Virksomheden ABC Pavilloner A/S i Engesvang ved Silkeborg har mere end 25 år på bagen, så her er der ikke noget nyt i byggeri med pavilloner – eller modulbyggeri, som man i dag foretrækker at kalde sine løsninger. I en tid hvor den grønne omstilling i byggebranchen for alvor er ved at slå igennem, signalerer ordet modulbyggeri nemlig i langt højere grad det, man rent faktisk beskæftiger sig med, nemlig præfabrikeret byggeri, der er fleksibelt samt skalerbart og derfor kan flyttes, skilles ad og ændres til nye løsninger og behov.
– Der er ikke nogen tvivl om, at muligheden for adskillelse er et af nøgleordene for fremtidens byggeri, og jeg vil sige, at det kommer til at gælde uanset, om der er tale om midlertidigt byggeri eller byggeri af mere blivende karakter, forklarer bygningskonstruktør Thomas Kildeby Pedersen, der er bæredygtighedsleder hos ABC Pavilloner, hvor han ligeledes virker som LCA-, DGNBog Svanemærkekonsulent.
Flere indlysende fordele
Hovedkonstruktionen i modulerne fra ABC Pavilloner består af bæredygtigt træ, hvilket er med til at gøre projekterne til byggeri med lav klimapåvirkning. Grundlæggende bygges et modul op af en top, en bund og faste hjørner hvortil kommer fleksible sektioner i forskellig udformninger alt efter, hvorledes modulet skal indrettes. Når behovet for modulet ikke længere er til stede, skilles det ad, hvorefter de enkelte dele sættes i stand til nye formål, lige som sortering i affaldsfraktioner bliver nemmere.
– Modulbyggeri har den helt indlysende fordel, at de enkelte komponenter kan sættes sammen på mange forskellige måder alt efter kundens behov, og når det kan skilles ad, siger det sig selv, at der ikke er noget spild hverken ressource- eller materialemæssigt, uddyber Thomas Kildeby Pedersen, idet han understreger, at ABC Pavilloner støtter op om FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling, blandt andet ved at optimere ressourceforbruget og dermed mindske klimapåvirkningen.

Scorer højt på LCA-kontoen
Blandt andet har man hos ABC Pavilloner foretaget LCA-beregninger, hvor klimaaftrykket ved forskellige løsninger sammenlignes, og ifølge Thomas Kildeby Pedersen er der ikke nogen tvivl om, at modulbyggeri på den konto får en fornem placering i det samlede klimaregnskab for et byggeri, hvilket blandt andet matcher bestræbelserne på at understøtte Verdensmål 12, nemlig ansvarlige forbrugs- og produktionsformer.
– I ABC Pavilloner har vi især fokus på de mange fordele ved adskillelse og genbrug, men vi har også et søsterselskab, Concept Living, hvor vi arbejder med permanent, præfabrikeret modulbyggeri, og her vægter netop gode LCA-beregninger højt, siger Thomas Kildeby Pedersen. Han føjer til, at der naturligvis er mulighed for at dyrke erfaringsudveksling mellem de to forretningsområder.

Korte og effektive processer
Modulbyggeri løser typisk det pludseligt opståede behov, og et aktuelt projekt er Møllehøjskolen i Viborg Kommune, hvor der akut blev behov for ekstra plads til mange nye elever. Omkring tre måneder tog det at etablere syv multimoduler, og i kommunen har man lagt stor vægt på netop det faktum, at modulerne er genanvendelige samt kan opføres nemt og effektivt i stedet for at bygge nyt. De syv multimoduler er lejet for en periode på tre år med mulighed for forlængelse. Herefter kan modulerne få nyt liv andet sted.
– Vi er kendt for vores korte og effektive byggeprocesser, og det er en stor fordel i projekter, hvor tiden er en væsentlig faktor. Vores multimoduler, som er brugt til Møllehøjskolen i Viborg, har en genanvendelsesprocent på helt op til 75 %, og de har tidligere været brugt til at genhuse elever.