De nye regler for nybyggeri, der trådte i kraft den 1. januar 2023, har vist sig at være en udfordring for mange håndværkere og entreprenører. Reglerne betyder, at et nybyggeris klimapåvirkninger skal dokumenteres med en klimaberegning – en såkaldt livscyklusanalyse (LCA) – mens nybyggeri over 1.000 m2 skal overholde grænseværdier for CO2-udledning.
Ifølge foreningen Dansk Håndværk, Byggeri og anlæg og den grønne tænketank Concito er det en opgave, som især mindre håndværksmestre og entreprenører slet ikke er forberedt på.
Men i byggecenterkæden STARK er man langt i arbejdet med at hjælpe sine kunder med at håndtere de nye klimakrav. Bl.a. harSTARK uddannet bæredygtighedsambassadører, der kan rådgive kunderne om alt fra materialevalg til miljøcertificeringer, og i dette efterår afholder STARK endnu en serie dialogmøder om klimakravene med kunder over hele landet. På STARK.dk kan håndværkerne også downloade dokumentation, bl.a. miljøvaredeklarationer (EPD’er).
Derudover er STARK på vej med en service, der samler produktdata, så man får overblik over CO2-aftrykket på en lang række varer og byggematerialer.
– Ved at samle vores produktdata kan håndværkerne nemt lave miljørapportering på byggematerialerne, inklusive CO2-aftryk, certificeringer og dokumentation. Miljørapporten kan bl.a. vise leverancer på en specifik byggeplads, eller kundens køb hos STARK gennem en årrække. Dermed bliver det lettere for håndværkerne at bygge med fokus på miljøet, overholde grænseværdier og ikkemindst dokumentere og formidle det hele til kunderne på en letforståelig måde, siger bæredygtighedschef i STARK, Kristian Fribo.
Giver flere ordrer
En af kunderne, Peter Bjerre, adm. direktør og medejer af totalentreprenørvirksomheden JDH-BYG, er begejstret for den nye service:
– Vi mærker stigende efterspørgsel på mere bæredygtigt byggeri fra vores kunder. Som totalentreprenør vil vi være på forkant med den bæredygtige agenda, også fordi det er en positiv måde at adskille sig fra konkurrenterne på. Her er det afgørende, at vores CO2-tal er troværdige. De data kan STARK levere stadig flere af, hvilket er en stor hjælp til os mindre håndværkerfirmaer, fordi vi slipper for at bruge mange ressourcer på at indsamle data og sørge for den nødvendige dokumentation. Ifølge Peter Bjerre er fordelene ved at kunne levere en troværdig og let forståelig ‘varedeklaration’ til kunderne så store, at de kan omsættes til flere ordrer.
– Når STARK hjælper os, så vi kan vise CO2- aftrykket helt ned på den enkelte byggesag, vil det få flere kunder og entreprenører til at vælge os som leverandør. Det vil også gøre det muligt for os at sælge det mere bæredygtige byggeri med det laveste CO2- aftryk i stedet for bare at konkurrere på prisen. Endelig kan vi bruge CO2-beregningerne i JDH-BYGs egen ESG-rapportering, så denne service er på alle måder en stor fordel for os, forklarer Peter Bjerre.
Fordel for både klima og håndværkere
For STARK ligger der et omfattende arbejde bag indsamling og formidling af produktdata. Det skyldes, at der hele tiden kommer nyelovkrav, og at produktdata løbende skal opdateres. Til gengæld sparer STARKs kunder meget tid på at lade STARK udføre en opgave, som byggecenterkæden er godt klædt på til at løse for dem.
– Håndværk, Byggeri og anlægerne kan vise deres kunder, hvilket CO2-aftryk den nye udestue eller tilbygning har. De kan også bruge det til at leve op til emissionskrav til byggepladsen eller vinde udbud, hvor der stilles krav til klimaaftrykket. Og det er præcist meningen med vores nyeservice – den gavner klimaet og giver samtidig vores kunder en klar konkurrencefordel, siger STARKs bæredygtighedschef Kristian Fribo.