Sådan slukkes brande i bygninger uden at anvende vand

Danske Fire Eater har udviklet sit eget brandsikringssystem, der kvæler ilden, før den får fat.
Et sprinklersystem er den gængse metode, når en bygning skal brandsikres. Men bygningsejeren har et stort arbejde med at rydde op efter vandskader, når systemet har været aktiveret. Foto: Colourbox.
Et sprinklersystem er den gængse metode, når en bygning skal brandsikres. Men bygningsejeren har et stort arbejde med at rydde op efter vandskader, når systemet har været aktiveret. Foto: Colourbox.

– Med vores system kunne Svinkløv Badehotel være reddet.

Den udtalelse kan sikkert virke provokerende på en del mennesker. Ikke mindst taget i betragtning, at det i skrivende stund ikke er mange måneder siden, at det historiske hotel brændte ned til grunden.

Ikke desto mindre står Johnny Øland, adm. direktør i den danske virksomhed Fire Eater A/S, ved sine ord: Hvis Svinkløv Badehotel havde haft installeret deres brandsikringssystem Inergen, ville ildebranden aldrig have brudt ud.

– Det er aldrig et spørgsmål om, hvorvidt en gammel historisk bygning vil bryde i brand. Det er derimod et spørgsmål om hvornår. Brande sker. Især i gamle bygninger. Med vores system installeret var branden på Svinkløv Badehotel ikke blevet til noget. Vi har i øvrigt testet systemet på Rosenborg Slot, og vist at systemet også virker der, siger Johnny Øland.

Vandskader

Traditionelt anvender man vand til at slukke ildebrande. Derfor er langt hovedparten af bygninger i dag – nye som ældre – forsynet med et sprinklersystem, som typisk aktiveres med hjælp af temperaturmålere eller røgsensorer. Herefter vil vandet plaske ned fra dyserne i store mængder med det formål at slukke flammerne.

– Problemet med den løsning er, at vandet omdanner bygningen til en brusekabine. Alt er gennemblødt af vand bagefter. Det kan godt være, at du redder bygningen på den måde, men du kan ikke være sikker på, at du redder menneskerne inde i den, og du vil med sikkerhed ødelægge al inventar og de tekniske installationer, forklarer han.

Fire Eater har valgt en anden teknisk løsning, hvor der slet ikke indgår vand i slukningsarbejdet. Det kan lyde absurd, men i realiteten aktiveres deres Inergen-system ikke for at slukke store flammer. Det aktiveres for at kvæle ilden, før den når at udvikle sig til store flammer. Forklaring følger her.

Mindre oxygen

Inergen er bygget omkring en luftart, som består af 52 procent nitrogen, 40 procent argon og otte procent oxygen. Alle tre stoffer udgør 99,9 procent af den luft, vi dagligt indånder, men med den forskel at i vores “hverdagsluft” udgør nitrogen 78,1 procent, oxygen 20,9 procent og argon 0,9 procent. De sidste 0,1 procent består af små mængder helium, neon, krypton m.fl.

– Ild har brug for mere ilt end mennesker. Inergen er aktivt 24 timer i døgnet, også når der er mennesker i rummet, siger Johnny Øland.

Ved at sænke oxygen-niveauet med Inergen har ilden ikke noget at leve af, og den dør derfor ud, før den kommer i gang. Når Inergen pumpes ind i rummet, falder oxygenniveauet til under 15 procent. Det er ifølge Johnny Øland ikke skadeligt for mennesker at indånde, men ilden dør, og bygningen og inventaret består.

En Inergen-installation kræver endvidere ikke noget omfangsrigt indgreb i en bygning. Systemet aktiveres ligeledes af en røgsensor, og når det sker, vil der blive udløst alarmer med lys- og lyseffekter, og bygningens ventilation vil automatisk blive slået fra. Samtidig sendes Inergen-gassen ud i rummet via en enkel dyse.

– Man behøver kun én dyse i hvert rum. Den kan sidde i loftet eller i væggen. Den skal bare kunne sende Inergen-gassen ind i rummet, så iltniveauet falder. Gassen opbevares i stålcylindre eller beholdere i et andet rum, forklarer Johnny Øland.

Nyt marked

Det var da en interessant nyhed, kunne man foranlediges til at tænke. Interessant er det, men nogen nyhed er det reelt ikke. Faktisk har Fire Eater A/S haft systemet i mere end 30 år.

– Vi har solgt produktet til museer, boreplatforme, banker og virksomheder med server-rum. Vi er nu stille og roligt på vej ind hos bevaringsværdige bygninger og på plejehjem. I sidstnævnte skal vi beskytte svage borgere, som med rygning eller tændte stearinlys er i øget risikogruppe. Vi kan også forlænge ældres tid i eget hjem ved at installere et simpelt anlæg til private boliger, siger Johnny Øland og nævner også stalde og laboratorier som andre oplagte muligheder for Inergen.

– Vores system er gennemtestet gennem mere end 30 år, og der udføres løbende kontroller fra uvildige instanser på vores fabrikker, siger direktøren.

Fire Eater A/S har i alt ti afdelinger og forhandlere af Inergen-systemet fordelt i Europa, Asien og Mellemøsten.

Inergen-systemet fra danske Fire Eater A/S aktiveres af en røgsensor, hvorefter en luftblanding med et lavt indhold af oxygen kvæler alle tiltag til ild. Installationen består af en række beholdere med gassen, som ledes ind i relevante rum via få dyser. Foto: Fire Eater A/S.
Inergen-systemet fra danske Fire Eater A/S aktiveres af en røgsensor, hvorefter en luftblanding med et lavt indhold af oxygen kvæler alle tiltag til ild. Installationen består af en række beholdere med gassen, som ledes ind i relevante rum via få dyser. Foto: Fire Eater A/S.

Relateret indhold