– Det var næsten ubegribeligt at blive shortlisted til Mies van der Rohe-prisen

For Johansen Skovsted Arkitekter var det et stort skulderklap, at et af tegnestuens projekter blev shortlisted til Mies van der Rohe-prisen. Også hos Lundgaard & Tranberg Arkitekter var der stor glæde over at deltage med to projekter, hvoraf det ene nu er i finalen.
Pumpestation ved Skjern Å. Foto: Rasmus Norlander.
Pumpestation ved Skjern Å. Foto: Rasmus Norlander.

– For os var det virkelig stort, da projektet først blev nomineret til prisen. At det så blev shortlisted og kom med blandt de sidste 40 projekter er næsten helt ubegribeligt. Formanden for juryen, Stephen Bates fra Sergison Bates Architects i England, er en af de arkitekter, vi har været inspireret af. Det er vores tegnestues første byggede projekt, og vi har fået et kæmpe skulderklap fra den internationale jury, som har valgt projektet. Vi håber, det kan være med til fortsat at give os muligheden for at realisere spændende projekter, siger Sebastian Skovsted fra Johansen Skovsted Arkitekter, hvis renovering af tre pumpestationer langs Skjern Å nåede blandt de sidste 40 projekter, der dystede om Mies van der Rohe-prisen, der er EU’s officielle pris inden for moderne arkitektur.

En stor pris

I alt 355 projekter har været nomineret til årets pris, og der blev fundet plads til tre dansktegnede projekter blandt de 40, der blev shortlisted. Foruden Johansen Skovsted Arkitekteres pumpestationer er der tale om Kvæsthusmolen og Kannikegården, der begge er tegnet af Lundgaard & Tranberg. Kannikegården i Ribe er endda nået i finalen og er således blandt de sidste fem projekter i konkurrencen. Hos den københavnske tegnestue glæder man sig selvsagt over at være så flot repræsenteret i konkurrencen.

– Det er dejligt for tegnestuen at blive anerkendt for projekter, vi har arbejdet så intenst med. Mies van der Rohe Awards er en af helt de store priser, og de teams, der har arbejdet hårdt med Kannikegården og Kvæsthusmolen, fortjener den anerkendelse, der ligger i at være udvalgt til denne prestigefulde pris, siger Erik Frandsen, der er sagsarkitekt på Kannikegården og partner i Lundgaard & Tranberg Arkitekter.

Stor udfordring

Hos Johansen Skovsted Arkitekter er der også stor glæde over, at juryen har syntes godt om det specielle renoveringsprojekt, der transformerede de tre kedelige og bedagede pumpehuset til bygninger med arkitektonisk værdi.

– For os var en af opgavens store udfordringer at arbejde videre med de eksisterende bygninger, der jo har en historie, der ikke er specielt positiv, men ikke desto mindre er ret interessant. Samtidig har de en usentimental rationalitet, der kun brydes af betonfacadernes relief. Relieffet, synes vi, leder tankerne hen på marklandskabets pløjefuger og på de jordvolde, der beherskede åens løb. Det, vi ønskede at opnå, var dels at gennemføre omdannelsen, så man forsat oplevede de enkelte pumpestationer som værende ét samlet hele med nyt og gammelt. Vi ønskede også at udfordre deres massive og tunge karakter og styrke deres figur i landskabet, lige som vi ønskede at tilføje en menneskelig skala og materialitet, siger Sebastian Skovsted.

Sammenhængende udtryk

Trækonstruktionerne er et af elementerne i restaureringen, som Johansen Skovsted Arkitekter selv finder vellykket.

– De er et nyt arkitektonisk element, der mimer de eksisterende bygninger, men samtidig står i et modsætningsforhold til dem. Vores intention har været at fastholde et sammenhængende udtryk, men give bygningerne en mere human dimension og en lethed, som de oprindelige bygninger ikke havde, siger Sebastian Skovsted.

I løbet af april besøger juryen de fem finaleprojekter, hvorefter vinderen kåres 26. maj i Barcelona. Hovedprisen i konkurrencen er på 60.000 euro.

I 2013 vandt Henning Larsen Architects sammen med Batteríid Architects og Studio Olafur Eliasson hovedprisen med koncerthuset Harpa i Reykjavik, og i 2015 nåede Søfartsmuseet i Helsingør, tegnet af BIG, i top fem.

Kannikegården. Foto: Anders Sune Berg.
Kannikegården. Foto: Anders Sune Berg.
Kvæsthusmolen. Foto: Jens Lindhe.
Kvæsthusmolen. Foto: Jens Lindhe.
Kannikegården. Foto: Anders Sune Berg.
Kannikegården. Foto: Anders Sune Berg.
Pumpestation ved Skjern Å. Foto: Rasmus Norlander.
Pumpestation ved Skjern Å. Foto: Rasmus Norlander.
Pumpestationerne inden renoveringen. Foto: Johansen Skovsted Arkitekter.
Pumpestationerne inden renoveringen. Foto: Johansen Skovsted Arkitekter.
Pumpestation set indefra. Foto: Rasmus Norlander.
Pumpestation set indefra. Foto: Rasmus Norlander.

Relateret indhold