønne kursusforløb, mens tallet i 2023 steg til 934 forløb.

Det viser nye tal fra PensionDanmark, der administrerer en række kompetenceudviklingsfonde herunder Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond.

Læs også: Lær at tage problemerne i opløbet i byggeriet med en uddannelse i mediation

– Undersøgelser viser, at vi kommer til at mangle op mod 100.000 faglærte frem mod 2030, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling. Her er efteruddannelse afgørende for, at ufaglærte og faglærte tilegner sig de nødvendige kompetencer, siger Claus Von Elling, gruppeformand for 3F’s byggegruppe og formand i Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond.

– Det er også baggrunden for, at overenskomstpartnerne i OK 23 satte tilskudssatsen op fra 75 kroner til 110 kroner i Bygge- og anlægsbranchens Udviklingsfond til grønne og digitale AMU-kurser, så flere får gavn af et grønt kompetenceløft, tilføjer han.

Kan forblive helt i front

Også Niels Grøn, vicedirektør i Dansk Industri og næstformand i Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond, er glad for udviklingen i byggebranchen, der styrker danske virksomheders konkurrenceevne:

– Byggeriet vil gerne den grønne omstilling, og flere grønne kompetencer skaber både værdi for arbejdsgiveren, der kan styrke virksomheden med nye relevante kompetencer, og det bidrager samtidigt til, at Danmark fortsat kan forblive helt i front, når det kommer til at udvikle og sælge grønne løsninger.

Læs også: Højere krav til gymnasiet: Så mange elever kan blive faglærte i stedet

Det er bl.a. kurser som Bæredygtigt byggeri – cirkulær økonomi, Grundlæggende bæredygtighed og Affaldshåndtering og -sortering på byggepladsen, der bidrager til stigningen.

Vigtigt konkurrenceparameter

80.000 af PensionDanmarks medlemmer arbejder indenfor byggeriet, og her er manglen på grønne kompetencer allerede et konkurrenceparameter.

Læs også: Forener faggrupper – allerede under uddannelsen

Det fortæller Anders Strange Sørensen, bæredygtighedschef i Enemærke & Petersen, der har valgt at sende 150 medarbejdere på grønnere efteruddannelse:

– EU-taksonomi og krav fra bygherrer betyder, at byggebranchen i højere grad skal kunne varetage og dokumentere bæredygtige og grønne tiltag. Det kan f.eks. være, hvordan du bygger i overensstemmelse med DGNB og Svanemærket, og derfor giver det rigtig god mening for os at efteruddanne vores håndværkere inden for det grønne område, siger han.

PensionDanmark har over 827.000 medlemmer beskæftiget i 21.200 private og offentlige virksomheder.

Relateret indhold