Den Hillerød-baserede virksomhed TMR Lock gør det nu lettere at samle og adskille HEB-profiler i forbindelse med arbejdet på byggepladser. Med Beam Clamp-systemet kan entreprenøren spare væsentlig tid og energi på svejsning samt skæring, og løsningen gør det tilmed muligt at genbruge stålet i langt højere grad, end tilfældet er i dag.
Beam Clamp monteres og demonteres uden brug af tungt værktøj; der skal bare anvendes en slagnøgle, en fastnøgle og en dødslagshammer. Klodserne spændes til ved hjælp af bolte og møtrikker, og systemet holder herefter profilerne forsvarligt fast, så længe arbejdet pågår.
Når bjælkerne skal demonteres, løsnes systemet lige så nemt, hvorefter stålet kan adskilles uden afskæring og derfor med et minimum af spild.
– Normalt kasseres en del stål, fordi det er en udfordring at svejse oven på en tidligere svejsning, ligesom der ofte skæres i profilerne, når de skal demonteres. Med vores system lider bjælkerne ikke overlast og kan derfor med lethed anvendes igen og igen, fortæller Tim Meisler, opfinder og CTO i TMR Lock ApS.
Reduceret klimapåvirkning og økonomi
Et svensk datterselskab til NCC, Hercules Grundläggning, har udarbejdet EPD på genbrug af spunsjern. Undersøgelsen påviser, at man med genbrugt spuns kan reducere klimapåvirkningen med op til 90 % sammenlignet med anvendelse af nyproduceret jern. Rapporten konkluderer, at der ved genbrug af spuns således er en klimapåvirkning på fire kg CO2-ækvivalenter pr. meter.
Der er også ren økonomi at hente ved brug af Beam Clamp, da et kilo stål typisk koster mellem 7 og 15 kroner. Endelig er der tidsperspektivet:
– Der er mange mandetimer at spare, når man benytter Beam Clamp. Det tager typisk en halv til en hel time at svejse to profiler samme. TMR Locks system monteres på fem til ti minutter. Og så giver det jo mening, både økonomisk og i klimaperspektiv, at stålbjælkerne kan genbruges, fortæller opfinderen.
Tim Meisler har gennem årene selv arbejdet som smed på store byggepladser. Idéen til Beam Clamp kom en sen nattetime efter en råkold vinterdag på byggepladsen, hvor han havde siddet sammenkrøllet og skåret profiler.
– Jeg kravlede godt brugt ud af sengen og tegnede løsningen med det samme. Den er i dag patenteret, og vores andre løsninger går samme vej. Vi arbejder sammen med eksperter for at få alle løsningerne testet grundigt af, så vi bliver i stand til at levere fuld teknisk dokumentation for styrke og bæreevne i vores systemer.

Hyldeknægt uden at svejse
Ud over Beam Clamp tilbyder virksomheden den såkaldte Expansion Brace. Den løsning spændes ud i spunsjern og kan blandt andet anvendes til at etablere hyldeknægte til placering af de vandrette profiler, byggestrømledninger, lygtepæle m.v.
Teknologisk Institut har testet og påvist Expansion Brace’s bæreevne, der gennemsnitligt ligger på tre tons per enhed.
– Indtil videre har vi selv udført montering af både Beam Clamp og Expansion Brace ude på byggepladserne, men på sigt er det planen, at entreprenørens folk selv skal gøre det.
Beam Clamp og Expansion Brace er produceret på danske værksteder og kan anvendes igen og igen. TMR Lock har fået udført tests på Teknologisk Institut, ligesom der er gennemført videnskabelige tests på DTU. Alle testresultater, tekniske specifikationer og rapporter kan downloades fra virksomhedens hjemmeside.
