J. Jensen har i dag et stort salg af brugte byggematerialer og arbejder med at udvikle koncepter for genbrug. Senest har virksomheden i samarbejde med Geberit A/S udviklet et nytænkende projekt med renovering og salg af Ifö toiletter.
– Byggebranchen har brug for at få et hjælpende politisk skub for at omstille sig, for eksempel ved at genbrugsmaterialer fritages for moms eller afgifter. Det handler i høj grad om kroner og øre, for der skal være en gulerod, hvis entreprenører og bygherrer skal vælge recycled materiale, forklarer udviklingschef Thomas Søgaard Sinding, J. Jensen.
Støtte til genbrug
Han sammenligner med elbiler og varmepumper, der i Danmark er blevet hjulpet på vej frem af sænkede afgifter eller støttepuljekroner. Noget lignende kunne han forestille sig med genbrugte materialer i byggebranchen.
– Bil- og varmepumpebranchen har jo faktisk fået økonomisk støtte til at producere nye varer, hvorimod vi i byggebranchen taler om støtte til genbrug, påpeger han.
Der er i dag sjældent umiddelbart penge at spare for bygherrer eller entreprenører ved at vælge genbrugsmaterialer – ofte er prisen den samme eller endda dyrere end nye materialer.
– Danmark er et land med høje skatter og afgifter, og staten burde økonomisk hjælpe de virksomheder, der gør en forskel i byggebranchen ved at upcycle og handle med brugte eller genanvendte materialer.
– Alternativt kunne bygherrer få skattefradrag eller refunderet afgifter, så de fik en økonomisk gevinst ved at bruge genbrugsmaterialer. Det er ikke altid nok, at de får en god marketing-historie at fortælle på Linkedin, mener udviklingschefen.
Vil årligt genbruge 1000 toiletter
Nedrivningsfirmaet J. Jensen sorterer affald, når virksomheden er på nedrivningsarbejde, så de brugbare byggematerialer kan genbruges. Det skåner miljøet og sparer energi.
Firmaet sælger velegnede brugte byggematerialer som døre, vinduer, gulvplanker, klinker og el-artikler fra et mere end 5000 kvadratmeter stort genbrugslager i Lynge og har i dag en årlig omsætning af brugte byggematerialer på knap ti mio. kr., og afdelingen beskæftiger her fem medarbejdere.
For godt et halvt år siden begyndte J. Jensen også at arbejde med genbrug af toiletter og har i dag et 250 kvadratmeter værksted til formålet.
– Vi er måske de første i verden, der gør det her i stor skala. Vi har lavet et værksted kun til toiletter med lager og reservedele, fortæller udviklingschefen.
Toiletterne fastspændes fire ad gangen og rengøres under højtryk med varmt vand, sæbe, kalkfjerner og knofedt.
– Det ligner et nyt toilet, når det har været på vores værksted, for vi kan rense alt. Skyllemekanismen og det bevægelige skifter vi til nyt, siger Thomas Søgård Sinding.
Virksomheden forventer årligt at kunne modtage, renovere og sælge 1000 genbrugte toiletter – for øjeblikket udelukkende af den meget solgte model Ifö Sign, men med tiden forventer virksomheden også at modtage den nyere model Ifö Spira. Toiletterne koster hos nedrivningsvirksomheden 1795 kr. stykket inkl. moms og mindre ved projektsalg.
Toiletterne kommer til virksomheden dels fra egne nedrivningsprojekter og dels fra samarbejde med Vestforbrænding, der samler toiletter ind på genbrugsstationer på Sjælland.
– Det er ærgerligt at smadre toiletter efter kun 1 livscyklus, for når porcelæn er brændt og glasseret, kan det kun bruges til vejfyld eller deponeres, siger udviklingschefen.
De store aktører skal også tænke genbrug
Genbrugs-kunderne hos nedrivningsfirmaet er i dag oftest privatpersoner, der køber brugte byggematerialer til sommerhuset eller hjem i boligen.
– Vi sælger omkring 60 procent af genbrugsmaterialerne til private, 30 procent til virksomheder og 10 procent til det offfentlige, fortæller udviklingschef Thomas Søgård Sinding.
Nedrivningsfirmaet J. Jensen så gerne, at flere af de professionelle aktører og den offentlige sektor støttede genbrug ved at tænke genbrug ind i byggeprojekter.
– Den offentlige sektor bør gå forrest og beslutte, at alle toiletter skal være genbrug og også på den måde hjælpe genbrug i gang, siger udviklingschef Thomas Søgård Sinding.