Dagens Byggeri
  • Byggeri og anlæg
  • Arkitektur
  • Grønnere byggeri
  • Renovering
  • Energi og klima
  • Erhverv og politik
  • Arbejdsmarked
  • Partnere
    • Byggefakta
    • Prognosecenteret
    • Byggematerialer
    • NBS Nordic
  • Om Dagens Byggeri
  • Kontakt os
  • Medieguide
  • Temamagasiner
  • Kategorier
    • Byggeri og anlæg
    • Arkitektur
    • Grønnere byggeri
    • Renovering
    • Energi og klima
    • Erhverv og politik
    • Arbejdsmarked
  • Sponserede artikler
  • Nyhedsbrev
Dagens Byggeri
  • Byggeri og anlæg
  • Arkitektur
  • Grønnere byggeri
  • Renovering
  • Energi og klima
  • Erhverv og politik
  • Arbejdsmarked
  • Partnere
    • Byggefakta
    • Prognosecenteret
    • Byggematerialer
    • NBS Nordic
Sponseret

Ny mærkningsordning skal sætte skub i anvendelsen af genbrugsmaterialer

Cirkelmærket er udviklet af Djurs Consult, der i forvejen arbejder med certificering på en række områder i byggeriet. Den nye mærkningsordning har dog udelukkende fokus på genbrugsmaterialer.
Sponsoret af: Djurs Consult
1. apr. 2025 - kl. 07:00

Transformation og genbrug af byggematerialer er godt. Ja, genbrug er faktisk altid godt. Sådan siger Søren Christian Kjær, der er direktør i rådgivningsvirksomheden Djurs Consult. Han er certificeret bæredygtighedsrådgiver, certificeret og fagansvarlig brandrådgiver samt energi og indeklimakonsulent og arbejder derfor til dagligt med, hvorledes klimaaftrykket i byggeriet kan mindskes. Både når det gælder nybyggeri, og når det gælder renovering af den eksisterende bygningsmasse.

Det siger sig selv, at han er tilfreds med de forskellige ordninger, der er på markedet med henblik på at reducere især CO2-aftrykket, men han er ikke tilfreds med, at genbrugsmaterialer – i hvert fald i hans optik – så åbenlyst er blevet svigtet og overset i den sammenhæng. Han mener ganske enkelt, at der er et misforhold mellem de gældende regelsæt, som blev skabt i en helt anden tid, og så den genbrugsvirkelighed, byggebranchen står i nu.

Skal være nemmere at dokumentere

Derfor har Søren Christian Kjær og Djurs Consult lanceret Cirkelmærket. Det er en ordning, der skal være med til at gøre det både nemmere og mere enkelt at fremskaffe samt give adgang til dokumentation på byggematerialer i almindelighed og ikke mindst genbrugsmaterialer i særdeleshed. Ordningen blev lanceret i efteråret 2024, og de første meldinger lyder på, at man har taget godt imod den i bygge- samt ejendomsbranchen og blandt de øvrige certificeringsorganer.

– I dag er det således, at hvis du ønsker et Energimærke på din nyopførte ejendom, skal der for blandt andet vinduer og døre foreligge en ordreseddel med dokumentation for materialernes beskaffenhed. Af denne skal det være muligt at aflæse vinduernes og yderdørenes varmetab i form af U-værdier, og hvis ikke det er tilfældet, kan du ganske enkelt ikke opnå et Energimærke til nybyggeri, fortæller Søren Christian Kjær, idet han understreger, at denne dokumentation er et lovkrav.

Gjorde alt det rigtige men fik nej

I princippet er genbrug af byggematerialer ikke nogen helt ny tankegang, men anvendelsen af genbrugte materialer er accelereret inden for de senere år, og Søren Christian Kjær nævner et eksempel på en bygherre, der opførte et hus udelukkende af genbrugsmaterialer. Han gjorde alt det rigtige, idet både de bærende konstruktioner, isolering etc. samt døre og vinduer var taget ud af tidligere byggerier.

– Det synes jeg, er en rigtig god case i forhold til at illustrere konflikten mellem certificeringsordningerne. Problemet var, at selv om bygherre havde en kvittering for køb på blandt andet døre og vinduer, som han havde købt i forbindelse med en skole, der var blevet revet ned, fremgik der ingen energitekniske data. Som følge deraf var det ikke muligt at opnå et standard Energimærke til nybyggeri, i stedet var vi på grund af de gældende regelsæt tvunget til at energimærke bygningen efter reglerne for eksisterende bygninger, og det synes jeg er helt skørt. Især i en tid, hvor genbrugstanken for alvor er ved at vinde frem, forklarer Søren Christian Kjær.

Den eksisterende bygningsmasse

Tanken med Cirkelmærket er altså, at det skal blive meget nemmere at fremskaffe den nødvendige dokumentation på de byggematerialer, der tages ud af eksisterende byggeri og finder vej til nye byggeprojekter. Umiddelbart kan man mene, det ville være nærliggende også at gøre de genbrugsbørser, der skyder op landet over, interesserede i ordningen, men denne mulighed har Søren Christian Kjær ikke benyttet sig af endnu, da et af de vigtigste temaer ved Cirkelmærket er at undersøge materialerne, inden de bliver nedtaget til genbrug.

– Forudsætningen for, at vores ordning fungerer efter hensigten, er jo at vi præcist ved, hvor materialerne stammer fra, og det vil endnu ikke være muligt med alle materialer fra en genbrugsbørs. Derfor har vi valgt at tage udgangspunkt i en screening af den eksisterende bygningsmasse. På den måde opsamler vi information på en måde, så vi efterfølgende kan anvende den som dokumentation – også ude hos genbrugsbørserne, uddyber Søren Christian Kjær.

Gennemskuelighed og transparens

Processen handler altså om gennemskuelighed og transparens samt transformation på vej mod et lavere CO2-aftryk, og ifølge Søren Christian Kjær er potentialet stort, både når det gælder nye, og når det gælder eksisterende bygninger. I en tid, hvor der bestandig bliver mere fokus på klimakravene i byggeriet, er det frem for alt vigtigt at kunne dokumentere en indsats. Ikke blot her og nu, men også fremadrettet.

– Når det f.eks. gælder ESG og CRSD samt anden form for rapportering, der knytter sig til EU’s taksonomiforordning, er dokumentation vejen frem. Med Cirkelmærket følger også en plan for genbrugsstrategi og dermed er det nu muligt at dokumentere, at man som bygherre eller ejendomsadministrator har lagt en plan for, hvorledes CO2-aftrykket enten er eller kan nedbringes, siger Søren Christian Kjær. Han forklarer videre, at data fra Cirkelmærket kan integreres i alle førende løsninger til bygningsmanagement som f.eks. Energy Projects, Mainmanager, Dalux osv.

– Cirkelmærket er blevet vel modtaget. Især fordi det er enkel og frivillig ordning. Vi er allerede i kontakt med en række større ejendomsadministratorer med henblik på at udbrede kendskabet, lige som vi er i kontakt med de øvrige certificeringsorganer, forklarer Søren Christian Kjær.

Tager udgangspunkt i kendt viden

På den måde begynder tingene at hænge sammen, og slutmålet er naturligvis at opnå en frivillig forbedring på en bygnings Energimærke. Netop frivillighedsperspektivet er vigtigt for Søren Christian Kjær, idet man som bygningsejer selv bestemmer, hvor stor en indsats, man ønsker at sætte i værk med henblik på at opnå den nødvendige, objektive dokumentation. Samtidig understreger Søren Christian Kjær enkelheden i Cirkelmærket.

Hvis klimavenlighed og genbrug skal have gang på jorden skal det være enkelt, simpelt og omkostningsvenligt i forhold til at reducere mængden af CO2-ækvivalenter. Djurs Consult er med i flere standardiseringsudvalg, blandt andre udvalget for Bygningsbrandteknik under Dansk Standard. Det har ikke direkte noget med Cirkelmærket at gøre, men det giver os indsigt de gældende normer og standarder. Vi tager dermed udgangspunkt i kendt viden, slutter Søren Christian Kjær.

Sådan fungerer Cirkelmærket

Cirkelmærket er en frivillig ordning, som er udviklet af Djurs Consult. Ordningen går ud på, at bygherrer, ejendomsadministratorer og ejendomsforvaltere får mulighed for at registrere de enkelte bygningsdele og gemme informationen i Cirkelmærkets softwareplatform. Rent fysisk mærkes de enkelte dele med en rund mærkat med en QR-kode, der giver adgang til den lagrede information, som gemmes i en dedikeret mappestruktur.

Som udgangspunkt er det gratis at være med i ordningen, men der er naturligvis mulighed for at tilkøbe ekstra ydelser. F.eks. oplæring og træning af de håndværkere og driftsfunktionærer, der til daglig færdes i bygningsmassen. Ligeledes er det muligt at tilkøbe f.eks. fagansvarlig rådgivning på forskellige områder f.eks. beregning af U-værdien på vinduer eller en fagansvarlig brandrådgivers erklæring om standen på branddøre.

Det overordnede mål for Cirkelmærket er at animere til at mindske CO2-aftrykket ved at anvende genbrugsmaterialer frem for at købe nye byggematerialer. Derfor er det essentielt, at dokumentationsprocessen både er enkel og rent faktisk er mindre ressourcekrævende end at købe nyt. Dertil hører også muligheden for at kunne søge på genbrugsmaterialer lokalt frem for, at de skal fragtes landet rundt med unødigt energiforbrug til følge.

Her ses det runde Cirkelmærke. Farverne på mærket signalerer naturligvis FN’s verdensmål. Fremadrettet er det tanken, at Cirkelmærket skal kunne anvendes på stort set alle typer af genbrugsmaterialer til byggeri.

Denne artikel er produceret af Dagens Byggeri i samarbejde med en annoncør. Dagens Byggeris uafhængige redaktion har ikke deltaget i udarbejdelsen af indholdet.
Mest læste artikler
Dagens Byggeri - Tema magasiner

Tilmeld nyhedsbrev

Bliv opdateret inden for byggebranchen og få adgang til nyheder og analyser. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Image
Byggeri og anlæg

Aarhusianerne får ordet om det sidste byggefelt på Aarhus Ø

Image
Erhverv og politik

Kommunerne har brug for 26,6 milliarder til at bygge og renovere

Image
Sponseret

Fire bliver til én: Lars Printz samler sine håndværksvirksomheder

Image
Grønnere byggeri

Bygherrer, investorer, opfindere og leverandører mødtes til matchmaking om cirkulære løsninger

Image
Erhverv og politik

Ejendomskæmpe træder ind på dansk marked – køber 1.700 studieboliger af Nrep

Image
Sponseret

Simpson Strong-Tie sænker omkostningerne på sikker montering af spær

Image
Erhverv og politik

Rekord på rekord: Boligmarkedet sætter nye prisrekorder over hele linjen

Image
Erhverv og politik

Rådgiver tiltrækker erfaren byggeteknisk chef

Image
Byggeri og anlæg

Første byggefelt sætter standarden for nyt byudviklingsområde

Image
Byggeri og anlæg

Bevaringsværdig bygning på Sankt Hans kan blive til boliger

Image
Sponseret

Hurtig behandling af de små sår på arbejdspladsen

Mest læste
Dagens kommentar
Helle Lohmann i sort trøje. Kommentar

Fra flunkende nyt til slid med mening: Skal vi gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen?

Kabalen om Danmarks landskab er i gang – lad os lægge den klogt

Dansk Håndværk: Pengene fosser stadigt ud af AFU

Se alle kommentarer

Tilmeld nyhedsbrev

Bliv opdateret inden for byggebranchen og få adgang til nyheder og analyser. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Dagens Byggeri - Tema magasiner
Image
Sponseret

Bygherrer vælger Steni tagløsning for totaløkonomiens skyld

Image
Renovering

Totalentreprenør udpeget til 170 mio. kroners renovering af lejeboliger i Brande

Image
Sponseret

Kingspan lancerer 2 nye produkter til facadeisolering

Image
Erhverv og politik

A. Enggaard har travlt som aldrig før

Image
Sponseret

Spæncom sikrer en effektiv byggeproces med færdige facader fra fabrik!

Tilmeld nyhedsbrev

Bliv opdateret inden for byggebranchen og få adgang til nyheder og analyser. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Tilmeld nyhedsbrev

Bliv opdateret inden for byggebranchen og få adgang til nyheder og analyser. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Image
Sponseret

EPS på flade tage: Ny brandvejledning sikrer fleksible og dokumenterede løsninger

Image
Byggeri og anlæg

Nye tal forklarer de rekordmange konkurser i byggeriet

Image
Kommentar

Fra flunkende nyt til slid med mening: Skal vi gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen?

Image
Erhverv og politik

Aarsleff opjusterer: Den geopolitiske situation har begrænset påvirkning

Image
Erhverv og politik

Formand forlader nedrivningsbranchens bestyrelse efter 28 år

Image
Sponseret

Roca Group anerkendes med EcoVadis’ højeste bæredygtighedsvurdering

Image
Sponseret

Webinar: Bygningsejere og rådgivere får større ansvar for faldsikring

Image
Renovering

800 mio. kroners transformation skal skabe nyt liv i ellers tillukket område

Image
Sponseret

Det grønne tag kan anlægges med danskproduceret sedum

Image
Byggeri og anlæg

Godt gang i nybyggeriet – boligforening er klar på mere

Image
Sponseret

Ekolab har eksperimentet som en kerneværdi

Image
Byggeri og anlæg

Ugens udbud: 5.950 m2 plejehjem i Frejlev og havvandsvarmepumpe i Nordhavnen

Image
Energi og klima

Verdens største PtX-anlæg står klar: Kan nu blive mere interessant for flere investorer

Image
Erhverv og politik

Aart fortsætter med nyudnævnelserne – nu i Vestdanmark

Image
Byggeri og anlæg

Build skal gøre det, Build er bedst til – Molio overtager distribution af SBi-anvisninger

Image
Erhverv og politik

Politisk aftale: Forsvarsbyggerier kan se bort fra miljølov

Image
Erhverv og politik

Akut mangel på råstoffer: 18 % skal komme fra genbrugte byggematerialer og jord

Image
Erhverv og politik

Fusionerer: Fleks Tavler fortsætter som afdeling i Pro-Automatic

Image
Energi og klima

Kunstig intelligens skal sikre Horsens mod oversvømmelser i midtbyen

Image
Kommentar

Kabalen om Danmarks landskab er i gang – lad os lægge den klogt

Image
Byggeri og anlæg

Hotel og 140 boliger: Udvikling af det centrale Næstved rykker nærmere

Image
Erhverv og politik

Bundlinjen følger ikke med øget omsætning: “En god udvikling”

Image
Arkitektur

BIG på biennalen: Mikser robotteknologi med bhutanesisk håndværk

Image
Arbejdsmarked

Desperat jagt på ingeniører: Mangler over 20.000 kandidater om 15 år

Image
Byggeri og anlæg

Fortsætter samarbejdet: Mikser flere boligtyper i nyt projekt

Dagens Byggeri samler bygge- og anlægsbranchen med de vigtigste nyheder


Kategorier

Byggeri og anlæg
Arkitektur
Grønnere byggeri
Renovering
Energi og klima
Erhverv og politik
Arbejdsmarked

Redaktion

Chefredaktør
Kenneth Jørgensen
+45 32 71 63 08
[email protected]

Tilmeld nyhedsbrevet

Salg

Vedrørende annoncering:
[email protected]

Materiale

Materiale sendes til:
[email protected]

Kontakt

Dagens Byggeri
Stationsparken 25, 2. sal
2600 Glostrup
CVR: 30697812
+45 4445 6000


Copyright © 2024 Dagens Byggeri.
Læs vores behandling af personoplysninger og vilkår for brug.