Gulve spiller en betydelig rolle, når danske byggerier skal bæredygtighedscertificeres. Tarkett har siden 2011 arbejdet med en cradle-to-cradle strategi, der kort fortalt går ud på, at alt det, virksomheden producerer, skal forårsage mindst mulig forurening og affald, samt at produkterne skal kunne genanvendes, når de er udtjent.
Virksomhedens svanemærkede linoleumsgulve bidrager særligt positivt, når et byggeri skal miljøcertificeres, fortæller Tarkett Danmarks tekniske chef, Jørgen Baden.
– Vi ønsker at bidrage til grønnere byggeri ved at tilbyde høj genanvendelsesgrad og maksimale mængder af naturlige ingredienser i vores produkter. Det gælder blandt andet vores linoleumsløsninger, der faktisk er noget af det mest naturlige, man kan vælge, når det kommer til gulve.
Ingredienser fra naturen
De ingredienser, virksomheden anvender til produktion af linoleumsgulve er for 97 % vedkommende naturens materialer, bl.a. linolie, harpiks, træmel, korkmel samt jute, der består af stærke plantefibre. Produkterne har opnået både cradle to cradle sølv- og guld-stemplet.
– Vores linoleumsløsninger er i sin grundform grønne produkter, når det kommer til ingredienser og genanvendelsesgrad, men vi har også optimeret vores produktion af gulvene så meget, at vi faktisk har negativ CO2-belastning under fremstillingen, fortæller Jørgen Baden.

Negativ CO2-belastning i produktionen
EPD’en for Originale linoleumsgulve fra Tarkett dokumenterer således, at produktionsfasen (A1-A3) repræsenterer minus 0,6 kg CO2-ækvivalenter pr. kvadratmeter gulv. A1-A3 omfatter påvirkninger i forbindelse med tilvejebringelse af råmaterialer, transport til produktionsstedet og selve fremstillingsfasen.
Det bidrager i den sammenhæng til den negative CO2-belastning, at 34 % af driftsenergien på fabrikken i Umbrien i Italien kommer fra solpaneler, biomasse og geotermisk opvarmning. Dertil indsamles regnvand til anvendelse i dele af produktionen, ligesom 100 % af vandet genanvendes.
– Det er jo fine CO2-tal, men for at tegne det fulde billede, er vi nødt til også at medregne den CO2-belastning, der pågår i gulvets levetid i forbindelse med rengøring og vedligeholdelse. Vores linoleumsgulve kræver ikke rengøring med kemiske midler, så vedligeholdelsen begrænser sig til kun 0,23 kg CO2-ækvivalenter pr. kvadratmeter i hele gulvets levetid, fortæller Jørgen Baden og fortsætter.
– Endelig hvis vi medregner resten af produktets livscyklus, hvor vi indregner transport samt brugsfasen indtil gulvet er udtjent og genanvendes med Tarkett ReStart, har vores linoleumsgulve en belastning på 1,01 kg CO2-ækvivalenter pr. kvadratmeter gulv. Hvis man til sammenligning ikke genanvender et udtjent linoleumsgulv, men sender det til forbrænding er belastningen til gengæld ca. 5,28 kg CO2/m2.

Tarkett afhenter gulvaffald gratis
Tarkett arbejder i øjeblikket med 36 % genanvendelse i sin linoleumsproduktion. Siden 2012 har virksomheden med ReStart-programmet sat sig i front for indsamling af udtjente gulve inden for flere materialekategorier for at sikre størst mulig genanvendelse.
Virksomhedens linoleumsgulve er 100 % genanvendelige; opgaven handler derfor mere om at ”nudge” bygherrer og arkitekter til at foreskrive genanvendelse i deres projekter og at tilskynde gulvmontører til at indsamle udtjente gulve og installationsspild, når der lægges nye gulve. Og endelig skal det gøres nemt at sende til genanvendelse.
I Danmark er det uden omkostninger for bygherrer og montører at komme af med gulvaffald. Tarkett tilbyder at levere bigbags landet over og afhenter dem, når de er fyldt med gulvaffald. Dernæst transporteres det værdifulde materiale til Tarketts genanvendelsesanlæg i Sydsverige, hvor det sorteres og sendes til genanvendelse på den Tarkett- fabrik, hvor gulvet kom fra.

Plantebaserede gulve
Linoleum er et organisk, plantebaseret materiale, der primært består af linoleums”cement”, eller linoleumsmasse, hvis ingredienser er iltet linolie og harpiks. For at opnå de ønskede egenskaber til slidstærke gulve, tilsættes korkmel, træmel samt kalciumcarbonat, der er et naturligt mineral, som blandt andet findes i kalksten, marmor og kridt.
Linoleum valses på et underlag af jutevæv, som består af de stærke fibre fra juteplanten, som minder lidt om brændenælden – dog større og kraftigere.
